Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A csodálatos anyatej - a szuperintelligens táplálék

A csodálatos anyatej

Az anyatej egy szuperintelligens táplálék, amelynek összetétele az újszülött fejlődésévével párhuzamosan folyamatosan változik. A benne található értékes tápanyagok és nyomelemek az első naptól fogva alkalmasak arra, hogy tökéletesen kielégítsék kisbabád igényeit. A szoptatás olyan alkalom, ami csak rólatok szól: ezek a bensőséges pillanatok megnyugtatják őt, és elmélyítik a köztetek kialakuló kapcsolatot.

2020/06/30 10:09

A természet évezredek óta dolgozik azon, hogy az anyatej száz százalékban támogassa kisbabád fejlődését.

 

A tökéletes keverék

A gyermek korának, igényeinek megfelelő arányban tartalmaz pl. vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. A szülés utáni első néhány napban csak kis mennyiségű úgynevezett előtej termelődik, de ez a baba összes tápanyagszükségletét fedezi. Olyan sok immunerősítő ellenanyagot tartalmaz, hogy az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” is nevezi. A harmadik és tizennegyedik nap között az előtej átalakul átmeneti tejjé, amelyből szinte bármennyit képes vagy előállítani. A második hét végére pedig tejed „beérik”, és összetételét tekintve, megfelelő mennyiség elfogyasztása esetén, akár a hatodik hónapig képes biztosítani kisbabád tápanyagszükségletét.

Szuperokos megoldás

Az anyatej szuperokos, mert összetétele dinamikusan alkalmazkodik a csecsemő igényeihez. Különbséget tesz nappal és éjszaka között: reggel inkább laktózban gazdag, napközben zsírokban, este pedig fehérjékben. Az éjszakai órákban több melatonint tartalmaz, hogy segítse a babák elalvását. Szoptatás elején az anyatej szinte átlátszó, és vízben, cukorban gazdag, hogy elvegye a kicsik éhségét, és oltsa a szomjukat. Ezután a tej sűrűbbé és zsírosabbá válik, hogy biztosítsa a növekedéshez szükséges energiát. Az etetés végére pedig a tejben található zsírok aránya megnégyszereződik, hogy babád igazán jóllakjon.

Gyógyító erő

Köztudottan „gyógyerővel” rendelkezik: ha a csecsemő beteg, akkor védelme érdekében az anyai szervezet több immunsejtet juttat a tejbe. A benne található HMO-k (Human Milk Oligosaccharides), vagyis az anyatej oligoszacharidok olyan egyedülálló szénhidrátok, amelyek egyedivé teszik az anyatej összetételét. Segítik a jó baktériumok és megakadályozzák a káros baktériumok növekedését, támogatva ezzel a baba immunrendszerét. A szoptatott babák kevésbé fogékonyak bizonyos bakteriális fertőzésekre és más, a gyerekek körében gyakori megbetegedésekre, mint például a fülgyulladás, a megfázás, gyomorbántalmak. Ráadásul az anyatejjel táplált babáknál kevésbé alakul ki ételallergia, mint a más táplálékot is fogyasztó kisbabák esetében.

A nemzetközi és hazai csecsemőtáplálással foglalkozó ajánlások szerint 6 hónapos korig javasolt a kizárólagos szoptatás, hiszen az anyatej a csecsemő tápanyagigényét, amennyiben mennyisége is elegendő a baba számára, fél éves koráig önmagában is kielégíti. Az új ételek bevezetése, a hozzátáplálás legkorábban az ötödik hónaptól elkezdhető, azonban fontos, hogy előtte konzultálj orvosoddal, védőnőddel, illetve ezzel ne csökkenjen a szoptatás gyakorisága a következő hónapokban sem. Egy-egy szoptatás alkalmával ne az órát figyeld! Ezzel kapcsolatban csak egyetlen szabály van: szoptasd a kicsit akkor és addig, amíg csak ő szeretné! Ezzel ő maga állítja be a számára szükséges mennyiséget és minőséget. Bízz magadban és a babádban is!

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!