MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Találd meg a megfelelő pozíciót!

0
0 Értékelések

A szoptatás sikere azon is múlik, hogy megtalálod-e a kényelmes helyzetet mindkettőtök számára –  és persze a helyes technika is sokat számít.

Jún. 12, 2023

A szoptatás minden alkalommal különleges élmény – évek múlva a legszebb emlékeid között fogod számon tartani ezeket a csendes, egymásba feledkezős pillanatokat. De még a legszebb perceket is megzavarhatja, ha nem sikerül megtalálni a mindkettőtök számára kényelmes szoptatási pozíciót. Érdemes néhány dolgot erről is megtudnod, egyrészt hogy megelőzd a problémákat, másrészt hogy tényleg szép emlék váljon ezekből a vissza nem térő alkalmakból.

 

Szoptatási pozíciók

 

A baba szoptatásához fontos a megfelelő testhelyzet megtalálása, mert ez nagymértékben meghatározza a szoptatás minőségére. Ha megfájdul a hátad vagy elzsibbad a karod, az nem éppen kellemes, a rossz tartás ráadásul a tejtermelés növelésének sem kedvez. De ne aggódj, néhány nap alatt kitapasztalod, hogyan kényelmes a szoptatás mindkettőtöknek. Néhány lehetőséget leírunk, próbáld ki, neked melyik a leginkább testhezálló – vagy alakíts ki egy újat, ha számodra úgy kényelmesebb.

 • Bölcsőtartás

Ez a leggyakoribb szoptatási pozíció. Fordítsd a babát arccal magad felé, úgy, hogy a hasa a tiédhez érjen. Ha a babát a bal melledből eteted, a bal karoddal és kezeddel tartsd meg a gerincét és a popsiját. Támaszd a bal könyököd egy karfára vagy párnára, a jobb kezeddel pedig fogd meg a bal melled és tartsd a baba szája felé. A bal karod megemelheted kissé, hogy a baba fejét a megfelelő szögben tarthasd. Amikor a baba szája hozzáér a melledhez és az orra egyvonalban van a mellbimbóddal, akkor helyes a testtartásotok.

 • Hónaljtartás

Az első néhány hónapban, főleg nehéz szülés után alkalmazzák gyakran az édesanyák. Helyezd a babát az oldaladhoz a melled magasságába, mintha a hónod alá akarnád rakni. Támaszd meg a baba nyakát és fejét a másik kezeddel. 

 • Oldalfekvés

Ha ágyban szeretnél szoptatni (ez nagyon hasznos lehet éjszaka), akkor feküdj az oldaladra ezúttal úgy, hogy a baba is az oldalán fekszik veled szemben, szájával a mellbimbó magasságában. Ha a baba már biztonsággal elhelyezkedett, ennek a helyzetnek az az előnye, hogy az egyik kezed szabad marad.

Persze, sokféle további megoldás lehetséges: vannak, akik a törökülésre esküsznek, mások az erre a célra készített szoptatóspárnát használják - érdemes próbálgatni a különböző pozíciókat, hogy mindketten jól érezzétek magatokat, így meghitt és nyugodt perceket tölthettek együtt minden szoptatás alkalmával.

 

A szoptatás helyes technikája

Nem beszélünk mellé: enélkül nincs igazi siker. Nagyon, de nagyon fontos, hogy a szoptatás technikailag helyesen történjen, különben egy idő után garantáltan fájdalmassá válik. Pedig a szoptatás egyáltalán nem fájdalmas – az első néhány napon persze szokatlan lehet (főleg az, hogy a baba milyen erővel szívja a tejet), de ezután semmilyen kellemetlenséget sem szabad érezned.

Ne aggódj, a helyes technika tulajdonképpen egyetlen dolgon múlik: azon, hogy a baba ne csak a mellbimbót kapja be, hanem szinte a teljes bimbóudvart. Ezért amikor elhelyezkedtetek, és a baba elkezdi keresni a mellbimbót, várd meg, míg a lehető legnagyobbra tátja a száját – ekkor a bimbóudvar fölé és alá tedd a mutató- és középső ujjadat (mintha egy kicsit összecsípnéd), és így tedd a melledre a babát.

A szoptatás alatt a baba kifordítja az alsó ajkát és az orrát erősen a melledhez nyomja. Érezni fogod a baba alsó állkapcsának rendszeres mozgását, ahogy nyel és levegőt vesz – ha a fülén is látod az evés ritmusát, minden rendben van a technikátokkal.

A szoptatás végén, ha teljesen jóllakott, a baba legtöbbször magától elengedi a mellbimbót. Erővel semmiképp se húzd ki a szájából – ha valamiért meg kell szakítanod a szoptatást, óvatosan csúsztasd be a kisujjadat oldalról a baba szájába, és ha érzed, hogy megszűnt a vákuumhatás, kiveheted a szájából a mellbimbót.

Két apróságra érdemes még odafigyelned, hogy ne kelljen megszakítanod az etetést: készíts oda magadnak egy palack vizet és egy takarót – ezek jól fognak jönni.

 

Hogyan kell az ikreket szoptatni?

Ez aztán végképp úgy legyen, ahogy neked kényelmesebb - nincs rá külön szabály. Etetheted egyszerre a két babát, vagy ha az egyik türelmesebb, akkor egymás után. A külön-külön akkor is jó megoldás, ha az egyiket nehezebb mellre tenni, vagy egyszerűen csak mindkét babának a teljes figyelmedet szeretnéd szentelni.

Az együttes szoptatás hónaljtartásban a legegyszerűbb – ehhez kell némi gyakorlat, de hidd el, nagyon gyorsan beletanultok majd.

Fontos: ha ikreid vannak, ne félj attól, hogy így nem lesz elég számukra a tej. A természet úgy rendezte el a dolgokat, hogy még egyetlen mellből is bőven lehet annyi tejet termelni, amennyi két babának elég – gondoltad volna? Ezért nem kell mást tenned, mint ugyanúgy figyelni a babák igényeire, hogy akkor és annyit egyenek, amennyi nekik jólesik.

 

Elég tejet kap a babám?

Előfordulhat, hogy bármennyire is igyekszel, nem boldogulsz úgy a szoptatással, ahogy szeretnéd. A legtöbb kismama persze ezt így érzi, de csak akkor érdemes valóban elgondolkodnod a dolgon, ha

 • a baba napi 5 alkalomnál kevesebbszer eszik
 • szoptatás közben ritkán vagy össze-vissza nyel
 • folyamatosan sír vagy egész nap alszik
 • a szoptatás kialakult ritmusa egyszer csak megváltozik
 • ha a baba súlygyarapodása hosszabb időre megáll.

Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, beszélj a védőnőddel vagy keress fel egy szoptatási tanácsadót – lehet, hogy csak valami könnyen megoldható apróságon múlik a szoptatás sikere. Ne felejtsd el, hogy a szoptatásra – nagyon kevés kivétellel - minden nő képes. Fontos, hogy higgy magadban, és figyelj a baba igényeire – ha így teszel, te is szép emlékként fogod őrizni a szívedben ezt a meghitt időszakot.

 

Ti mondtátok:

Anett, az öt hónapos Zsófi édesanyja: „Sokszor nem emlékszem, melyik mellemből evett utoljára a baba. Azt találtam ki, hogy egy karkötőt teszek fel arra a karomra, amelyik ugyanazon az oldalon van. Így a következő szoptatásnál tudom, melyik mellből kell most etetnem – mi tagadás, büszke vagyok erre a hasznos trükkre.”

Liza, a 4 hónapos Panka édesanyja: „Úgy döntöttem, nem fogok csak azért mindig otthon ülni, mert gyakran kell szoptatnom. Ha elmegyünk Pankával csavarogni, elöl nyitható blúzt veszek fel, és mindig van nálam egy textilpelenka is, hogy eltakarjam a buksiját – így akkor is meg tudom szoptatni, ha épp nem tudunk félrevonulni sehova.”

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok