MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A szülés utáni "arany óra"

0
0 Értékelések

A szülés utáni első pár óra valóban "arany óra" a baba és az anya számára is, hiszen ezekben az első pillanatokban érezheti először a kisbaba édesanyja megnyugtató közelségét.

Dec. 8, 2020

Az arany óra fontos a szerepe az anya-baba kapcsolatban

 

Az „arany óra” a gyermek és az édesanya számára is különösen fontos. Az első találkozás során tovább erősödik a már az anyaméhben fejlődő gyermek és édesanyja közötti, semmihez sem hasonlítható, különleges kapcsolat. Tudta-e például azt, hogy szülés közben az anya és a gyermek testében is olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek éberré teszik mindkettőjüket, így segítve az egymásra hangolódást, a kötődést? Ekkor érintkezik először a baba és mama bőre egymással, valamint a születéssel járó stressz után a kicsi a kilenc hónapon át hallott anyai szívdobogás megnyugtató hangjait hallva pihenhet édesanyja mellkasán. 

 

Ösztönösen kúszik az anya melléhez a baba

Az anyával töltött zavartalan órákban történik meg az emlő feltérképezésnek is nevezett természetes folyamat, amelyet az 1980-as években svéd kutatók figyeltek meg először. Rájöttek, hogy az újszülöttnek nincs szüksége arra, hogy mellre helyezzék, hiszen született ösztönei segítenek neki a mellbimbó megtalálásában. Ha hagyják őt az édesanyja hasán, ösztönösen „elindul” a mellek felé. A tájékozódásban egyébként a kicsit az ízlelése és szaglása is segíti, hiszen a bimbóudvaron lévő mirigyek illata hasonlít a magzatvízéhez. Noha a baba ekkor még csak kis távolságra lát el, a céltáblaként szolgáló mellbimbó és az azt körülvevő udvar sötét árnyalata segíti őt a feltérképezésben. 

 

Mi történik az aranyórában?

Az „arany óra” azzal kezdődik, hogy az újszülöttet betakarva a mama hasára helyezik. A születésekor síró csecsemő ekkor megnyugszik, az anya testéhez simulva pihen, majd néhány perc múlva mozgolódni kezd: finoman jár a lába, emelgetni kezdi a fejét, nyitogatja a szemét. Ezt egy újabb rövid pihenő követi, majd ismét egyre aktívabb lesz. Az öklét szopogatja, öltögeti a nyelvét, nézi az édesanyját, és egyre határozottabbá, célirányosabbá válik a mozgása. Általában a születést követő egy órán belül már képes arra, hogy elérje az anyja mellét, amit masszírozni és nyalogatni, majd szopni kezd. Ezek az ingerek serkentik az anya oxytocin termelését így elősegítve a tejáramlást. A különleges találkozás végén általában a baba – és nem ritkán az anya is – elalszik.

 

Tipp:

A szülés előtt álló kismamák bátran tájékozódjanak a szülés helyszínéül kiválasztott kórházban arról, hogy van-e lehetőségük az arany órára. Fontos leszögezni: téves azt gondolni, hogy azoknak a kismamáknak, akiknek nincs lehetőségük az arany órára, nem lehet meghitt, harmonikus a kapcsolata a gyermekével!

 

Hallottad-e?

 • Az újszülött első szopásának egyes szakemberek szerint óriási a jelentősége a szopási technika kialakulásában; úgy vallják ugyanis, hogyha a baba az anya mellkasán kúszva, egyedül jut el a mellbimbóig, nagyobb eséllyel fog „helyesen” szopni. Ennek köszönhetően pedig elkerülhető a fájdalmas szoptatás.
 • A baba-mama bőrkontaktusnak köszönhetően az újszülöttek jobban tudják szabályozni a hőmérsékletüket és a légzésüket, sőt, a bőr bőrrel való érintkezése az alacsony vércukorszint kockázatát is csökkentheti, amelyet a szoptatással hoznak összefüggésbe. 
 • A születés során a kicsik édesanyjuk testével találkozva ismerik meg a jó és a rossz baktériumokat, amelyek felkészítik a szervezetüket a védekezésre. A bőrrel való érintkezés és az "arany óra", illetve a korai szoptatás még azoknak a babáknak is segíthet immunrendszerük erősödésében, akik születésük során nem találkozhattak az anyjuk szülőcsatornájában lévő baktériumokkal, mert például teljesen steril körülmények között, császármetszéssel jöttek világra.

 

 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok