MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A rostok szerepe a szülés után

0
0 Értékelések

A várandósság és a gyermek születése után számos hormonális és fiziológiai változás áll be az újdonsült anyuka testében, ezek közül néhány kellemetlen tünettel járhat. Dr. Dezsőfi Antal cikke bemutatja, hogy a megfelelő folyadék- és rostbevitel hogyan segíti a szülés utáni regenerálódást.

Aug. 28, 2020
Szülés utáni regenerálódás - megfelelő folyadék- és rostbevitellel

 

A gyermek születése hatalmas változást jelent a kismama, az édesanya életében, azonban sokan tapasztalják, hogy számos, már a terhesség alatt is fellépő kellemetlen tünet visszatérhet, vagy megmaradhat a szülés után is. 
A kellemetlen tünetek egy részének – így pl. a székrekedésnek – többek közt hormonális okai vannak -, míg mások a gyermek kihordásával (fokozott súlygyarapodás, aranyér kialakulása, vagy emelkedett vércukorszint), vagy a szüléssel összefüggő fiziológiás okokra, testi változásokra, olykor genetikai hajlamra vezethetők inkább vissza.
Talán ma már közhelynek tűnik, de a táplálkozással – bőséges folyadékfogyasztással és megfelelő rostbevitellel – és természetesen azt ezt kiegészítő testmozgással komoly eredményeket lehet elérni az anyagcsere javítása, és ezáltal ezen tünetek orvoslása terén.

A megfelelő, folyadékban és rostban gazdag táplálkozás az alábbi, megkérdőjelezhetetlen előnyökkel bír a kismama, fiatal anyuka számára.

 • Bélműködés segítése: az élelmi rostokkal – különösen a vízben oldódó rostokkal megelőzhető a székrekedés, gyorsul az emésztés és a székletürítés, valamint a bélben lévő jótékony baktériumok száma is emelkedik
 • Fogyás segítése: a vízben nem oldódó rostok az emberi szervezetben tömegük többszörösére duzzadnak, ezáltal - a bélműködésre gyakorolt jótékony hatásuk mellett - további kalória bevitele nélkül teltségérzetet okoznak, ezzel támogathatják a tervezett súlyvesztést
 • Tápanyag felszívódás segítése: A duzzadt rostok a víz mellett egyéb vitaminokat, tápanyagokat, például cukrot (glukózt) is megkötnek, mellyel lassítják, egyenletesebbé teszik azok felszívódását, segítik a bélmozgást.
 • A vér koleszterin szint csökkentésének segítése: a vízben oldódó rostok által megkötött anyagok között szerepel a koleszterin és az epesavak is, ezáltal kevesebb koleszterin szívódik vissza, ezzel csökkentve a vér koleszterin szintjét.
 • Vércukor- és inzulinszint stabilizálása: a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal segítik elkerülni a vér glükóz szintjének hirtelen megemelkedését az étkezéseket követően.


Általánosságban elmondható, hogy minél viszkózusabb és minél jobb egy rost vízfelszívó képessége, annál jótékonyabb hatású. Ilyenek különösen a vízben oldódó rostok, mint a guargumi, az útifűmaghéj és lenmag.
Amennyiben azt tapasztalják, hogy önmagában az étrend, életmód megváltoztatása nem eredményez kedvező változásokat, bátran keressék fel védőnőjüket, vagy konzultáljanak gyógyszerészükkel.

 

[Dr. Dezsőfi Antal gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály vezetőjének írása]

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok