Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Anyatejes táplálás

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása az anyatejes táplálásról

A Nestlé – a WHO javaslatával teljes egyetértésben – támogatja a kizárólagos szoptatás fenntartását a baba 6 hónapos koráig, illetve a hozzátáplálás megkezdését a szoptatás fenntartása mellett, a gyermekorvos vagy más egészségügyi szakember tanácsának megfelelően.​

2020/09/26 14:57

Miért az anyatejes táplálás a legjobb a babának?

 

Az anyatej a baba számára a legtökéletesebb táplálék: kifogástalan minőségben tartalmazza a babának szükséges tápanyagokat, fehérjéket, lipideket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Mindezek a baba egészséges növekedéshez szükségesek, a mennyiségüket az anyatej pedig éppen olyan ideális mértékben tartalmazza, ahogy az a baba aktuális korában pontosan szükséges. Igen, jól érted – az anyatej igazodik a baba igényeihez, tehát más és más arányokban tartalmazza a tápanyagokat az újszülött számára vagy 6 hónapos korban.

Nem lényegtelen az sem, hogy az anyatej „tálalása” egyszerűen tökéletes a babának: higiénikus, mindig rendelkezésre áll, nem kerül pénzbe, és ami a legfontosabb: csodálatos érzelmi kapocs közted és a baba között, olyan felejthetetlen élmény, ami örök emlékké válik. Minősége sohasem romlik, az idő előrehaladtával sem: ha gyermeked igényli, akár egy éves kora után is szoptasd bátran, a tejed továbbra is ugyanolyan értékes tápanyagokat tartalmaz a számára. Teljesen természetes viselkedés gyermeked részéről az is, ha beteg, vagy fél, akkor vágyik a szoptatásra akkor is, ha egyébként már többségében szilárd ételt eszik - amellett, hogy egészséges és erősíti az immunrendszerét, erős biztonságérzetet is nyújt babádnak. 

 

A szoptatás sikerességéhez nagyon fontos, hogy az édesanyák minden információt megkapjanak arról, hogyan kell anyatejjel táplálni a babát – fontos a helyes szoptatási technika elsajátítása vagy a tejtermelés serkentését elősegítő életmód és táplálkozás. Azt is tudnod kell, hogy az üveges bébiételek vagy más élelmiszerek és italok bevezetése negatív hatással lehet a szoptatásra –mint ahogy az is, ha a szoptatást ideiglenesen megszakítod vagy csökkented. 

Itt a Nestlé baba oldalon rengeteg hasznos tudnivalót gyűjtöttünk össze neked a szoptatással kapcsolatban – cikkeinkben részletesen beszámolunk az anyatej összes titkáról, a legújabb kutatások eredményeiről, a szoptatás számos előnyéről, a legjobb szoptatási pozíciókról, és sok-sok jó tanácsot adunk az anyatej mennyiségének növeléséhez.

 

Előfordulhat viszont, hogy valamilyen oknál fogva nem tudod szoptatni a babádat megfelelő mértékben – ha így történik, akkor kiegészítő táplálásra van szüksége. Ekkor is fontos tisztában lenned a tápszerrel kapcsolatos tudnivalókkal: milyen arányban kell elkészíteni a baba számára, melyik korban milyen típusú tápszert fogyaszthat, és ugyanennyire fontosak a higiéniai körülmények is: a sterilizált cumisüveg és a forralt víz használata. Ezzel kapcsolatban is számos hasznos útmutatást adunk itt a Nestlé baba oldalain – nézz körül, biztosan megtalálod a válaszokat minden kérdésedre!

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

5

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!