MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Ilyen az első napja az újszülöttnek a kórházban

Nincs annál szebb pillanat a világon, mint amikor kilenc hónap után a kismama végre karjában tarthatja a gyermekét. Általában így telik majd az első napotok!
 

Júl. 28, 2023

Aranyóra, Apgar teszt, inkubátor - Az újszülött első napja a kórházban

 

„Arany óra”

A szülés után az anya és a baba együtt tölthetnek egy kis időt, hiszen a gyermeket rögtön édesanyja mellkasára helyezik. Ez az úgynevezett „arany óra”, amikor a gyermek és édesanyja közösen élvezhetik az első találkozás örömeit. A szülést követően felszabaduló hormonok a baba és az anyuka szervezetében is éberséget váltanak ki, így igazán különleges ez az együtt töltött idő, ráadásul összefüggésbe hozták azzal is, hogy később elősegíti a sikeres szoptatást, ha a szülés utáni első órában a baba mellre kerülhet. Mindemellett természetesen fontos az is, hogy a szakemberek minél előbb elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat az újszülött gyermeken. Így az édesanya is biztos lehet abban, hogy minden rendben van a babával.

Apgar–teszt

Még az „arany óra” előtt, a gyermek születését követő első és ötödik perc között az orvosok elvégzik az úgynevezett Apgar–tesztet. Ennek a vizsgálatnak a segítségével az újszülött öt életfunkcióját vizsgálják meg. A szívverés esetében azt mérik, hogy 100 felett vagy alatt ver, míg a légzésnél a fő mérce a sírás, hiszen ha a gyermek felsír, a légzése megfelelő. Az izomtónus esetében az aktív mozgás és az ernyedtség között tesznek különbséget, míg a reflexingerlékenységnél a köhögés számít a legjobb jelnek. Vizsgálják a gyermek bőrszínét is, melynek az első percekben ideális esetben rózsaszínnek kell lennie. Minden értéket 0 és 2 között pontoznak, ezek átlagából születik meg a gyermek Apgar–értéke, mely minél magasabb, annál jobb. Innen tudják majd, van-e szükség esetleg terápiás ellátásra, oxigénre vagy esetleg bőringerre. Az alábbi táblázatban látható, melyik érték pontosan mit jelent. 
 
A mért életfunkció                     Érték: 0                  Érték: 1                       Érték: 2       
 Szívverés
                                  hiányzik                  100 alatt                    100 fölött       
 Légzés                                      hiányzik                  szabálytalan               jó, sírás       
 Izomtónus                                ernyedt                    végtag flexió             aktív mozgás       
 Reflex-ingerlékenység            nincs válasz             grimasz                     köhögés stb.       
 Bőrszín                                     kék, sápadt              kék, rózsaszín           rózsaszín     

Természetesen az újdonsült kismamának nem az a dolga, hogy ezen értékek alapján a szülést követő percekben megpróbáljon megbizonyosodni arról, minden rendben van-e a gyermekkel. A legfontosabb, hogy higgadtan, a szülész és az orvos utasításainak megfelelően viselkedj végig, akkor nem lehet semmi probléma, hiszen számos szakember vesz titeket körül, akik csak rád és a gyermekedre figyelnek. 

Inkubátor

A születést követően a gyermeket nővér látja el. Megfürdeti, ellátja a köldökcsonkját, bepelenkázza és felöltözteti. Ha a gyermek a kiírt időpontnál korábban jött a világra, az ellátást követően speciális inkubátorba helyezik, hiszen a hőháztartása még éretlen és nagyon könnyen megfázhat. Ez a szerkezet olyan védő környezetet biztosít az újszülöttnek, ahol a megfelelő hőmérséklet mellett tökéletes az oxigénkoncentráció és jó arányú a relatív páratartalom is, melyet a mért értékek alapján az orvosok állítanak be számára. Fontos, hogy az inkubátor biztosítja a kórokozó- mentességet is, ezért nem kell aggódni amiatt, hogy esetleg megbetegszik a kórházban töltött idő alatt a gyermek. Ha koraszülött a gyermeked és inkubátorban kell töltenie egy kis időt, te ebben az időszakban ugyan nem ölelheted őt magadhoz, gondolj arra, hogy mindez az ő érdekét szolgálja. Amíg az orvos másképpen nem rendeli, a baba itt kapja meg a számára szükséges speciális ellátást, ettől azonban nem kell megijedni, hiszen így erősödik majd meg a kis szervezete. 

Sárgaság

Néhány újszülöttnél jelentkezhet sárgaság, melyet az úgynevezett bilirubin, vagyis sárga festékanyag okozza. Mivel a máj ekkor még fejletlen, nem tudja az összes hemoglobin lebomlási terméket feldolgozni, így ez az újszülött bőrében rakódik le és sárgás színt kölcsönöz neki. Abban az esetben, ha esetleg sárgaságot állapítanak meg az újszülött gyermekednél, nem kell kétségbe esni, ha betartod az orvos utasításait, hamar, nyom nélkül elmúlik majd. 

Segítség a kezdeteknél

A csecsemős nővérek nagyon sokat segítenek az újdonsült anyukának a kórházban. Megmutatják, hogy zajlik a fürdetés és a szoptatás folyamatát is az ő segítségükkel tapasztalhatja ki a kismama. Különösen fontos ez első gyermekes édesanyák esetében, ugyanis a megfelelő időintervallumok betartása mellett lényeges a technika is. Ha esetleg nehezebben indul a táplálás, nem probléma, hiszen a nővérek itt azért vannak, hogy segítsenek. Amennyiben még a kórházban töltött idő alatt kialakul a táplálás ideális rendje, már haza érkezve sem lesz ezzel probléma. 

Fontos iratok és dokumentumok

A baba már a kórházban megkapja majd az ekkor esedékes kötelező oltásokat és kiállítják a megfelelő dokumentumokat is. Az anyakönyvi kivonat kiállításához szükség van az édesanya személyes irataira, valamint a szülők házasságkötését igazoló kivonatra vagy ennek híján hivatalos apasági nyilatkozatra is. Az anyakönyvi kivonat és a később, postai úton megérkező TAJ – kártya segítségével igényelhető a GYES és egyéb támogatások. Ez azért fontos, mert hazaérkezve nem kell majd egyből hivatalos dokumentumokkal foglalkoznod, egyedül a kisbabádé lehet a figyelmed. 

Rate this article