Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
rostbevitel-szules-utan

A rostok szerepe a szülés után

A várandósság és a gyermek születése után számos hormonális és fiziológiai változás áll be az újdonsült anyuka testében, ezek közül néhány kellemetlen tünettel járhat. Dr. Dezsőfi Antal cikke bemutatja, hogy a megfelelő folyadék- és rostbevitel hogyan segíti a szülés utáni regenerálódást.

2020/08/28 17:04

Szülés utáni regenerálódás - megfelelő folyadék- és rostbevitellel

 

A gyermek születése hatalmas változást jelent a kismama, az édesanya életében, azonban sokan tapasztalják, hogy számos, már a terhesség alatt is fellépő kellemetlen tünet visszatérhet, vagy megmaradhat a szülés után is. 
A kellemetlen tünetek egy részének – így pl. a székrekedésnek – többek közt hormonális okai vannak -, míg mások a gyermek kihordásával (fokozott súlygyarapodás, aranyér kialakulása, vagy emelkedett vércukorszint), vagy a szüléssel összefüggő fiziológiás okokra, testi változásokra, olykor genetikai hajlamra vezethetők inkább vissza.
Talán ma már közhelynek tűnik, de a táplálkozással – bőséges folyadékfogyasztással és megfelelő rostbevitellel – és természetesen azt ezt kiegészítő testmozgással komoly eredményeket lehet elérni az anyagcsere javítása, és ezáltal ezen tünetek orvoslása terén.

A megfelelő, folyadékban és rostban gazdag táplálkozás az alábbi, megkérdőjelezhetetlen előnyökkel bír a kismama, fiatal anyuka számára.

  • Bélműködés segítése: az élelmi rostokkal – különösen a vízben oldódó rostokkal megelőzhető a székrekedés, gyorsul az emésztés és a székletürítés, valamint a bélben lévő jótékony baktériumok száma is emelkedik
  • Fogyás segítése: a vízben nem oldódó rostok az emberi szervezetben tömegük többszörösére duzzadnak, ezáltal - a bélműködésre gyakorolt jótékony hatásuk mellett - további kalória bevitele nélkül teltségérzetet okoznak, ezzel támogathatják a tervezett súlyvesztést
  • Tápanyag felszívódás segítése: A duzzadt rostok a víz mellett egyéb vitaminokat, tápanyagokat, például cukrot (glukózt) is megkötnek, mellyel lassítják, egyenletesebbé teszik azok felszívódását, segítik a bélmozgást.
  • A vér koleszterin szint csökkentésének segítése: a vízben oldódó rostok által megkötött anyagok között szerepel a koleszterin és az epesavak is, ezáltal kevesebb koleszterin szívódik vissza, ezzel csökkentve a vér koleszterin szintjét.
  • Vércukor- és inzulinszint stabilizálása: a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal segítik elkerülni a vér glükóz szintjének hirtelen megemelkedését az étkezéseket követően.


Általánosságban elmondható, hogy minél viszkózusabb és minél jobb egy rost vízfelszívó képessége, annál jótékonyabb hatású. Ilyenek különösen a vízben oldódó rostok, mint a guargumi, az útifűmaghéj és lenmag.
Amennyiben azt tapasztalják, hogy önmagában az étrend, életmód megváltoztatása nem eredményez kedvező változásokat, bátran keressék fel védőnőjüket, vagy konzultáljanak gyógyszerészükkel.

 

[Dr. Dezsőfi Antal gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály vezetőjének írása]

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!