MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A csodálatos anyatej

Az anyatej egy szuperintelligens táplálék, amelynek összetétele az újszülött fejlődésévével párhuzamosan folyamatosan változik. A benne található értékes tápanyagok és nyomelemek az első naptól fogva alkalmasak arra, hogy tökéletesen kielégítsék kisbabád igényeit. A szoptatás olyan alkalom, ami csak rólatok szól: ezek a bensőséges pillanatok megnyugtatják őt, és elmélyítik a köztetek kialakuló kapcsolatot.

Jún. 30, 2020

A természet évezredek óta dolgozik azon, hogy az anyatej száz százalékban támogassa kisbabád fejlődését.

 

A tökéletes keverék

A gyermek korának, igényeinek megfelelő arányban tartalmaz pl. vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. A szülés utáni első néhány napban csak kis mennyiségű úgynevezett előtej termelődik, de ez a baba összes tápanyagszükségletét fedezi. Olyan sok immunerősítő ellenanyagot tartalmaz, hogy az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” is nevezi. A harmadik és tizennegyedik nap között az előtej átalakul átmeneti tejjé, amelyből szinte bármennyit képes vagy előállítani. A második hét végére pedig tejed „beérik”, és összetételét tekintve, megfelelő mennyiség elfogyasztása esetén, akár a hatodik hónapig képes biztosítani kisbabád tápanyagszükségletét.

Szuperokos megoldás

Az anyatej szuperokos, mert összetétele dinamikusan alkalmazkodik a csecsemő igényeihez. Különbséget tesz nappal és éjszaka között: reggel inkább laktózban gazdag, napközben zsírokban, este pedig fehérjékben. Az éjszakai órákban több melatonint tartalmaz, hogy segítse a babák elalvását. Szoptatás elején az anyatej szinte átlátszó, és vízben, cukorban gazdag, hogy elvegye a kicsik éhségét, és oltsa a szomjukat. Ezután a tej sűrűbbé és zsírosabbá válik, hogy biztosítsa a növekedéshez szükséges energiát. Az etetés végére pedig a tejben található zsírok aránya megnégyszereződik, hogy babád igazán jóllakjon.

Gyógyító erő

Köztudottan „gyógyerővel” rendelkezik: ha a csecsemő beteg, akkor védelme érdekében az anyai szervezet több immunsejtet juttat a tejbe. A benne található HMO-k (Human Milk Oligosaccharides), vagyis az anyatej oligoszacharidok olyan egyedülálló szénhidrátok, amelyek egyedivé teszik az anyatej összetételét. Segítik a jó baktériumok és megakadályozzák a káros baktériumok növekedését, támogatva ezzel a baba immunrendszerét. A szoptatott babák kevésbé fogékonyak bizonyos bakteriális fertőzésekre és más, a gyerekek körében gyakori megbetegedésekre, mint például a fülgyulladás, a megfázás, gyomorbántalmak. Ráadásul az anyatejjel táplált babáknál kevésbé alakul ki ételallergia, mint a más táplálékot is fogyasztó kisbabák esetében.

A nemzetközi és hazai csecsemőtáplálással foglalkozó ajánlások szerint 6 hónapos korig javasolt a kizárólagos szoptatás, hiszen az anyatej a csecsemő tápanyagigényét, amennyiben mennyisége is elegendő a baba számára, fél éves koráig önmagában is kielégíti. Az új ételek bevezetése, a hozzátáplálás legkorábban az ötödik hónaptól elkezdhető, azonban fontos, hogy előtte konzultálj orvosoddal, védőnőddel, illetve ezzel ne csökkenjen a szoptatás gyakorisága a következő hónapokban sem. Egy-egy szoptatás alkalmával ne az órát figyeld! Ezzel kapcsolatban csak egyetlen szabály van: szoptasd a kicsit akkor és addig, amíg csak ő szeretné! Ezzel ő maga állítja be a számára szükséges mennyiséget és minőséget. Bízz magadban és a babádban is!

Rate this article
0

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat