MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Íme, a negyedik trimeszter!

Negyedik trimeszter – gyakran emlegetik így a szülés utáni három hónapot, amely a gyermek és az édesanya életében is igen nagy változásokat hoz.

 

Feb. 28, 2021

Noha a baba születése jelenti a család életében a legnagyobb örömet, az azt követő napok, hetek, hónapok nem mindig könnyűek. Lássuk, mi minden történik ebben a boldog, mégsem mindig zökkenőmentes időszakban! 

 

A negyedik trimeszter és minden, amit tudnod kell róla


Az első hét
A negyedik trimeszter első hetét – vagy legalább is annak néhány napját – általában a kórházban tölti baba és mama. Számíthatsz arra, hogy a hormonok és a kicsivel való találkozás miatti boldogság gyakran csal majd könnyeket a szemedbe. Sőt, előfordulhat, hogy bizonytalanabb leszel, mert aggódhatsz például amiatt, hogy vajon mindent jól csinálsz-e, el tudod-e látni rendesen a babád, valóban belövell-e a tejed a második és negyedik nap között, de még az esetleges fájdalmas szoptatás miatt is kellemetlenül érezheted magad. Fájdalmat érezhetsz a méhösszehúzódások során is, sőt, a szülés utáni hüvelyi vérzés is diszkomfortossá teheti a napjaid. 

Tippek:
•    A kórházi tartózkodásotok alatt bátran kérj segítséget a nőgyógyászodtól, a gyermekorvostól és a csecsemős nővérektől is, szoptatással kapcsolatos kérdéseiddel pedig bátran fordulj laktációs tanácsadóhoz!
•    A szülés utáni lábadozásban biztonságot adhat a kórházi közeg, de hazatérve kicsit gyengébbnek érezheted magad, így fontos, hogy merj segítséget kérni a párodtól és a családodtól!


A második hét
Ez az első olyan hét, amelyet már otthon együtt tölt a család – óriási a boldogság! Ezek az összeszokás napjai, amelyben nagyon fontos időt szentelni a megfelelő táplálkozásra, a pihenésre és az alvásra. Most még sokat alszik a babád, az ébrenléteik szinte csak a szoptatás idejére korlátozódnak. Ekkor nem csak a lelked, a tested számára is friss még a szülés élménye, ráadásul kellemetlen és kényelmetlen lehet a megnövekedett tejmennyiség miatti mellfeszülés is. Ne ess kétségbe, ha esetleg úgy érzed, hogy a szoptatás számodra most még nem egy különleges élmény! A mindkettőtök számára kényelmes és kellemes pillanatokért sokat tehetsz a megfelelő szoptatási helyzet megtalálásával.

Tippek:
•    Használd ki, hogy a babád még sokat alszik: amint teheted, feküdj le, még akkor is, ha aludni nem, csupán pihenni tudsz!
•    A párod sokat tud segíteni ebben az időszakban is. Ne csak a házimunkában engedj neki teret, hanem hagyd, hogy a gyermeketekkel kapcsolatos teendőkből is kivegye a részét!


A harmadik hét
A csemetéddel már egészen jól ismeritek egymást, és előfordulhat, hogy azt érzed, mintha már lenne valamiféle napirendetek. Ez persze sokkal inkább egy olyan egyre kiszámíthatóbb napi ritmust jelenthet, amelyet a baba alvása és a szoptatás gyakorisága diktál. Most, amikor végre megnyugodhatsz, hogy elég az anyatej a babád számára, történik valami: az első növekedési ugrás. A kicsinek a megnövekedett energiaigénye miatt az eddiginél több anyatejre van szüksége, ezért többet szeretne szopni. Akkor se ijedj meg, ha a babád akár két-három napig sem „enged el”, tedd akkor és annyiszor mellre, amikor és ahányszor szeretné! Ha beáll újra a kereslet és kínálat, minden visszatér a régi kerékvágásba.

Tippek:
•    Hagyd a teendőket a család többi tagjára, neked csupán annyi most a dolgod, hogy együtt légy a babáddal! Ha már úgyis össze vagytok kötve, bújjatok együtt az ágyba! Így, egyrészt, bármikor elérhető vagy, másrészt, akkor te is tudsz pihenni, amikor a kicsi is elszenderedik. 
•    Igyál az eddigi mennyiségnél is több vizet, és ügyelj továbbra is a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 
•    A fokozatos levegőzéshez szoktatás után, évszaktól és hőmérséklettől függően elkezdődhetnek a közös séták, amely igencsak jót tesz majd a közérzetednek.


A negyedik hét
A szülés utáni első hónap utolsó hetére már jóval erősebbnek érezheted magad, mint a negyedik trimeszter elején. Ha a terhesség és/vagy szülés során aranyered volt, mostanra valószínűleg visszahúzódik, ám ha a kellemetlenségek továbbra is fennállnak, tanácsos szakorvoshoz fordulnod. A gát- és a hüvelyi sérüléseid is szépen gyógyulnak, és a császármetszés utáni nyomok is halványulnak. Mostantól jól figyelj, hiszen bármikor megjelenhet a babád arcán az első igazi mosoly, amit szociális mosolynak neveznek. Ez neked szól, ez a tiéd – a kicsi így reagál arra, ha meglát, meghall téged, a közelében vagy, vagy megérinted. 

Tippek:
•    Ha elég erősnek érzed már magad, akkor semmi akadálya annak, hogy a friss levegőn tett séták alkalmával kipróbáld a hordozókendőt is. A hordozóválasztásról és a hordozás szabályairól érdemes előtte tájékozódnod.


Az ötödik hét
A baba ebben az életkorban nappal több alkalommal egyszer rövidebbet, másszor hosszabbat, éjjel pedig akár 12-14 órát is alszik. Ezeket az időszakokat továbbra is érdemes pihenésre fordítanod, noha úgy érzed, már teljesen felépültél. 

Tippek:
•    Gyertyafényes vacsora még a gyermekágyi időszakban sem tilos: ha elaludt a baba, a pároddal együtt készítsetek egy könnyű, esti finomságot! 
 

A hatodik hét
Ugye, hogy repül az idő? A gyermekágyi időszak utolsó hetében jársz, amikor is ezernyi dolog történik veletek. A kicsi ekkor már zajokra, hangokra figyelő baba, akinek a napirendje is egyre kiszámíthatóbb. Ekkor jön egy újabb növekedési ugrás, amire még később, a gyermek 3 és 6 hónapos korában is kell számítani. A hormonszintjeid mostanra normalizálódnak, a vérzésed megszűnik, a sebeid begyógyulnak és a méhed is teljesen visszahúzódik. Ekkor vár rád a hathetes kontroll is, amely során a nőgyógyászod alaposan megvizsgál. A szülés utáni hatodik héten ér véget a házasélet tilalma is, így az orvosoddal mindenképpen beszéld át a szülés utáni fogamzásgátlási lehetőségeket.

Tippek:
•    Elkezdhetitek szervezni a baráti babalátogatásokat. Jelezd az ismerőseidnek, hogy készen álltok a vendégfogadásra! Úgy oszd be a vendégeket, hogy egyszerre ne érkezzenek sokan!
•    Ha szeretnél egy kicsit kimozdulni, beszélj meg a barátnőiddel egy találkozót! Egy tea vagy kávé mellett mindent megbeszélhettek, amit az elmúlt hetekben nem sikerült.
 

Ezt tudja a baba a negyedik trimeszter végére
A gyermekágyi időszaknak ugyan ezennel vége, de a negyedik trimeszternek még javában tart. Meglátod, milyen óriási változások várnak rátok a harmadik hónap végéig…
•    Megfigyelheted például azt, hogy a babád mozgása egyre kifejezőbb – a reflexszerű mozdulatait felváltják az akaratlagosok.
•    A kicsi keze már nem mindig van ökölben.
•    A csecsemőd nyakizmai olyannyira megerősödtek, hogy egyre több ideig tudja megtartani a fejét, sőt, hason fekve a mellkasával együtt már meg is emeli.
•    Nem törvényszerű, de elképzelhető, hogy a babád ekkor már az átfordulással is próbálkozik. 
•    A 3 hónapos baba az érzékszerveit már aktívan használja a környezet megfigyelésére.
•    A kicsi már nem csak rád mosolyog, hanem a számára kellemes ingerekre is mosollyal válaszol.
•    A gőgicsélős babanyelv már a mindennapok részévé válik.
•    A baba alvásigénye ekkorra egyre kisebb: nappal már csak általában háromszor alszik, és az ébrenlétek is egyre hosszabbak.
•    Általában ekkor következik be a harmadik növekedési ugrás.
 

Rate this article

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat