MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A két hónapos baba fejlődése

0
0 Értékelések

Már felismeri édesanyja arcát és a gyakran hallott dalokat, mondókákat is. Dalolj neki bátran, örülni fog, és mosolyog ha felismeri a gyakran hallott dallamokat!

Júl. 16, 2020

2 hónapos baba fejlődése - minden, amit tudnod kell

 

A csecsemő növekedése

Az egészséges csecsemő élete második hónapjában kb. 600-750 gr-ot gyarapszik, hossza pedig átlagosan havi 2 cm-t nő. Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a jelentősebb gyarapodás, emiatt nem kell aggódni a szülőknek. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és magasságát, nincs ok a kétségbeesésre. 

 

A gyermek étvágya

Ahogy növekszik a gyermek, úgy nő vele együtt az étvágya is. A legideálisabb tápláléka továbbra is az anyatej. A második hónapra lassan kialakul a gyermek igényeinek megfelelő étkezési rend, így felveszi ezt a ritmust az anyatej termelődése is. Ha esetleg székrekedés jelentkezne a babánál, nem kell kétségbe esni. A helyzet az, hogy az édesanya által elfogyasztott ételek hatással lehetnek a csecsemő emésztésére, ilyenkor szorulás jelentkezhet a gyermeknél. Érdemes rostban gazdag ételeket és sok folyadékot fogyasztani az anyukának, elkerülve ezzel a hasonló helyzeteket. 

 

A baba mozgásfejlődése

Tapasztalható, hogy a „Moro – reflexet” szépen lassan felváltják a finomabb mozgások. A csecsemő már nézegeti az apró kezeit, egyre gyakrabban nyitja szét a tenyerét, sőt, sokszor tölti az idejét azzal, hogy az öklét a szájába veszi. A baba izmai fentről lefelé kezdenek el fejlődni, így érdemes egyre több időre hasra fordítani a babát, hogy erősödhessenek a törzs izmai. Az első hónapban még csak próbálkozott, mostanra azonban már képes lehet hosszabb időre is megtartani a fejét, mikor hason fekszik. Előfordulhat az is, hogy nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, ha hasra kell feküdnie. Ilyenkor érdemes tudatosan figyelni az izmok fejlesztésére. Ehhez elég annyi, ha az édesanya megpróbálja egy – két percre a hasára fordítani a gyermekét, majd lassan növeli az így eltöltött időt. Ezzel a módszerrel hamar megkedveli majd ezt a pózt, pláne akkor, ha már magabiztosan képes tartani a fejecskéjét. Továbbra is kedvelni fogja a színes, zenélő játékokat és egyre finomabban nyúl majd az irányukba. 

 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Már nem csak a hang alapján ismeri fel a szüleit, de az arcukat is egyre tisztábban látja. Az otthonában gyakran megforduló családtagok hangját is felismeri már. A babák kb. a 6. hét körül kezdenek el tudatosan mosolyogni, ezzel a család minden tagjának nagy örömet okoznak. Ettől kezdve bánatot, szeretetet, örömet is ki tudnak fejezni, igazi családtaggá, személyiséggé válnak. Már felveszi a szemkontaktust és imádja, ha társasága van, ami kifejezetten jó, hiszen az ideális mentális fejlődése érdekében sok külső ingerre van szüksége. Ebben a korban a legjobb program, mikor az anyuka és a baba útnak indulnak és szétnéznek a lakásban akár naponta többször is. Végig lehet pásztázni a gyerekszoba polcait, ki lehet lesni az ablakon is. Pozitívan fogadja a sokszor ismételt dalokat, versikéket, mondókákat is, ezt a szülők is megtapasztalhatják. Ha gyakran hall egy – egy dalocskát vagy versikét, egy idő után fel fogja ismerni a dallamokat. Ő maga is próbálgatja a hangját, egyre többet gagyog és formálja az ajkait. Egyre inkább lényegessé válik számára a pontos napirend, ugyanis egy idő után tudni fogja, melyik tevékenység után mi következik. Ha már most tudatosan kialakítják a szülők a napirendjét, akkor biztonságban érzi majd magát és igazán kiegyensúlyozottak lesznek a napjai.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat