Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Gyermekagy negyedik trimeszter

Íme, a negyedik trimeszter!

Negyedik trimeszter – gyakran emlegetik így a szülés utáni három hónapot, amely a gyermek és az édesanya életében is igen nagy változásokat hoz.

 

2021/02/28 17:29

A gyermekágyas időszak hat hete csak töredéke annak a szülés utáni három hónapnak, amit negyedik trimeszternek neveznek.

Noha a baba születése jelenti a család életében a legnagyobb örömet, az azt követő napok, hetek, hónapok nem mindig könnyűek. Lássuk, mi minden történik ebben a boldog, mégsem mindig zökkenőmentes időszakban! 

 

A negyedik trimeszter és minden, amit tudnod kell róla


Az első hét
A negyedik trimeszter első hetét – vagy legalább is annak néhány napját – általában a kórházban tölti baba és mama. Számíthatsz arra, hogy a hormonok és a kicsivel való találkozás miatti boldogság gyakran csal majd könnyeket a szemedbe. Sőt, előfordulhat, hogy bizonytalanabb leszel, mert aggódhatsz például amiatt, hogy vajon mindent jól csinálsz-e, el tudod-e látni rendesen a babád, valóban belövell-e a tejed a második és negyedik nap között, de még az esetleges fájdalmas szoptatás miatt is kellemetlenül érezheted magad. Fájdalmat érezhetsz a méhösszehúzódások során is, sőt, a szülés utáni hüvelyi vérzés is diszkomfortossá teheti a napjaid. 

Tippek:
•    A kórházi tartózkodásotok alatt bátran kérj segítséget a nőgyógyászodtól, a gyermekorvostól és a csecsemős nővérektől is, szoptatással kapcsolatos kérdéseiddel pedig bátran fordulj laktációs tanácsadóhoz!
•    A szülés utáni lábadozásban biztonságot adhat a kórházi közeg, de hazatérve kicsit gyengébbnek érezheted magad, így fontos, hogy merj segítséget kérni a párodtól és a családodtól!


A második hét
Ez az első olyan hét, amelyet már otthon együtt tölt a család – óriási a boldogság! Ezek az összeszokás napjai, amelyben nagyon fontos időt szentelni a megfelelő táplálkozásra, a pihenésre és az alvásra. Most még sokat alszik a babád, az ébrenléteik szinte csak a szoptatás idejére korlátozódnak. Ekkor nem csak a lelked, a tested számára is friss még a szülés élménye, ráadásul kellemetlen és kényelmetlen lehet a megnövekedett tejmennyiség miatti mellfeszülés is. Ne ess kétségbe, ha esetleg úgy érzed, hogy a szoptatás számodra most még nem egy különleges élmény! A mindkettőtök számára kényelmes és kellemes pillanatokért sokat tehetsz a megfelelő szoptatási helyzet megtalálásával.

Tippek:
•    Használd ki, hogy a babád még sokat alszik: amint teheted, feküdj le, még akkor is, ha aludni nem, csupán pihenni tudsz!
•    A párod sokat tud segíteni ebben az időszakban is. Ne csak a házimunkában engedj neki teret, hanem hagyd, hogy a gyermeketekkel kapcsolatos teendőkből is kivegye a részét!


A harmadik hét
A csemetéddel már egészen jól ismeritek egymást, és előfordulhat, hogy azt érzed, mintha már lenne valamiféle napirendetek. Ez persze sokkal inkább egy olyan egyre kiszámíthatóbb napi ritmust jelenthet, amelyet a baba alvása és a szoptatás gyakorisága diktál. Most, amikor végre megnyugodhatsz, hogy elég az anyatej a babád számára, történik valami: az első növekedési ugrás. A kicsinek a megnövekedett energiaigénye miatt az eddiginél több anyatejre van szüksége, ezért többet szeretne szopni. Akkor se ijedj meg, ha a babád akár két-három napig sem „enged el”, tedd akkor és annyiszor mellre, amikor és ahányszor szeretné! Ha beáll újra a kereslet és kínálat, minden visszatér a régi kerékvágásba.

Tippek:
•    Hagyd a teendőket a család többi tagjára, neked csupán annyi most a dolgod, hogy együtt légy a babáddal! Ha már úgyis össze vagytok kötve, bújjatok együtt az ágyba! Így, egyrészt, bármikor elérhető vagy, másrészt, akkor te is tudsz pihenni, amikor a kicsi is elszenderedik. 
•    Igyál az eddigi mennyiségnél is több vizet, és ügyelj továbbra is a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 
•    A fokozatos levegőzéshez szoktatás után, évszaktól és hőmérséklettől függően elkezdődhetnek a közös séták, amely igencsak jót tesz majd a közérzetednek.


A negyedik hét
A szülés utáni első hónap utolsó hetére már jóval erősebbnek érezheted magad, mint a negyedik trimeszter elején. Ha a terhesség és/vagy szülés során aranyered volt, mostanra valószínűleg visszahúzódik, ám ha a kellemetlenségek továbbra is fennállnak, tanácsos szakorvoshoz fordulnod. A gát- és a hüvelyi sérüléseid is szépen gyógyulnak, és a császármetszés utáni nyomok is halványulnak. Mostantól jól figyelj, hiszen bármikor megjelenhet a babád arcán az első igazi mosoly, amit szociális mosolynak neveznek. Ez neked szól, ez a tiéd – a kicsi így reagál arra, ha meglát, meghall téged, a közelében vagy, vagy megérinted. 

Tippek:
•    Ha elég erősnek érzed már magad, akkor semmi akadálya annak, hogy a friss levegőn tett séták alkalmával kipróbáld a hordozókendőt is. A hordozóválasztásról és a hordozás szabályairól érdemes előtte tájékozódnod.


Az ötödik hét
A baba ebben az életkorban nappal több alkalommal egyszer rövidebbet, másszor hosszabbat, éjjel pedig akár 12-14 órát is alszik. Ezeket az időszakokat továbbra is érdemes pihenésre fordítanod, noha úgy érzed, már teljesen felépültél. 

Tippek:
•    Gyertyafényes vacsora még a gyermekágyi időszakban sem tilos: ha elaludt a baba, a pároddal együtt készítsetek egy könnyű, esti finomságot! 
 

A hatodik hét
Ugye, hogy repül az idő? A gyermekágyi időszak utolsó hetében jársz, amikor is ezernyi dolog történik veletek. A kicsi ekkor már zajokra, hangokra figyelő baba, akinek a napirendje is egyre kiszámíthatóbb. Ekkor jön egy újabb növekedési ugrás, amire még később, a gyermek 3 és 6 hónapos korában is kell számítani. A hormonszintjeid mostanra normalizálódnak, a vérzésed megszűnik, a sebeid begyógyulnak és a méhed is teljesen visszahúzódik. Ekkor vár rád a hathetes kontroll is, amely során a nőgyógyászod alaposan megvizsgál. A szülés utáni hatodik héten ér véget a házasélet tilalma is, így az orvosoddal mindenképpen beszéld át a szülés utáni fogamzásgátlási lehetőségeket.

Tippek:
•    Elkezdhetitek szervezni a baráti babalátogatásokat. Jelezd az ismerőseidnek, hogy készen álltok a vendégfogadásra! Úgy oszd be a vendégeket, hogy egyszerre ne érkezzenek sokan!
•    Ha szeretnél egy kicsit kimozdulni, beszélj meg a barátnőiddel egy találkozót! Egy tea vagy kávé mellett mindent megbeszélhettek, amit az elmúlt hetekben nem sikerült.
 

Ezt tudja a baba a negyedik trimeszter végére
A gyermekágyi időszaknak ugyan ezennel vége, de a negyedik trimeszternek még javában tart. Meglátod, milyen óriási változások várnak rátok a harmadik hónap végéig…
•    Megfigyelheted például azt, hogy a babád mozgása egyre kifejezőbb – a reflexszerű mozdulatait felváltják az akaratlagosok.
•    A kicsi keze már nem mindig van ökölben.
•    A csecsemőd nyakizmai olyannyira megerősödtek, hogy egyre több ideig tudja megtartani a fejét, sőt, hason fekve a mellkasával együtt már meg is emeli.
•    Nem törvényszerű, de elképzelhető, hogy a babád ekkor már az átfordulással is próbálkozik. 
•    A 3 hónapos baba az érzékszerveit már aktívan használja a környezet megfigyelésére.
•    A kicsi már nem csak rád mosolyog, hanem a számára kellemes ingerekre is mosollyal válaszol.
•    A gőgicsélős babanyelv már a mindennapok részévé válik.
•    A baba alvásigénye ekkorra egyre kisebb: nappal már csak általában háromszor alszik, és az ébrenlétek is egyre hosszabbak.
•    Általában ekkor következik be a harmadik növekedési ugrás.
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!