MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Hol aludjon a baba?

0
0 Értékelések

Mi a jó a babának: ha a szülői ágyban, vagy a szüleivel egy szobában, de külön fekhelyen, esetleg egy másik helyiségben alszik? Lássuk pro és kontra!

Már. 12, 2021

Baba alvása - Hol aludjon a baba? Együtt aludjunk vagy külön?

 

Bár a várandósság alatt a legtöbb szülő már arról is dönt, hogy gyermekét hol altatja, nem ritka azonban, hogy a kicsi érkezésével sokan fel is adják a korábbi elképzeléseiket. Családonként változik: együtt vagy külön…

Az együttalvásról

A baba születése után sokan viszik a szülői ágyba a gyermeküket, mondván, az egész család számára az a legjobb, ha még éjjel is egymás közelében vannak. Az együttalvásról döntők szerint azért is jó az ez „ágybeli közelség”, mert a gyermek is nagyobb biztonságban érezheti magát, a szülő is azonnal reagálhat a kicsi igényeire, ráadásul kényelmesebb is. Hogy miért? Többek között azért, mert könnyebb az éjszakai szoptatás, hiszen „helyben” megoldható. A babájukkal együtt alvóknak azonban számolniuk kell azzal, hogy közös fekhelyükön nem használhatnak olyan biztonsági eszközöket, mint amilyen a légzésfigyelő is. Ráadásul ezek mellett még 10 rendkívül fontos biztonsági szabályt is fontos betartani, még akkor is, ha a babájukkal együtt alvó édesanyák álmukban is körbeölelik a testükkel a kicsit. 

Lássuk, melyek ezek!


1.    Mérd fel, hogy az ágy körül vannak-e olyan rések, lyukak, ahova beeshet a baba, és azt is gondold végig, nincs-e olyan rács, ahova beszorulhat!


2.    Győződj meg arról, hogy tudtok-e úgy aludni, hogy a baba ne essen le!


3.    Ne altasd a kicsit süppedős matracon vagy vízágyon, a biztonság szempontjából rendkívül fontos, hogy babátokkal közös fekhelyetek egyenletes legyen!


4.    Távolítsd el a kicsi közeléből a párnákat, amelyekről talán nem gondolod, de akár fulladást is okozhatnak, és száműzd az ágyból a vastag, nehéz takarókat is!


5.    A baba lehetőleg ne a két szülő között, hanem az anya mellett feküdjön! Ennek azért van jelentősége, mert az édesanyák sokkal finomabban válaszolnak a baba jelzéseire, mint az apák.


6.    Ne öltöztesd túl a kicsit alváshoz, és a szobát se fűtsd túl!


7.    A dohányzó szülővel való együttalvás növelheti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.


8.    Tilos úgy aludni a kicsivel, ha bármelyik szülő (akár csak az egyik) alkoholt vagy kábítószert fogyasztott, esetleg gyógyszert vett be! Csökken ugyanis a helyzetfelismerő képesség, amely egy gyermekkel alvó szülőnek különösen fontos. 


9.    Akkor se aludj a babával egy ágyban, ha nagyon kimerült, esetleg beteg vagy!


10.    Még a legkedvesebb háziállatoknak sincs helye az alvó csecsemő mellett az ágyban. 
 

Kiságy a másik szobában

„Nem tudnánk kipihenni magunkat, mert egész éjszaka arra figyelnénk, nehogy ráfeküdjünk a babára, és attól is tartunk, hogy éppen az éjjeli éberségünk zavarná a kicsit a nyugodt alvásban” – vannak szülők, akik éppen e szempontok miatt választják a külön alvást. Sokakat megnyugtat az a tudat is, hogy a szépen berendezett gyerekszobában kényelmes fekhelye van a csemetének, emellett sok szülő számára ad plusz biztonságérzetet az is, hogy a kicsi fekhelyének matraca alá légzésfigyelő is tehető. A külön alvás előnyeként tartják számon azt is, hogy ezzel az apa valamelyest megkímélhető az éjszakai történésektől. Ezek mellett sokan úgy vélik, hogyha az elejétől fogva külön szobában alszik a csemete, elejét vehetik a gyermek későbbi költöztetésével járó esetleges traumájának. Az együttalvás előnyeit vizsgálva azonban láthatjuk a külön helyiségben éjszakázás hátrányait is: a kicsi nem érezheti a szülei közelségét, az anyának ki kell kelnie az ágyból ahhoz, hogy megszoptathassa a babát, és akár az altatás is tovább tarthat. 

 

Köztes megoldás: külön, mégis együtt 
Nem egy ágyban a szülőkkel, mégis egy karnyújtásnyira tőlük – ilyen megoldás is létezik. Azoknak a szülőknek ugyanis, akik ilyen vagy olyan okból nem szeretnének együtt aludni a gyermekükkel, mégis magukhoz igazán közel szeretnék tudni a kicsit, érdemes elgondolkodniuk köztes lehetőségeken. Ilyen lehet például a szülői ágyhoz csatlakoztatható babaöböl, vagy éppen az anya és apa fekhelyének közvetlen közelében elhelyezett bölcső vagy kiságy is.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok