MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Nem lesz elég az anyatejem?!

A szülés előtti kérdések sorában biztosan toplistásak a szoptatásra vonatkozó aggodalmak. Pedig ez egy egyszerűbb folyamat, mint gondolnád…

Jún. 8, 2023

Kereslet és kínálat

Először is kezdjük a lényeggel: egészséges körülmények között az emlőmirigyek jóval több tejet képesek termelni, mint amennyire a babádnak szüksége van. Tehát a testeden nem múlik a dolog – ahogy mondani szokták, ez is fejben dől el.  Rendelkezned kell némi elhatározottsággal és önbizalommal ahhoz, hogy elhidd nekünk: a tej mennyiségét te és a babád együtt határozzátok meg. Ha hagyod, hogy a babád akkor és annyit egyen, amennyit szeretne, mindig olyan mennyiségű tejed lesz, amennyi bőven elegendő lesz neki.

 

Egy kis biológia

A tejtermelődésért és a tej anyamellbe történő eljutásáért két hormon felel: a prolaktin és az oxitocin. Mindkettőt az agyalapi hormonmirigy termeli – ez a folyamat már a terhesség közepén elkezdődik, de a tényleges működés akkor indul be, amikor a baba világra jön.

A babád megszületésekor először előtej (kolosztrum) termelődik: egy sűrű, édes tej, amelynek bár a mennyisége kevés, telis-tele van tápanyagokkal. Ezért nagyon fontos, hogy a szülés után rögtön és gyakran tedd mellre a babát, mert ekkor juthat csak ehhez az egyedülállóan értékes tejtípushoz.

Néhány nap után ugyanis már az átmeneti tej időszaka következik : ez a második és az ötödik nap között kezd el termelődni – hogy pontosan mikor, azt tökéletesen jól fogod tudni. Amikor ugyanis ez a tej belövell a mirigyekbe, bizsergő-feszítő érzéssel jár, a melleidet pedig melegnek és duzzadtnak fogod érezni.

A szoptatás első két hete után pedig az anyatej újra megváltozik: mostantól érett tejjel fogod táplálni a babádat, ami a fejlődéshez szükséges fehérjékben, szénhidrátokban,  ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag.

 A tej összetétele – mint látod – a szoptatás időszaka alatt folyamatosan változik, hogy megfeleljen a babád fejlődéséhez szükséges igényeknek.

 

Hasznos tanácsok a szoptatás körüli aggodalmak eloszlatására

 

Az elmélet persze egy dolog, a gyakorlat pedig más – ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a kismamák feltesznek a szoptatással kapcsolatban. Mivel valószínűleg téged is ezek érdekelnek most elsősorban, nézzük, mit tudsz tenni a bőséges és problémamentes szoptatásért.

  1. Hányszor kell naponta megszoptatni a babát?

Kezdjük a legfontosabbal: hagyd, hogy a baba diktálja a tempót!
Anyáink-nagyanyáink idejében még az volt kőbe vésve, hogy 3-4 óránként etetni kell éjjel-nappal, ha alszik vagy nem éhes a baba, akkor is. Az eredmény az lett, hogy a babák sírtak, éjszaka nem aludtak, a kismamák kimerültek, a tej pedig elfogyott. Ma már tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott és bőséges tejtermelésnek az a feltétele, hogy hagyjuk a babát kialakítani a saját tempóját. Nincsenek általános érvényű etetésszámok, konkrét időtartamok, hiszen nincs két egyforma baba = nincs két egyforma igény. Ha hagyod a babát akkor és annyit enni, amennyit szeretne, a rendszer magától is kialakul, a baba nyugodt lesz, hiszen nem kell sosem éheznie – és így te is kiegyensúlyozott leszel.

Átlagosan az első két hónapban naponta 8-12 alkalommal fogod megszoptatni a babádat. De előfordulhat, hogy a baba egy óra múlva újra éhes, mint ahogy az is, hogy 6-7 órán át alszik – ne aggódj emiatt: a saját tempója szerint teszi, és így neki a legjobb.

Ha nyugtalan vagy amiatt, hogy a szoptatások miatt nem tudod elvégezni a házimunkát, kérj segítséget a családtól vagy a barátoktól! Most ti vagytok a legfontosabbak.

 

  1. Mennyi ideig kell szoptatni etetésenként?

Átlagosan 10-30 percig tart egy szoptatás, de a számok helyett is azt tanácsoljuk, bízz a kisbabádban, hagyd, hogy annyiszor és annyi ideig egyen, ahogy neki jólesik! Ettől válik kiegyensúlyozottá, és kettőtök közötti bizalmi kapcsolatért is nagyon sokat teszel, ha hagyod nyugodtan enni – tudni fogja, hogy mindig számíthat rád.

 

  1. Melyik mellből kell szoptatni?

Válaszd azt a megoldást, ami a legjobb neked és a babának. Etetés közben is válthatsz mellet, de azt is teheted, hogy hagyod, hogy az egyik mellet teljesen kiürítse a baba, és ezután váltasz. Úgy szoptass, hogy a tejtermelést a leginkább serkentsd – erre néhány nap után pontosan rá fogsz érezni.

 

  1. Vannak olyan ételek-italok, amelyekkel bőségesebb lesz a tejtermelés?

Néhány zöldség és gyógynövény jó hatással van a tejmennyiségre: sárgarépa, édeskömény, zsázsa, lencse, csicsóka, árpa, köles, csillagánizs, kömény, bazsalikom, köménymag, koriander, görögszéna. Vannak tejtermelést serkentő, kimondottan szoptatós kismamáknak készített teák, ezeket is kipróbálhatod.

Ezeknél még hatásosabb a víz: igyál minél többet, ez alapvető fontosságú ahhoz, hogy sok tejed legyen. Fogyaszthatsz gyógy- és gyümölcsteákat is, a lényeg, hogy a folyadékbeviteled bőséges legyen.

Mindezek mellett az étrended legyen változatos és kiegyensúlyozott. Most ne diétázz, és ne hagyj ki egyetlen étkezést sem! Gondolj arra, hogy a szoptatás hatásos természetes fogyasztószer. Minden nap egyél teljes kiőrlésű gabonát, szénhidrátot, húst, tojást vagy halat (főleg olajos halakat, mint a szardínia vagy a lazac, melyekben sok az omega-3 zsírsav), gyümölcsöket, főtt vagy nyers zöldségeket, tejtermékeket/tejet, valamint babot és hüvelyeseket hetente többször (lencsét, csicseriborsót, babot és borsót stb.).

 

  1. Mit nem szabad fogyasztani szoptatás alatt?

Amit a kismama fogyaszt, annak hatása van a tej mennyiségére és tartalmára. Ezért természetes tilos az alkohol és a cigaretta, nem ajánlott a fekete tea és az erős kávé. Ha a kávéról nem tudsz lemondani, igyál koffeinmentes verziót. Az anyatej kolecisztokinin hormont tartalmaz, amelytől a babád jóllakottnak és álmosnak érzi magát az etetés végére – a koffeintartalmú italok fogyasztása azonban megzavarhatja ezt.

Rate this article
5