Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Cumisüveg: okosan válassz!

Cumisüveg: okosan válassz!

 

Ha nem tudsz, vagy nem szeretnél szoptatni, akkor, amire szükséged lesz az a cumisüveg. Most segítünk neked, hogyan válaszd ki a legjobbat a babádnak.

2016/09/01 12:48

Miután hosszú ideig naponta többször fogod használni a cumikat és az üveget is, fontos, hogy valóban a legmegfelelőbbet vásárold meg! Ahhoz, hogy tisztán lásd, mekkora feladat vár rád, vess egy pillantást a boltban vagy a gyógyszertárban a cumisüveg kínálatra! Ugye, hogy óriási a választék? Van üveg vagy műanyag, ívelt vagy egyenes, de ugyanúgy találsz majd 50 ml-est, mint 340 ml-est, és akkor még a levehető fogantyúsakról és az üvegbe való cumiról nem is beszéltünk.

 

Íme, hát, néhány jó tanács, hogy a vásárlás neked se legyen rémálom!

Üveg vagy műanyag?

A cumisüveg anyagának kiválasztása elsősorban attól függ, hogy mennyi idős a gyermek. Amíg az üveget könnyű fertőtleníteni és megfelelő az újszülött babák számára, addig a könnyű, törhetetlen műanyag jobb azoknak a csecsemőknek, akik már egyedül is tudják fogni az innivalójukat. Ám utóbbiról érdemes tudni azt is, hogy a rendszeres sterilizálás és mosás során elszíneződhet. Bármelyikről is legyen szó, minden esetben figyelj oda az üveg méretére, formájára, és arra is, hogy belefér-e a melegítőbe és a sterilizálóba! A mérlegelés során gondolj arra is, hogy a szétszedhető típusú cumisüveg könnyebben, a beépített fogantyús modell nehezebben tisztítható! 

Reflux elleni cumisüvegek

Tudtad-e, hogy a reflux elleni cumisüvegeknek két fajtája is létezik? A születéstől a gyermek egy éves koráig használható, 30 fokban döntött, ferde, úgynevezett anti-reflux üveget könnyű használni, ráadásul megakadályozza, hogy a cumiba túl sok levegő kerüljön.

A másik fajta cumisüveg az úgynevezett hajlított üveg, amely amellett, hogy kevésbé hatékony, még tisztítani is nehezebb.

 

Számít a forma és a méret is?

Kezdetben természetesen a legkisebb cumisüveg (90/120 ml) is elegendő lesz, amelyekből később kínálhatod majd a gyümölcslevet vagy a vizet. A nagyobbakra (240-340 ml) majd csak később lesz szükségetek.

Ami pedig a formát illeti, minden modellnek megvan a maga előnye.

 • A hengeres a legkedveltebb forma, amely minden típusú felhasználásra alkalmas.
 • A háromszög alakút könnyű tartani, tisztítani és stabil is.
 • A szélesbe könnyű beleönteni az anyatejet vagy a tápszerport, és egyszerű a tisztítása is.
 • Az ergonomikus lehetővé teszi azt, hogy a baba a saját kezében tarthassa.
 • A ferde az anti-reflux miatt ajánlott.

Bármelyiket is használod, mindenképpen üvegtisztító kefével tisztítsd, és mindig alaposan súrold ki mosogatószerrel, így megszabadítva az edényt az üveg alján esetlegesen megtelepedő baktériumoktól! Az üvegeket mindig fejjel lefelé, egy konyhai papírtörlőn szárítsd!

 

Mennyit vásároljak?

Jó, ha a kezed ügyében van két-három cumisüveg. Emellett számíts arra is, hogy időről-időre le kell majd cserélned ezeket, hiszen összekarcolódhatnak, elrepedhetnek! Erre érdemes évente sort kerítened.

 

Milyen legyen a cumi: szilikon, gumi vagy speciális?

Általánosságban tudni érdemes, hogy minden kisbaba más: a jó étvágyúnak a gyorsabb folyású cumira, az ízeket kedvelő, hosszan evő, nyugodt csemetének viszont a kis lyukú cumi való.

 • Fő szabály: ne keverd a különböző márkájú üvegeket és cumikat, hogy biztosan passzoljanak, hiszen csak így lehet hatékony az etetés!
 • Méret és sebesség. Amíg az egylyukú cumit a születéstől kezdve egy hónapos korig használhatjuk, addig a két-három-négy lyukú (lassú, közepes és gyors folyású) cumik a harmadik és negyedik hónaptól kezdve ajánlottak. A variálható, háromsebességű cumi (bevágásokkal) akkor szükséges, amikor már gabonafélékkel és más sűrítőkkel dúsítod a baba tejét. 
 • Arról, hogy milyen anyagú cumi lesz a nyerő, nem te, hanem majd a kisbabád dönt. Fontos tudnod azonban, hogy a szilikonnak nincs íze vagy illata, de kezdetben gondot okozhat, mivel a babának a szájpadlásához kell illesztenie azt. A gumiból készült cumi fokozatosan puhul, és gyakran kell cserélni.
 • A gyártók azokra az anyukákra is gondoltak, akik szeretnének megfelelő átmenetet biztosítani a mellről cumisüvegre való váltással. Léteznek már olyan üvegek és cumik is, amelyek – amennyire csak lehet – a szoptatáshoz hasonlatossá teszik a cumisüveges etetést.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • Tudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • Interaktív eszközökkel várunk
 • Választ kaphatsz kérdéseidre
 • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről