Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
egyutt-kulon-alvas-babaval

Hol aludjon a baba?

Mi a jó a babának: ha a szülői ágyban, vagy a szüleivel egy szobában, de külön fekhelyen, esetleg egy másik helyiségben alszik? Lássuk pro és kontra!

2021/03/12 16:05

Alvás a kicsivel: együtt vagy külön? – már a várandósság alatt is sok szülőt foglalkoztat a kérdés.

Baba alvása - Hol aludjon a baba? Együtt aludjunk vagy külön?

 

Bár a várandósság alatt a legtöbb szülő már arról is dönt, hogy gyermekét hol altatja, nem ritka azonban, hogy a kicsi érkezésével sokan fel is adják a korábbi elképzeléseiket. Családonként változik: együtt vagy külön…

Az együttalvásról

A baba születése után sokan viszik a szülői ágyba a gyermeküket, mondván, az egész család számára az a legjobb, ha még éjjel is egymás közelében vannak. Az együttalvásról döntők szerint azért is jó az ez „ágybeli közelség”, mert a gyermek is nagyobb biztonságban érezheti magát, a szülő is azonnal reagálhat a kicsi igényeire, ráadásul kényelmesebb is. Hogy miért? Többek között azért, mert könnyebb az éjszakai szoptatás, hiszen „helyben” megoldható. A babájukkal együtt alvóknak azonban számolniuk kell azzal, hogy közös fekhelyükön nem használhatnak olyan biztonsági eszközöket, mint amilyen a légzésfigyelő is. Ráadásul ezek mellett még 10 rendkívül fontos biztonsági szabályt is fontos betartani, még akkor is, ha a babájukkal együtt alvó édesanyák álmukban is körbeölelik a testükkel a kicsit. 

Lássuk, melyek ezek!


1.    Mérd fel, hogy az ágy körül vannak-e olyan rések, lyukak, ahova beeshet a baba, és azt is gondold végig, nincs-e olyan rács, ahova beszorulhat!


2.    Győződj meg arról, hogy tudtok-e úgy aludni, hogy a baba ne essen le!


3.    Ne altasd a kicsit süppedős matracon vagy vízágyon, a biztonság szempontjából rendkívül fontos, hogy babátokkal közös fekhelyetek egyenletes legyen!


4.    Távolítsd el a kicsi közeléből a párnákat, amelyekről talán nem gondolod, de akár fulladást is okozhatnak, és száműzd az ágyból a vastag, nehéz takarókat is!


5.    A baba lehetőleg ne a két szülő között, hanem az anya mellett feküdjön! Ennek azért van jelentősége, mert az édesanyák sokkal finomabban válaszolnak a baba jelzéseire, mint az apák.


6.    Ne öltöztesd túl a kicsit alváshoz, és a szobát se fűtsd túl!


7.    A dohányzó szülővel való együttalvás növelheti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.


8.    Tilos úgy aludni a kicsivel, ha bármelyik szülő (akár csak az egyik) alkoholt vagy kábítószert fogyasztott, esetleg gyógyszert vett be! Csökken ugyanis a helyzetfelismerő képesség, amely egy gyermekkel alvó szülőnek különösen fontos. 


9.    Akkor se aludj a babával egy ágyban, ha nagyon kimerült, esetleg beteg vagy!


10.    Még a legkedvesebb háziállatoknak sincs helye az alvó csecsemő mellett az ágyban. 
 

Kiságy a másik szobában

„Nem tudnánk kipihenni magunkat, mert egész éjszaka arra figyelnénk, nehogy ráfeküdjünk a babára, és attól is tartunk, hogy éppen az éjjeli éberségünk zavarná a kicsit a nyugodt alvásban” – vannak szülők, akik éppen e szempontok miatt választják a külön alvást. Sokakat megnyugtat az a tudat is, hogy a szépen berendezett gyerekszobában kényelmes fekhelye van a csemetének, emellett sok szülő számára ad plusz biztonságérzetet az is, hogy a kicsi fekhelyének matraca alá légzésfigyelő is tehető. A külön alvás előnyeként tartják számon azt is, hogy ezzel az apa valamelyest megkímélhető az éjszakai történésektől. Ezek mellett sokan úgy vélik, hogyha az elejétől fogva külön szobában alszik a csemete, elejét vehetik a gyermek későbbi költöztetésével járó esetleges traumájának. Az együttalvás előnyeit vizsgálva azonban láthatjuk a külön helyiségben éjszakázás hátrányait is: a kicsi nem érezheti a szülei közelségét, az anyának ki kell kelnie az ágyból ahhoz, hogy megszoptathassa a babát, és akár az altatás is tovább tarthat. 

 

Köztes megoldás: külön, mégis együtt 
Nem egy ágyban a szülőkkel, mégis egy karnyújtásnyira tőlük – ilyen megoldás is létezik. Azoknak a szülőknek ugyanis, akik ilyen vagy olyan okból nem szeretnének együtt aludni a gyermekükkel, mégis magukhoz igazán közel szeretnék tudni a kicsit, érdemes elgondolkodniuk köztes lehetőségeken. Ilyen lehet például a szülői ágyhoz csatlakoztatható babaöböl, vagy éppen az anya és apa fekhelyének közvetlen közelében elhelyezett bölcső vagy kiságy is.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!