Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A szülés utáni arany óra

A szülés utáni "arany óra"

 

A baba-mama bőrkontaktusa nem csak a születés utáni stresszre jelent gyógyírt, a tejtermelésre is jótékonyan hat.

2017/12/08 11:56

A baba-mama kapcsolatban igen fontos „arany óra” kitűnő alkalom arra, hogy már a születés utáni pillanatban egymásra hangolódhasson anya és gyermeke.

Fontos a szerepe az anya-baba kapcsolatban

Az „arany óra” a gyermek és az édesanya számára is különösen fontos. Az első találkozás során tovább erősödik a már az anyaméhben fejlődő gyermek és édesanyja közötti, semmihez sem hasonlítható, különleges kapcsolat. Tudta-e például azt, hogy szülés közben az anya és a gyermek testében is olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek éberré teszik mindkettőjüket, így segítve az egymásra hangolódást, a kötődést? Ekkor érintkezik először a baba és mama bőre egymással, valamint a születéssel járó stressz után a kicsi a kilenc hónapon át hallott anyai szívdobogás megnyugtató hangait hallva pihenhet édesanyja mellkasán. 

 

Ösztönösen kúszik az anya melléhez a baba

Az anyával töltött zavartalan órákban történik meg az emlő feltérképezésnek is nevezett természetes folyamat, amelyet az 1980-as években svéd kutatók figyeltek meg először. Rájöttek, hogy az újszülöttnek nincs szüksége arra, hogy mellre helyezzék, hiszen született ösztönei segítenek neki a mellbimbó megtalálásában. Ha hagyják őt az édesanyja hasán, ösztönösen „elindul” a mellek felé. A tájékozódásban egyébként a kicsit az ízlelése és szaglása is segíti, hiszen a bimbóudvaron lévő mirigyek illata hasonlít a magzatvízéhez. Noha a baba ekkor még csak kis távolságban lát, a céltáblaként szolgáló mellbimbó és az azt körülvevő udvar sötét árnyalata segíti őt a feltérképezésben. 

 

Mi történik az aranyórában?

Az „arany óra” azzal kezdődik, hogy az újszülöttet betakarva a mama hasára helyezik. A születésekor síró csecsemő ekkor megnyugszik, az anya testéhez simulva pihen, majd néhány perc múlva mozgolódni kezd: finoman jár a lába, emelgetni kezdi a fejét, nyitogatja a szemét. Ezt egy újabb rövid pihenő követi, majd ismét egyre aktívabb lesz. Az öklét szopogatja, öltögeti a nyelvét, nézi az édesanyját, és egyre határozottabbá, célirányosabbá válik a mozgása. Általában a születést követő egy órán belül kúszva már el is éri az anya mellét, amit masszírozni és nyalogatni kezd, majd szopni kezd. Ezek az ingerek serkentik az anya oxytocin termelését így elősegítve a tejáramlást. A különleges találkozás végén általában a baba – és nem ritkán az anya is – elalszik.

 

Tipp:

A szülés előtt álló kismamák bátran tájékozódjanak a szülést levezető kórházban arról, hogy van-e lehetőségük az arany órára. Fontos leszögezni: téves azt gondolni, hogy azoknak a kismamáknak, akiknek nincs lehetőségük az arany órára, nem lehet meghitt, harmonikus a kapcsolata a gyermekével!

 

Hallotta-e?

  • Az újszülött első szopásának egyes szakemberek szerint óriási a jelentősége a szopási technika kialakulásában; úgy vallják ugyanis, hogyha a baba az anya mellkasán kúszva, egyedül jut el a mellbimbóig, nagyobb eséllyel fog „helyesen” szopni. Ennek köszönhetően pedig elkerülhető a fájdalmas szoptatás.
  • A baba-mama bőrkontaktusnak köszönhetően az újszülöttek jobban tudják szabályozni a hőmérsékletület és a légzésüket, sőt, a bőr bőrrel való érintkezése az alacsony vércukorszint kockázatát is csökkentheti, amelyet a szoptatással hoznak összefüggésbe. 
  • A születés során a kicsik édesanyjuk testével találkozva ismerik meg a jó és a rossz baktériumokat, amelyek felkészítik a szervezetüket a védekezésre. A bőrrel való érintkezés és az "arany órai" illetve a korai szoptatás még azoknak a babáknak is segíthet immunrendszerük erősödésében, akik születésük során nem találkozhattak anyjuk baktériumaival, mert például teljesen steril körülmények között, császármetszéssel jöttek világra.

 

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • Tudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • Interaktív eszközökkel várunk
  • Választ kaphatsz kérdéseidre
  • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom