MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása az anyatejes táplálásról

5
5/5 1 Értékelések

A Nestlé – a WHO javaslatával teljes egyetértésben – támogatja a kizárólagos szoptatás fenntartását a baba 6 hónapos koráig, illetve a hozzátáplálás megkezdését a szoptatás fenntartása mellett, a gyermekorvos vagy más egészségügyi szakember tanácsának megfelelően.​

Szep. 26, 2020

Miért az anyatejes táplálás a legjobb a babának?

 

Az anyatej a baba számára a legtökéletesebb táplálék: kifogástalan minőségben tartalmazza a babának szükséges tápanyagokat, fehérjéket, lipideket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Mindezek a baba egészséges növekedéshez szükségesek, a mennyiségüket az anyatej pedig éppen olyan ideális mértékben tartalmazza, ahogy az a baba aktuális korában pontosan szükséges. Igen, jól érted – az anyatej igazodik a baba igényeihez, tehát más és más arányokban tartalmazza a tápanyagokat az újszülött számára vagy 6 hónapos korban.

Nem lényegtelen az sem, hogy az anyatej „tálalása” egyszerűen tökéletes a babának: higiénikus, mindig rendelkezésre áll, nem kerül pénzbe, és ami a legfontosabb: csodálatos érzelmi kapocs közted és a baba között, olyan felejthetetlen élmény, ami örök emlékké válik. Minősége sohasem romlik, az idő előrehaladtával sem: ha gyermeked igényli, akár egy éves kora után is szoptasd bátran, a tejed továbbra is ugyanolyan értékes tápanyagokat tartalmaz a számára. Teljesen természetes viselkedés gyermeked részéről az is, ha beteg, vagy fél, akkor vágyik a szoptatásra akkor is, ha egyébként már többségében szilárd ételt eszik - amellett, hogy egészséges és erősíti az immunrendszerét, erős biztonságérzetet is nyújt babádnak. 

 

A szoptatás sikerességéhez nagyon fontos, hogy az édesanyák minden információt megkapjanak arról, hogyan kell anyatejjel táplálni a babát – fontos a helyes szoptatási technika elsajátítása vagy a tejtermelés serkentését elősegítő életmód és táplálkozás. Azt is tudnod kell, hogy az üveges bébiételek vagy más élelmiszerek és italok bevezetése negatív hatással lehet a szoptatásra –mint ahogy az is, ha a szoptatást ideiglenesen megszakítod vagy csökkented. 

Itt a Nestlé baba oldalon rengeteg hasznos tudnivalót gyűjtöttünk össze neked a szoptatással kapcsolatban – cikkeinkben részletesen beszámolunk az anyatej összes titkáról, a legújabb kutatások eredményeiről, a szoptatás számos előnyéről, a legjobb szoptatási pozíciókról, és sok-sok jó tanácsot adunk az anyatej mennyiségének növeléséhez.

 

Előfordulhat viszont, hogy valamilyen oknál fogva nem tudod szoptatni a babádat megfelelő mértékben – ha így történik, akkor kiegészítő táplálásra van szüksége. Ekkor is fontos tisztában lenned a tápszerrel kapcsolatos tudnivalókkal: milyen arányban kell elkészíteni a baba számára, melyik korban milyen típusú tápszert fogyaszthat, és ugyanennyire fontosak a higiéniai körülmények is: a sterilizált cumisüveg és a forralt víz használata. Ezzel kapcsolatban is számos hasznos útmutatást adunk itt a Nestlé baba oldalain – nézz körül, biztosan megtalálod a válaszokat minden kérdésedre!

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Nikolett Jún. 29, 2019