MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Elfoglaltságok magányos anyáknak

A rengeteg online szülői fórum és a karodon ülő babád ellenére könnyedén elszigeteltnek és magányosnak érezheted magad anyaként. Irány egy játszótéri találka vagy baba-mama jóga óra! Mozdulj ki, és szocializálódj az alábbi babás elfoglaltságokkal!

Feb. 21, 2021
  • Sétálj egyet! - Ez az egyik legegyszerűbb dolog, amit a babával lehet csinálni: ingyen van, ráadásul akkor és oda mehetsz, amikor és ahova csak akarsz. Lehet ez egy park vagy egy szupermarket, már attól jobban fogod érezni magad, hogy a szellő megborzolja a frizurád vagy váltasz néhány értelmes szót a kasszással. Ha szerencséd van, a baba is szunyókál egyet közben.
  • Keress rá: “játszótér a közelemben” - Fedezd fel a környéketeken lévő játszótereket! Nem baj, ha a gyerkőcöd túl kicsit még az ott található játékokhoz, mert ezek a helyek ahhoz is remek terepet nyújtanak, hogy olyan szülőket ismerj meg, akik hasonló cipőben járnak, mint te. Piknikezz, figyeld az embereket, és keress olyan újdonsült anyákat (vagy apákat), akik szimpatikusnak tűnnek! Talán még ahhoz is sikerül bátorságot gyűjtened, hogy szóba elegyedj velük.
  • Találd meg a saját anyacsoportod! - Rengeteg különböző baba-mama közösség létezik: a Facebookon található szülői csoportoktól kezdve, a babakocsis találkozókon át a nyűgös babák szülőinek támogató köréig. Az biztos, hogy valamennyiben megtalálhatók magányos anyák – a lényeg, hogy megleld a hozzád szemléletmódban leginkább illeszkedő embereket. És amint megvan, ahelyett, hogy az oldalvonalon ücsörögnél, miért nem veszed a bátorságot, hogy bemutatkozz a többi szülőnek? A kétoldalú, felnőtt beszélgetés ígérete ugyan elsőre ijesztő lehet a rengeteg gügyögés után, de egy dolog már biztosan van, ami közös bennetek. És ki tudja, talán más is. Ezt azonban csak akkor tudod kideríteni, ha elég bátor vagy kezdeményezni!
  • Javasolj egy játszótéri találkát vagy kávézást! - Úgy érzed, ráleltél arra a szülőtársra, akivel megtaláltad a közös hangot – talán mert mindketten egyaránt fáradtak és ziláltak vagytok? Akkor itt az ideje meghívni őket egy kávéra vagy játszótéri találkára! Talán pont ez az, amire neked és a hozzád hasonló magányos anyának is szüksége van. Képzeld csak el, mennyire jó lesz egymásnál lógni, megvitatni a szülői lét örömeit és nehézségeit, miközben egyáltalán nem kell azon aggódnod, hogy ma sem öltöztél fel rendesen és a mosatlan is napok óta halmozódik a konyhában. Az újdonsült barátod talán még ötletet is tud adni, hogy mik azok a dolgok, amiket a babával lehet csinálni.
  • Irány a zenebölcsi! - Emlékszel még a „Tavaszi szél vizet áraszt” vagy az „Egy boszorka van” kezdetű nótákra? Magyarországon a kodályi elvek alapján számos olyan foglalkozást tartanak, ahol az anyák közösen eleveníthetnek fel és tanulhatnak klasszikus gyerekdalokat és mondókákat. Nem baj, ha nincs tökéletes hallásod vagy hangod: a Ringató órák lényege az önfeledt, felszabadító hatású éneklés és a babádhoz való kötődés - mindezt pedig egy támogató anyai közösségben. Keress rá a neten, hogy hol van a közeledben hasonló foglalkozás, majd az ott tanultakat rendszeresen gyakorold otthon is, hiszen az éneklés a babád érzelmi és értelmi fejlődését is segíti!
  • Próbáld ki a baba-mama jógát! - Igazi felüdülést jelenthet, ha más anyákkal együtt mozgathatod át a szülés után elnehezült tested, pláne miután egy örökkévalóságnak tűnő ideig voltál bezárva az otthonodba. A baba-mama jógán biztosan nem kell a jóganacik alatt feszülő tökéletes domborulatokat nézned vagy fejen állnod. Ráadásul bűntudatod sem lesz az “énidő” miatt, hiszen a babád is le lesz foglalva érdekes, fejlesztő gyakorlatokkal. 
  • Irány az edzőterem! - Ha egykoron egy igazi kardió királynő voltál, és nagyon hiányzik a megszokott edzés, miért nem keresel egy olyan edzőtermet, aminek van gyermekmegőrző szolgáltatása? Némi izzadás csodákra képes a fizikai és mentális egészség terén, még akkor is, ha csak fél óráig tart. Közben pedig nem kell a csemetéd miatt sem aggódnod: lefoglalják babás tevékenységekkel, amíg te újra formába jössz.
  • Érdeklődj a könyvtári meseolvasásokról! - Unod már, hogy mindig ugyanazokat a meséskönyveket olvassátok el újra és újra? Fedezd fel, milyen babás és kisgyerekes programokat kínál a helyi könyvtár – legyen szó meseolvasásról vagy közös éneklésekről, a csemetédnek így lehetősége nyílhat, hogy kellemes környezetben találkozzon más gyerekekkel, miközben te élvezheted egy kicsit a csendet, és talán még olvasni is tudsz.
  • Látogass el egy művészeti galériába! - Emlékszel, hogy előző életedben mennyire érdekelt a művészet meg az efféle dolgok?... Hát igen, valószínűleg úgy érzed, már zselévé változott az agyad, de az is lehet, hogy csak egy kis kreativitásra és kultúrára van szükséged ahhoz, hogy feléleszd a képzelőerőd. Látogass el egy kiállításra, amikor a baba még kicsi – kösd magadra egy hordozókendővel, és nézzétek végig a műalkotásokat együtt (lehet, hogy a biztonságos bőrkontaktban el is fog aludni). Amikor pedig nagyobb lesz, keress olyan családbarát galériákat és múzeumokat, amik interaktív lehetőségeket és babás elfoglaltságokat nyújtanak, hogy a csemetéd játszva tanulhasson!
  • Tölts időt a családdal! - Több mint valószínű, hogy a családtagok – különösen a nagyszülők – repesni fognak az örömtől, ha néha felbukkansz és a kezükbe nyomod a babát, amíg te harapsz valamit/elmész WC-re/lehunyod a szemed egy pillanat erejéig. Ha arról érdeklődnek, mi a helyzet veletek, ne habozz beismerni, ha épp egy nehezebb időszakot éltek át, te pedig kissé szomorú vagy. A szülői lét tele van hullámvölgyekkel, úgyhogy nem árt néha beszélni a szeretteiddel, és elfogadni pár ölelést és bátorító szót. Mert biztos, hogy jól csinálod! Amennyiben aggódsz a lelkiállapotod miatt, olvasd el a bejegyzésünket a szülés utáni melankólia jeleiről! 
Rate this article