MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Cumisüveg: okosan válassz!

5
5/5 1 Értékelések

A manapság elérhető cumisüvegek széles választéka és különböző típusai kérdéseket vethetnek fel az édesanyákban. Összefoglalónkban ebben segítünk eligazodni!

Jún. 12, 2023

Cumisüveg - milyen anyagú, formájú és méretű legyen?

 

Üveg vagy műanyag?

A cumisüveg anyagának kiválasztása elsősorban attól függ, hogy mennyi idős a gyermek. Amíg az üveget könnyű fertőtleníteni és megfelelő az újszülött babák számára, addig a könnyű, törhetetlen műanyag jobb azoknak a csecsemőknek, akik már egyedül is tudják fogni az innivalójukat. Ám utóbbiról érdemes tudni azt is, hogy a rendszeres sterilizálás és mosás során elszíneződhet. Bármelyikről is legyen szó, minden esetben figyelj oda az üveg méretére, formájára, és arra is, hogy belefér-e a melegítőbe és a sterilizálóba! A mérlegelés során gondolj arra is, hogy a szétszedhető típusú cumisüveg könnyebben, a beépített fogantyús modell nehezebben tisztítható! 
 

Számít a forma és a méret is?

Kezdetben természetesen a legkisebb cumisüveg (90/120 ml) is elegendő lesz, amelyekből később kínálhatod majd a gyümölcslevet vagy a vizet. A nagyobbakra (240-340 ml) majd csak később lesz szükségetek.

Ami pedig a formát illeti, minden modellnek megvan a maga előnye.

 • A hengeres a legkedveltebb forma, amely minden típusú felhasználásra alkalmas.
 • A háromszög alakút könnyű tartani, tisztítani és stabil is.
 • A szélesbe könnyű beleönteni az anyatejet vagy a tápszerport, és egyszerű a tisztítása is.
 • Az ergonomikus lehetővé teszi azt, hogy a baba a saját kezében tarthassa.
 • A ferde az anti-reflux miatt ajánlott.

Bármelyiket is használod, mindenképpen üvegtisztító kefével tisztítsd, és mindig alaposan súrold ki mosogatószerrel, így megszabadítva a cumisüveget a belsejében esetlegesen megtelepedő baktériumoktól! A cumisüvegeket mindig fejjel lefelé, egy konyhai papírtörlőn szárítsd!
 

Reflux elleni cumisüvegek

Tudtad-e, hogy a reflux elleni cumisüvegeknek két fajtája is létezik? A születéstől a gyermek egy éves koráig használható, 30 fokban döntött, ferde, úgynevezett anti-reflux üveget könnyű használni, ráadásul megakadályozza, hogy a cumiba túl sok levegő kerüljön.

A másik fajta cumisüveg az úgynevezett hajlított üveg, amely amellett, hogy kevésbé hatékony, még tisztítani is nehezebb.
 

Mennyit vásároljak?

Jó, ha a kezed ügyében van két-három cumisüveg. Emellett számíts arra is, hogy időről-időre le kell majd cserélned ezeket, hiszen összekarcolódhatnak, elrepedhetnek! Erre érdemes évente sort kerítened.
 

Milyen legyen az etetőcumi: szilikon, gumi vagy speciális?

Általánosságban tudni érdemes, hogy minden kisbaba más: a jó étvágyúnak a gyorsabb folyású cumi, az ízeket kedvelő, hosszan evő, nyugodt csemetének viszont a kis lyukú cumi való.

 • Fő szabály: ne keverd a különböző márkájú üvegeket és cumikat, hogy biztosan passzoljanak, hiszen csak így lehet hatékony az etetés!
 • Méret és sebesség. Amíg az egylyukú cumit a születéstől kezdve egy hónapos korig használhatjuk, addig a két-három-négy lyukú (lassú, közepes és gyors folyású) cumik a harmadik és negyedik hónaptól kezdve ajánlottak. A variálható, háromsebességű cumi (bevágásokkal) akkor szükséges, amikor már gabonafélékkel és más sűrítőkkel dúsítod a baba tejét. 
 • Arról, hogy milyen anyagú cumi lesz a nyerő, nem te, hanem majd a kisbabád dönt. Fontos tudnod azonban, hogy a szilikonnak nincs íze vagy illata, de kezdetben gondot okozhat, mivel a babának a szájpadlásához kell illesztenie azt. A gumiból készült cumi fokozatosan puhul, és gyakran kell cserélni.
 • Léteznek már olyan üvegek és cumik is, amelyek – amennyire csak lehet – a szoptatáshoz hasonlatossá teszik a cumisüveges etetést, tehát csak akkor folyik belőlük a tartalom, ha a baba az anyai mellből való szopáshoz hasonlóan szív, vákuumot képez. Ezeket kifejezetten az anyatej cumisüvegből való adásához ajánlják, tápszer adására általában nem alkalmasak, a két anyag összetétele és sűrűsége közti különbség miatt. 

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Anikó Jún. 17, 2019

Nekünk egy márka vált be a kezdetektől! De valóban nem egyszerű a választás!

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat