Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Cumisüveg

Cumisüveg: okosan válassz!

A manapság elérhető cumisüvegek széles választéka és különböző típusai kérdéseket vethetnek fel az édesanyákban. Összefoglalónkban ebben segítünk eligazodni!

2021/04/15 10:53

Cumisüveg - milyen anyagú, formájú és méretű legyen?

 

Üveg vagy műanyag?

A cumisüveg anyagának kiválasztása elsősorban attól függ, hogy mennyi idős a gyermek. Amíg az üveget könnyű fertőtleníteni és megfelelő az újszülött babák számára, addig a könnyű, törhetetlen műanyag jobb azoknak a csecsemőknek, akik már egyedül is tudják fogni az innivalójukat. Ám utóbbiról érdemes tudni azt is, hogy a rendszeres sterilizálás és mosás során elszíneződhet. Bármelyikről is legyen szó, minden esetben figyelj oda az üveg méretére, formájára, és arra is, hogy belefér-e a melegítőbe és a sterilizálóba! A mérlegelés során gondolj arra is, hogy a szétszedhető típusú cumisüveg könnyebben, a beépített fogantyús modell nehezebben tisztítható! 
 

Számít a forma és a méret is?

Kezdetben természetesen a legkisebb cumisüveg (90/120 ml) is elegendő lesz, amelyekből később kínálhatod majd a gyümölcslevet vagy a vizet. A nagyobbakra (240-340 ml) majd csak később lesz szükségetek.

Ami pedig a formát illeti, minden modellnek megvan a maga előnye.

 • A hengeres a legkedveltebb forma, amely minden típusú felhasználásra alkalmas.
 • A háromszög alakút könnyű tartani, tisztítani és stabil is.
 • A szélesbe könnyű beleönteni az anyatejet vagy a tápszerport, és egyszerű a tisztítása is.
 • Az ergonomikus lehetővé teszi azt, hogy a baba a saját kezében tarthassa.
 • A ferde az anti-reflux miatt ajánlott.

Bármelyiket is használod, mindenképpen üvegtisztító kefével tisztítsd, és mindig alaposan súrold ki mosogatószerrel, így megszabadítva a cumisüveget a belsejében esetlegesen megtelepedő baktériumoktól! A cumisüvegeket mindig fejjel lefelé, egy konyhai papírtörlőn szárítsd!
 

Reflux elleni cumisüvegek

Tudtad-e, hogy a reflux elleni cumisüvegeknek két fajtája is létezik? A születéstől a gyermek egy éves koráig használható, 30 fokban döntött, ferde, úgynevezett anti-reflux üveget könnyű használni, ráadásul megakadályozza, hogy a cumiba túl sok levegő kerüljön.

A másik fajta cumisüveg az úgynevezett hajlított üveg, amely amellett, hogy kevésbé hatékony, még tisztítani is nehezebb.
 

Mennyit vásároljak?

Jó, ha a kezed ügyében van két-három cumisüveg. Emellett számíts arra is, hogy időről-időre le kell majd cserélned ezeket, hiszen összekarcolódhatnak, elrepedhetnek! Erre érdemes évente sort kerítened.
 

Milyen legyen az etetőcumi: szilikon, gumi vagy speciális?

Általánosságban tudni érdemes, hogy minden kisbaba más: a jó étvágyúnak a gyorsabb folyású cumi, az ízeket kedvelő, hosszan evő, nyugodt csemetének viszont a kis lyukú cumi való.

 • Fő szabály: ne keverd a különböző márkájú üvegeket és cumikat, hogy biztosan passzoljanak, hiszen csak így lehet hatékony az etetés!
 • Méret és sebesség. Amíg az egylyukú cumit a születéstől kezdve egy hónapos korig használhatjuk, addig a két-három-négy lyukú (lassú, közepes és gyors folyású) cumik a harmadik és negyedik hónaptól kezdve ajánlottak. A variálható, háromsebességű cumi (bevágásokkal) akkor szükséges, amikor már gabonafélékkel és más sűrítőkkel dúsítod a baba tejét. 
 • Arról, hogy milyen anyagú cumi lesz a nyerő, nem te, hanem majd a kisbabád dönt. Fontos tudnod azonban, hogy a szilikonnak nincs íze vagy illata, de kezdetben gondot okozhat, mivel a babának a szájpadlásához kell illesztenie azt. A gumiból készült cumi fokozatosan puhul, és gyakran kell cserélni.
 • Léteznek már olyan üvegek és cumik is, amelyek – amennyire csak lehet – a szoptatáshoz hasonlatossá teszik a cumisüveges etetést, tehát csak akkor folyik belőlük a tartalom, ha a baba az anyai mellből való szopáshoz hasonlóan szív, vákuumot képez. Ezeket kifejezetten az anyatej cumisüvegből való adásához ajánlják, tápszer adására általában nem alkalmasak, a két anyag összetétele és sűrűsége közti különbség miatt. 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Cumisüveg

Nekünk egy márka vált be a kezdetektől! De valóban nem egyszerű a választás!

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!