Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Szobatisztaság

Szobatisztaság

 

A gyermekem nemsokára óvodába megy, tehát itt az idő, hogy megtanulja mire is való a bili. Hogyan segíthetek neki, hogy mielőbb szobatisztává váljon? 

 

2016/09/01 13:34

Nyáron ezért is jó

Először is, íme, néhány olvasnivaló nektek:

  • Gabriele Haug-Schnabel: A Bili Tudománya, avagy szobatisztaság felsőfokon. Szépnap Könyvek Kiadó.
  • Presserné Vér Katalin: Szobatisztaság játékkal, könnyedén. Dinasztia Kiadó.
  • Alona Frankel: Bilikönyv. Pozsonyi Pagony Kiadó.

Másodszor: a szobatisztaság nevelésére azért is kitűnő időpont a nyár, mert egyrészt több ideje van az embernek, nem idegeskedik, és az idő is szép, másrészt pedig a gyermeked pelenka nélkül játszhat.

 

És ami a legfontosabb: semmiképp se pakolj rá felesleges terheket, ne zsarold érzelmileg, hogy legyen szobatiszta! Jobb, ha tudod, hogy vannak gyerekek, akik épp az óvodakezdés előtti napon lesznek szobatiszták! Aggasztó lehet számodra az ovikezdés határidejének a közeledte, de ne váljon a rögeszméddé! Mert, tudod, nemcsak a hisztik miatt kell türelmesnek lenned, a szobatisztasághoz vezető utat is nyugodtan kell bejárnod!

 

Mikor állnak készen a babák?

A bilire való szoktatás egy újabb lépés az önállósodás és a szobatisztaság fejlődés útján. A szülők is megkönnyebbülnek ilyenkor, hiszen nem kell több időt eltölteni a pelenkázással, sőt, ezzel a havi kiadás is kevesebb lesz. A szobatisztaságra akkor áll készen a kicsi, amikor fizikailag képes kontrollálni a testét, vagyis összeszorítani és elengedni a záróizmokat, valamint akkor, amikor pszichikailag el tudja engedni a babás létet, azaz át tud lépni a kisgyermekkorba. Ez nem minden gyereknél következik be ugyanakkor. A kicsik általában 15 és 36 hónapos koruk között lesznek éjszakára is szobatiszták, viszont 28 hónapos koruk környékén nappalra rendszerint már nem viselnek pelenkát.

 

Jöhet a bili?

Arra, hogy előkészíthetjük a bilit, egyértelmű jelek utalnak. Például, ha segítség nélkül le tud ülni és fel tud állni, ha már tudja rúgni a labdát, vagy egyedül megy fel a lépcsőn, a felnőttek viselkedését utánozza, önállóan eszik, azaz egy bizonyos szinten már független. De további jel lehet az is, hogy érdeklődni kezd a bili iránt, vagy megérinti a pelenkáját, ha bepisilt.

Amit a szülőknek fontos tudnia: a gyermeket nem lehet erőltetni, hogy gyorsabban érjen, hiszen saját ritmusa szerint fejlődik. Ha mégis forszírozod a bilihasználatot, az csak késleltetni fogja a tanulást. Ezért a legjobb módszer az, ha megvárod, amíg a gyereked dönt úgy, hogy készen áll rá. Ekkor elmagyarázhatod neki, hogyan kell használni a bilit és mit is vársz el tőle pontosan.

 

Segíthet a rutin

A rendszeres időközönként (például ébredéskor, a délutáni alvás előtt vagy után) végzett rutin segíthet. Az is hasznos, ha a bilit elöl hagyod a fürdőszobában vagy a WC-ben, hogy a gyermek megszokja és mindig lássa azt. Leülhetsz vele (de csak kezdetben!), hogy megnyugtasd, amíg elmagyarázod neki, hogy a székletürítés teljesen természetes dolog.

Jó, ha tudod: ha kötelezővé teszed számára a bilin való trónolást, akkor csak azt éred el, hogy egyre szorongóbbá válik attól való félelmében, hogy nem felel meg az elvárásaidnak, így nem méltó a szeretetedre se! Ezek a gondolatok pedig egyáltalán nem tesznek jót az önbizalmának. Ha néhány perc múlva sem történik semmi, akkor is meg kell dicsérned őt, hogy megpróbálta, illetve bátoríthatod arra, hogy pár óra múlva vagy másnap próbálja meg újra!

 

Megint bepisilt…

A szobatisztaság bizony nem könnyű folyamat, éppen ezért jó, ha már az elején megbarátkozol azzal, hogy lesznek „balesetek”. Ne idegeskedj, inkább nyugtasd meg a gyermeked is, hogy képes lesz majd a WC-t rendeltetésszerűen használni! Kérd meg arra, hogy ne várjon az utolsó pillanatig, ha azt érzi, WC-re kell mennie!

 

Bili helyett inkább a WC?

Általában a szobatisztaság felé vezető út utolsó állomásaként tartják számon a WC-t. Ha felül rá a gyermeked, az azt jelenti, hogy a bilin már túl van. Annak érdekében, hogy még biztosabban üljön a magasban, alkalmazhatsz szűkítőket is, amelyek szabványosak. Sőt, ma már a létrás változat is ismert, és a gyerekek nagyon szeretik, ami nem csoda, hiszen a WC-re való feljutás is csupa kaland.

 

Amikor már éjszaka sem kell pelenka

Már szobatiszta volt, de most éjszaka újra bepisil – többek között egy kistestvér érkezése is átmenetileg okozhat ilyen problémát, ám ez nem tart sokáig. Egy kis türelem, megértés, és minden újra visszazökken majd a régi kerékvágásba!

 

Az azonban, hogy a kicsi nappal szobatiszta, éjszaka viszont még nem, csakis az adott gyerektől függ, és nincs is különösebb oka. Lehet, hogy pár nap, de akár néhány hét vagy hónap is eltelhet, míg száraz pelenkával ébred a csemete. Ritkán ugyan, de előfordul az is, hogy a gyerek először éjszakára lesz szobatiszta. Ekkor is az a legfontosabb, ha nem gyakorolsz rá nyomást! A gyerekek életritmusához ugyanis ebben az esetben a szülőknek kell alkalmazkodniuk! Mindamellett az, ha még 5 éves korában is pelenkát hord, aggodalomra adhat okot, és talán szakértőhöz kellene fordulnod.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • Tudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • Interaktív eszközökkel várunk
  • Választ kaphatsz kérdéseidre
  • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről