Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Bölcsődébe megy a kicsi

Bölcsődébe megy a kicsi

Valóban az a legkézenfekvőbb megoldás, ha az otthonunkhoz legközelebbi intézményt választjuk?

2018/01/08 12:00

Milyen szempontok alapján válasszunk bölcsődét? Hogyan történik a beszoktatás? Milyen szabályokat fontos betartanunk? Összeállításunkból kiderül.

 

Olyan hamar eljön az az idő az édesanyák életében, amikor arról kell dönteniük, bölcsődébe vigyék-e a gyermeküket. Nehéz dolog, hiszen itt már nem az első külön töltött estéjükről  van szó, hanem arról az elszakadásról, amelytől általában minden anya retteg. Van, aki szívesen maradna még otthon a gyermekével, de a munkahelyén már visszavárják, és van olyan is, akit bár nem sürget a munka, mégis úgy gondolja, a csemetéjének szüksége van arra, hogy a hozzá hasonló korú gyermekekkel több időt töltsön. Fontos viszont, hogy ameddig a szülők sem biztosak magukban, amíg hezitálnak a bölcsődekérdésen, addig nem érdemes belevágni! Hogy miért? Többek között azért, mert anya és apa bizonytalanságát a kicsi is érzi, ez pedig megnehezítheti a beszokást.

 

Melyik bölcsődét válasszuk?

A legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnik, ha az otthonunkhoz vagy a munkahelyünkhöz legközelebbi bölcsődét választjuk. Ám mielőtt letennénk a voksunkat bármelyik mellett, érdemes tájékozódni a további lehetőségeinkről. Vegyük számba például azt, hogy mely napokon szeretnénk a kicsit vinni: a hét minden napján reggeltől délutánig vagy csupán a hét néhány délelőttjén lenne-e ott. Aztán arról is érdemes tudnunk, hogy mik az adott bölcsődébe való jelentkezés feltételei; vannak például olyan intézmények, ahol már hosszú hónapokkal korábban be kell jelentkezni. Bátran járjunk utána annak is, hogy az adott helyen milyenek a gondozónők, milyen az intézmény szemléletmódja, milyen a hangulata, a felszereltsége, mennyibe kerül stb. A bölcsődei időszakkal kapcsolatos kérdéseinkre ne csak az intézmények weboldalain keressük a választ, nyugodtan tegyük fel ezeket a védőnőnek és a gyermekorvosnak is, de bátran kérjük meg a környéken lakó ismerős szülőket is, hogy osszák meg velünk bölcsődei tapasztalataikat! Jó, ha tudjuk, hogy milyen más bölcsődéhez hasonló intézmények (például kisebb létszámú családi napközik) működnek, ahová esetleg szívesebben vinnénk a csemetét.

 

Így segíthetünk a beszoktatásban

Arra nincs semmiféle előírás, hogy milyen idős korban kezdhetik a gyermekek a bölcsődét. Noha a beszoktatástól leginkább a szülők tartanak, fontos tudnunk azt is, hogy minden gyermek máskorra érik meg a közösségi életre. Íme, néhány hasznos tanács, amellyel könnyebben mennek az első lépések!

 

 • Jó, ha a kicsi már a bölcsi előtt az édesanyán és a szűkebb családon kívül másokkal is érintkezik.
 • Beszéljünk, beszélgessünk a gyermekkel a bölcsődéről, mindig csak pozitívan! Ehhez segítségül hívhatjuk a bölcsivel kapcsolatos meséket, verseket, történeketek is.
 • A beszoktatás általában két hétig tart, de a gyermek és a szülők igényeit figyelembe véve ez akár rövidebb és hosszabb is lehet.
 • A beszoktatás fokozatos: az első napokban anya és csemetéje együtt töltik a bölcsis délelőttöket, majd édesanya először rövidebb, majd hosszabb időre is elmegy, végül otthagyja a kicsit.
 • A beszoktatás ideje alatt (aztán később is) fontos, hogy sose menjünk el szó nélkül, mindig köszönjünk el a gyermekünktől, és mondjuk el neki, hogy jönni fogunk érte például ebéd után vagy uzsonna előtt!
 • Hasznos, ha a beszoktatás alatt mindig ugyanaz viszi a csemetét a bölcsődébe és ugyanaz is megy érte.
 • A gyermeknek biztonságot adhatnak az otthonról vitt játékok, amelyek később is jó szolgálatot tehetnek a bölcsődében.
 • Ha a kicsi még cumizik, cumisüvegből iszik, ne a bölcsikezdés előtt akarjuk őt leszoktatni erről!

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.