Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A két hónapos baba fejlődése

A két hónapos baba fejlődése

Már felismeri édesanyja arcát és a gyakran hallott dalokat, mondókákat is. Dalolj neki bátran, örülni fog, és mosolyog ha felismeri a gyakran hallott dallamokat!

2020/07/16 12:01

Ahogy a gyermek cseperedik, jól láthatóak rajta a testi és mentális fejlődés jelei is. Mindez megfigyelhető abból, ahogy figyel, néz, gagyog és a tárgyak felé nyúl. Már most fontossá válik számára a napirend, amely a kiegyensúlyozottságot jelenti számára. 

2 hónapos baba fejlődése - minden, amit tudnod kell

 

A csecsemő növekedése

Az egészséges csecsemő élete második hónapjában kb. 600-750 gr-ot gyarapszik, hossza pedig átlagosan havi 2 cm-t nő. Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a jelentősebb gyarapodás, emiatt nem kell aggódni a szülőknek. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és magasságát, nincs ok a kétségbeesésre. 

 

A gyermek étvágya

Ahogy növekszik a gyermek, úgy nő vele együtt az étvágya is. A legideálisabb tápláléka továbbra is az anyatej. A második hónapra lassan kialakul a gyermek igényeinek megfelelő étkezési rend, így felveszi ezt a ritmust az anyatej termelődése is. Ha esetleg székrekedés jelentkezne a babánál, nem kell kétségbe esni. A helyzet az, hogy az édesanya által elfogyasztott ételek hatással lehetnek a csecsemő emésztésére, ilyenkor szorulás jelentkezhet a gyermeknél. Érdemes rostban gazdag ételeket és sok folyadékot fogyasztani az anyukának, elkerülve ezzel a hasonló helyzeteket. 

 

A baba mozgásfejlődése

Tapasztalható, hogy a „Moro – reflexet” szépen lassan felváltják a finomabb mozgások. A csecsemő már nézegeti az apró kezeit, egyre gyakrabban nyitja szét a tenyerét, sőt, sokszor tölti az idejét azzal, hogy az öklét a szájába veszi. A baba izmai fentről lefelé kezdenek el fejlődni, így érdemes egyre több időre hasra fordítani a babát, hogy erősödhessenek a törzs izmai. Az első hónapban még csak próbálkozott, mostanra azonban már képes lehet hosszabb időre is megtartani a fejét, mikor hason fekszik. Előfordulhat az is, hogy nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, ha hasra kell feküdnie. Ilyenkor érdemes tudatosan figyelni az izmok fejlesztésére. Ehhez elég annyi, ha az édesanya megpróbálja egy – két percre a hasára fordítani a gyermekét, majd lassan növeli az így eltöltött időt. Ezzel a módszerrel hamar megkedveli majd ezt a pózt, pláne akkor, ha már magabiztosan képes tartani a fejecskéjét. Továbbra is kedvelni fogja a színes, zenélő játékokat és egyre finomabban nyúl majd az irányukba. 

 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Már nem csak a hang alapján ismeri fel a szüleit, de az arcukat is egyre tisztábban látja. Az otthonában gyakran megforduló családtagok hangját is felismeri már. A babák kb. a 6. hét körül kezdenek el tudatosan mosolyogni, ezzel a család minden tagjának nagy örömet okoznak. Ettől kezdve bánatot, szeretetet, örömet is ki tudnak fejezni, igazi családtaggá, személyiséggé válnak. Már felveszi a szemkontaktust és imádja, ha társasága van, ami kifejezetten jó, hiszen az ideális mentális fejlődése érdekében sok külső ingerre van szüksége. Ebben a korban a legjobb program, mikor az anyuka és a baba útnak indulnak és szétnéznek a lakásban akár naponta többször is. Végig lehet pásztázni a gyerekszoba polcait, ki lehet lesni az ablakon is. Pozitívan fogadja a sokszor ismételt dalokat, versikéket, mondókákat is, ezt a szülők is megtapasztalhatják. Ha gyakran hall egy – egy dalocskát vagy versikét, egy idő után fel fogja ismerni a dallamokat. Ő maga is próbálgatja a hangját, egyre többet gagyog és formálja az ajkait. Egyre inkább lényegessé válik számára a pontos napirend, ugyanis egy idő után tudni fogja, melyik tevékenység után mi következik. Ha már most tudatosan kialakítják a szülők a napirendjét, akkor biztonságban érzi majd magát és igazán kiegyensúlyozottak lesznek a napjai.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!