MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Bölcsődébe megy a kicsi

0
0 Értékelések

Valóban az a legkézenfekvőbb megoldás, ha az otthonunkhoz legközelebbi intézményt választjuk?

Jan. 8, 2021

A bölcsődei beszoktatás menete, a megfelelő bölcsőde kiválasztása

 

Olyan hamar eljön az az idő az édesanyák életében, amikor arról kell dönteniük, bölcsődébe vigyék-e a gyermeküket. Nehéz dolog, hiszen itt már nem az első külön töltött estéjükről van szó, hanem arról az elszakadásról, amelytől általában minden anya retteg. Van, aki szívesen maradna még otthon a gyermekével, de a munkahelyén már visszavárják, és van olyan is, akit bár nem sürget a munka, mégis úgy gondolja, a csemetéjének szüksége van arra, hogy a hozzá hasonló korú gyermekekkel több időt töltsön. Fontos viszont, hogy ameddig a szülők sem biztosak magukban, amíg hezitálnak a bölcsődekérdésen, addig nem érdemes belevágni! Hogy miért? Többek között azért, mert anya és apa bizonytalanságát a kicsi is érzi, ez pedig megnehezítheti a beszokást.

 

Melyik bölcsődét válasszuk?

A legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnik, ha az otthonunkhoz vagy a munkahelyünkhöz legközelebbi bölcsődét választjuk. Ám mielőtt letennénk a voksunkat bármelyik mellett, érdemes tájékozódni a további lehetőségeinkről. Vegyük számba például azt, hogy mely napokon szeretnénk a kicsit vinni: a hét minden napján reggeltől délutánig vagy csupán a hét néhány délelőttjén lenne ott. Aztán arról is érdemes tudnunk, hogy mik az adott bölcsődébe való jelentkezés feltételei; vannak például olyan intézmények, ahol már hosszú hónapokkal korábban be kell jelentkezni. Bátran járjunk utána annak is, hogy az adott helyen milyenek a gondozónők, milyen az intézmény szemléletmódja, milyen a hangulata, a felszereltsége, mennyibe kerül stb. A bölcsődei időszakkal kapcsolatos kérdéseinkre ne csak az intézmények weboldalain keressük a választ, nyugodtan tegyük fel ezeket a kérdéseket a védőnőnek és a gyermekorvosnak is, de bátran kérjük meg a környéken lakó ismerős szülőket is, hogy osszák meg velünk bölcsődei tapasztalataikat. Jó, ha tudjuk, hogy milyen más bölcsődéhez hasonló intézmények (például kisebb létszámú családi napközik) működnek, ahová esetleg szívesebben vinnénk a csemetét.

 

Így segíthetünk a beszoktatásban

Arra nincs semmiféle előírás, hogy milyen idős korban kezdhetik a gyermekek a bölcsődét. Noha a beszoktatástól leginkább a szülők tartanak, fontos tudnunk azt is, hogy minden gyermek máskorra érik meg a közösségi életre. Íme, néhány hasznos tanács, amellyel könnyebben mennek az első lépések!

 • Jó, ha a kicsi már a bölcsi előtt az édesanyán és a szűkebb családon kívül másokkal is érintkezik.
 • Beszéljünk, beszélgessünk a gyermekkel a bölcsődéről, mindig csak pozitívan! Ehhez segítségül hívhatjuk a bölcsivel kapcsolatos meséket, verseket, történeketek is.
 • A beszoktatás általában két hétig tart, de a gyermek és a szülők igényeit figyelembe véve ez akár rövidebb és hosszabb is lehet.
 • A beszoktatás fokozatos: az első napokban anya és csemetéje együtt töltik a bölcsis délelőttöket, majd édesanya először rövidebb, majd hosszabb időre is elmegy, végül akár egészen délutáning otthagyja a kicsit.
 • A beszoktatás ideje alatt (aztán később is) fontos, hogy sose menjünk el szó nélkül, mindig köszönjünk el a gyermekünktől, és mondjuk el neki, hogy jönni fogunk érte például ebéd után vagy uzsonna előtt!
 • Hasznos, ha a beszoktatás alatt mindig ugyanaz viszi a csemetét a bölcsődébe és ugyanaz is megy érte.
 • A gyermeknek biztonságot adhatnak az otthonról vitt játékok, amelyek később is jó szolgálatot tehetnek a bölcsődében.
 • Ha a kicsi még cumizik, cumisüvegből iszik, ne a bölcsikezdés előtt akarjuk őt leszoktatni erről!

Mindenképpen egy új korszak jön az életetekben, amely újabb szerepek elsajátítására hív mindkettőtöket. Élvezzétek kis minden pillanatát és töltsetek annyi minőségi időt együtt, amennyit csak lehetséges, hiszen hamarosan már nem fogjátok az egész napot együtt tölteni. 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok