MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Nyugtalanul alszik a baba éjjel - mi lehet az oka?

5
5/5 1 Értékelések

Mikor fogja átaludni az éjszakát? Honnan tudom, hogy fázik a baba? Mit tehetek azért, hogy jól aludjon a gyermekem? 

Jún. 12, 2023

Tippjeink segíthetnek, ha nyugtalanul alszik a baba. 

 

A baba álma

Ahhoz, hogy a baba úgy tudjon aludni, mint egy felnőtt, érnie kell az agyának. Képessé kell válnia az összetett alvási ciklusok leképzésére, és arra, hogy meg tudja különböztetni a nappalt az éjszakától. A baba számára a zajok és az illatok külön élménynek számítanak, és különböznek attól, amit a mama pocakjában megtapasztalt. Egyes babák nehezebben alkalmazkodnak az újdonságokhoz. Hogyan tudsz segíteni a babádnak? Úgy, hogy szereted.

 

A jó alvás elősegíti a növekedést

A babák az első néhány hétben szinte egész nap alszanak. Ez azért jó, mert éppen az alvás szükséges ahhoz, hogy feltöltődjenek a mozgalmas ébrenlét után, de fejlődésükhöz is elengedhetetlen. Amikor a baba alszik, az agyalapi mirigy (hipofízis) serkenti a növekedési hormon termelődését. A baba alvása is két fázisból áll: az első a nem gyors szemmozgásos, amely során a növekedési hormon termelődése optimális, és a baba békésen alszik kb. 20 percen át. Ezt követi a gyors szemmozgásos alvási ciklus, amelyben a babák egy kicsit nyugtalanabbak, és az alvásuk is felszínesebb, előfordulhat, hogy egy-két percre fel is ébrednek. Ez az időszak nélkülözhetetlen az agy éréséhez. E két ciklus között vannak közbülső alvási fázisok is. A babák szinte mindig a nyugtalan alvási fázissal kezdik az éjszakát…

 

Éjszakai ébredésre hangolva

Az újszülött átlagban naponta 16 órát alszik (szélsőséges esetben 14-20 óra között). Az egész napos alvásmennyiség az idő múlásával csökken, hat és fél hónapos korában 15 órára, négy éves korában 13 órára. A napközbeni alvás időtartama is mérséklődni fog, hat hónapos korában háromszor-négyszer alszik még napközben, egy éves kora körül már csak kétszer, majd másfél éves korától csupán napi egyszer alszik, általában délután. 

Az, hogy mikor fogja átaludni az éjszakát, rajta múlik. Egyes babák már pár hetes koruktól kezdve estétől reggelig alszanak, míg mások biológiai órájának hónapokra van szüksége ahhoz, hogy a 3-4 órás ciklusukat felváltsa a 24 órás ciklus. A baba fokozatosan kerül szinkronba a külvilág ritmusával: az éjszaka és a nappal váltakozása, az étkezések rendszere, a játék és a családdal való együttlét is segíti a babát abban, hogy alkalmazkodjon, és hogy fokozatosan elhagyja az éjjeli ébredéseket.

 

Biztonságban, az ágyban

Íme, néhány jó tanács, hogy a babádnak pihentető és biztonságos legyen az éjszakája!

 • A biztonsági előírásoknak megfelelő kiságyat válassz, és hozzá olyan kemény matracot, amelynek mérete éppen illik a kiságyéhoz, nehogy a baba beszoruljon az ágy és a matrac vagy a rácsok közé!
 • Ne pakold tele a kiságyat! A hálózsák éppen elég ahhoz, hogy a baba ne fázzon, a játékai közül pedig a kedvencén kívül nincs másra szükség.
 • A babák jobban alszanak a hátukon, így az arcuk szabadon van és könnyebben tudnak lélegezni. Az orvosok ezt a testhelyzetet javasolják a bölcsőhalál elkerülése ellen is, ahogyan azt is, hogy a szoba hőmérséklete ne legyen túl meleg (18-20 C° elegendő)!
 • A babaszobát rendszeresen szellőztesd ki, és tartsd azt füstmentesen!

 

Így segíts aludni a babádnak!

A baba kezdetben nem tud különbséget tenni az éjszaka és a nappal között, ám segíthetsz neki alkalmazkodni.

Lássuk, hogyan!

 • Biztosíts nyugodt környezetet éjszakára, ügyelj rá, hogy csend legyen és a sötétítők, redőnyök le-, be legyenek húzva! A nappali alváshoz nem kell besötétítened, közben nyugodtan végezd a napi teendőidet, egy kis zaj nem fogja zavarni a babát.
 • Alakíts ki esti rutint, hogy a baba megértse, eljött az alvás ideje. A szertartás része lehet a pelenkacsere, fürdés és pizsama felvétele, egy altatódal eléneklése és egy ölelés. A kicsit idősebb babának már mesét is olvashatsz. A délutáni alvás szertartása ettől térjen el, hogy a babát ne zavard össze, például egy mondóka vagy egy puszi, és irány az ágy.
 • A baba szobájában az optimális hőmérséklet 18-20 C°.
 • A baba még mindig a szülői ágyban alszik? A kicsi nagyobb biztonságban érezheti magát, a szülő is azonnal reagálhat a baba igényeire, ráadásul kényelmesebb is. Egy idő után azonban a baba és a szülők alvásminősége romolhat az együtt alvás során, ezért ha felkészültetek rá, érdemes fokozatosan a saját szobájában való alvásra szoktatni.
 • A baba nem tud elaludni a kedvenc játéka vagy cumija nélkül? Ne vedd el tőle, megnyugtatja őt és segíti az elalvásban is. Egyelőre tekints úgy ezekre, mint a pihentető alvásotok értékes segítőire.

 

Tudtad-e, hogy…

…az alvó baba arcán átsuhanó kis fintorok nem azt jelentik, hogy épp álmodik? Egyes gyermekorvosok szerint a gyerekek csak három éves koruktól kezdve álmodnak, amikortól már képesek visszaemlékezni az alvás során látottakra.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Renáta Jún. 19, 2019

Jó tanácsok vannak benne a könnyebb altatáshoz!

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat