Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Szobatisztaság

Szobatisztaság

A gyermekem nemsokára óvodába megy, tehát itt az idő, hogy megtanulja mire is való a bili. Hogyan segíthetek neki, hogy mielőbb szobatisztává váljon? 

 

2016/09/01 13:34

Mikor állnak készen a babák?

A bilire való szoktatás egy újabb lépés az önállósodás és a szobatisztaság felé vezető úton. A szülők is megkönnyebbülnek ilyenkor, hiszen nem kell több időt eltölteni a pelenkázással, sőt, ezzel a havi kiadás is kevesebb lesz. A szobatisztaságra akkor áll készen a kicsi, amikor fizikailag képes kontrollálni a testét, vagyis összeszorítani és elengedni a záróizmokat, valamint akkor, amikor pszichikailag el tudja engedni a babás létet, azaz át tud lépni a kisgyermekkorba. Ez nem minden gyereknél következik be ugyanakkor. Átlagosan 28 hónapos korukra érhető el a gyermekeknél hogy nappalra már ne viseljenek pelenkát, de az éjszakai szobatisztaság elérése akár 36 hónapos korig is eltarthat. 
 

Jöhet a bili?

Arra, hogy előkészíthetjük a bilit, egyértelmű jelek utalnak. Például, ha segítség nélkül le tud ülni és fel tud állni, egyedül megy fel a lépcsőn, a felnőttek viselkedését utánozza, vagy önállóan eszik, azaz egy bizonyos szinten már független. De további jel lehet az is, hogy érdeklődni kezd a bili iránt, vagy megérinti a pelenkáját, ha bepisilt.
Amit a szülőknek fontos tudnia: a gyermeket nem lehet erőltetni, hogy gyorsabban érjen, hiszen saját ritmusa szerint fejlődik. Ha mégis forszírozod a bilihasználatot, az csak késleltetni fogja a tanulást. Ezért a legjobb módszer az, ha megvárod, amíg a gyereked dönt úgy, hogy készen áll rá. Ekkor elmagyarázhatod neki, hogyan kell használni a bilit és mit is vársz el tőle pontosan.

A szobatisztaságra áttérést jó ötlet lehet egyébként a nyári hónapokban megkezdeni, mert a jó időben gyermeked amúgy is játszhat otthon vagy a családi kertben pelenka nélkül.

 

Segíthet a rutin

A rendszeres időközönként (például ébredéskor, a délutáni alvás előtt vagy után) végzett rutin segíthet. Az is hasznos, ha a bilit elöl hagyod a fürdőszobában vagy a WC-ben, hogy a gyermek megszokja és mindig lássa azt. Leülhetsz vele (de csak kezdetben!), hogy megnyugtasd, amíg elmagyarázod neki, hogy a székletürítés teljesen természetes dolog.
Jó, ha tudod: ha kötelezővé teszed számára a bilin való trónolást, akkor csak azt éred el, hogy egyre szorongóbbá válik attól való félelmében, hogy nem felel meg az elvárásaidnak, így nem méltó a szeretetedre sem! Ezek a gondolatok pedig egyáltalán nem tesznek jót az önbizalmának. Ha néhány perc múlva sem történik semmi, akkor is meg kell dicsérned őt, hogy megpróbálta, illetve bátoríthatod arra, hogy pár óra múlva vagy másnap próbálja meg újra!

 

Megint bepisilt…

A szobatisztaság kialakulásához vezető folyamat bizony nem kis feladat, éppen ezért jó, ha már az elején megbarátkozol azzal, hogy lesznek „balesetek”. Ne idegeskedj, inkább nyugtasd meg a gyermeked is, hogy képes lesz majd a WC-t rendeltetésszerűen használni! Kérd meg arra, hogy ne várjon az utolsó pillanatig, ha azt érzi, WC-re kell mennie!


Bili helyett inkább a WC?

Általában a szobatisztaság felé vezető út utolsó állomásaként tartják számon a WC-t. Ha felül rá a gyermeked, az azt jelenti, hogy a bilin már túl van. Annak érdekében, hogy még biztosabban üljön a magasban, alkalmazhatsz szűkítőket is, amelyek szabványosak. Sőt, ma már a létrás változat is ismert, és a gyerekek nagyon szeretik, ami nem csoda, hiszen a WC-re való feljutás is csupa kaland.

 
Amikor már éjszaka sem kell pelenka

Már szobatiszta volt, de most éjszaka újra bepisil – többek között egy kistestvér érkezése is átmenetileg okozhat ilyen problémát, ám ez nem tart sokáig. Egy kis türelem, megértés, és minden újra visszazökken majd a régi kerékvágásba!
 
Az azonban, hogy a kicsi nappal szobatiszta, éjszaka viszont még nem, csakis az adott gyerektől függ, és nincs is különösebb oka. Lehet, hogy pár nap, de akár néhány hét vagy hónap is eltelhet, míg száraz pelenkával ébred a csemete. Ritkán ugyan, de előfordul az is, hogy a gyerek először éjszakára lesz szobatiszta. Ekkor is az a legfontosabb, ha nem gyakorolsz rá nyomást! A gyerekek életritmusához ugyanis ebben az esetben a szülőknek kell alkalmazkodniuk! Mindamellett az, ha még 5 éves korában is pelenkát hord, aggodalomra adhat okot, és talán szakértőhöz kellene fordulnod.


Ami a legfontosabb: semmiképp se pakolj rá felesleges terheket, ne zsarold érzelmileg, hogy legyen szobatiszta! Jobb, ha tudod, hogy vannak gyerekek, akik épp az óvodakezdés előtti napon lesznek szobatiszták! Aggasztó lehet számodra az ovikezdés határidejének a közeledte, de ne váljon a rögeszméddé! Mert, tudod, nemcsak a hisztik miatt kell türelmesnek lenned, a szobatisztasághoz vezető utat is nyugodtan kell bejárnod!
 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése5/5

Szuper

Nagyon fontos és jó ötleteket add a cikk szuper tanácsok!

Hasznos

Jó tanácsokat ad

Jó kis cikk

Jó kis cikk lett

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.