MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Az új babás életem

Ha valaki azt mondja, hogy ellágyulok, amikor apa leszek, nem hittem volna el… És még, ha az elején egy kissé bizonytalan is voltam, rengeteg dolgot megteszek a babámért.

Szep. 26, 2020

Szülővé válás - apa baba kapcsolat


„Apám, a hős!” Igen, rólam van szó! Azt kell, hogy mondjam, majdnem tökéletes vagyok. Pelenkacsere, etetés, altatódalok éneklése… Modern apa vagyok, könnyen veszem az akadályokat, legyenek azok egy magasröptű üzleti tárgyaláson vagy a baba körül. Próbálom ezt megosztani a saját apámmal… El kell ismernem, hogy sokat tanultam a feleségemtől. Mindent elmagyarázott töviről hegyire, a fürdővíz hőmérsékletétől kezdve a babakocsi dőlésszögének a beállításán át egészen a cumiztatásig, és az igazat megvallva imádok babázni!

Hogyan kell a babát megfogni?
Az elején féltem, hogy fájdalmat okozok neki, de most már bízom magamban. A babák nem igazán törékenyek, ugyanakkor igénylik a gyengédséget, ezért mindig finoman veszem fel, hogy biztonságban érezhesse magát. Kitűnően megy már minden fogás, a ringatás, az egykezes tartás, a lábamra vagy magamra esetleg a vállamra fektetés. Egyszer még a kengurut is kipróbáltam, hogy elmehessünk sétálni. Néhány bizonytalan perc múltán felvidított a mellettünk elhaladó nők kedves mosolya, és hamarosan büszkén sétáltunk, a baba és én.

Hogyan kell a babát gondozni?
A „Te vagy a soros, cseréld ki a pelenkát!” mondat minden apa rémálma. Kicsit olyan, mintha jégtekézni kellene az olimpián… Ez a legeslegutolsó dolog, amire vágysz.
1.    lépés: fürdetés – hogyan ne váljon a fürdőszoba jégpályává
2.    lépés: pelenkák – hogyan add rá helyesen és ne túl szorosan…
3.    lépés: a rugdalózó, ez a „minden az egyben ruha” tele gombokkal… Ne pánikolj, így add fel: először a kezek jönnek, aztán a többi, végül begombolod!
4.    lépés: az utolsó. A „kezdő nővérke” esete, avagy hogyan végbélkúpot beadni, a körmeit levágni, vagy kitisztítani az orrát az orrszívó porszívóval.… Ne nevess, majd meglátod, amikor csinálod!
A feleségem azt mondta, aranyérmes apuka vagyok, és ez büszkeséggel tölt el, még akkor is, ha valahol mélyen tudom, hogy nagyon is érdekelt abban, hogy hízelegjen nekem.

Hogyan kell a babát etetni?
7 hónapos kora körül eljött az idő, hogy a babám cumisüvegből egyen, és az első alkalmat sosem fogom elfelejteni. Figyelni kell a kis buborékokra, arra, hogy a cumit teljesen kitöltse a tej, illetve a megfelelő adagolásra, na és utoljára pedig a büfire. Mindezt úgy, hogy a feleségem árgus szemekkel figyelt közben. Egy kis gyakorlással mestere lettem a cumisüveg előkészítésének. Fertőtlenítés, adagolás, melegítés, összerázás stb. Most már igazi profi vagyok! Legszívesebben nyilvános helyen szeretek cumisüvegből etetni. A parkban élvezettel zsebelem be a közelben sétáló anyukák elismerő pillantásait, és persze az anyósomnál is piros pontokat szerzek ezzel.

Hogyan kell a babával játszani?
A baba etetése, az altatás, az altatók éneklése mind klassz dolog, de a kedvencem akkor is a közös játék. A feleségemmel mindkettőnknek megvan a saját módszere. Ő a fejlesztő játékokat szereti, míg én inkább a mókázósakat. A kedvencem a repülős és a csikizős, kacagtatós. Azt mondják, a férfiak nagy gyerekek, és én ezt csak megerősíteni tudom. 
„A feleségem szeret kihívások elé állítani. Kedvence, amikor arra vesz rá stopperórát tartva a kezében, hogy három percen belül cseréljem ki a baba pelenkáját. Rajt! Levetkőztetem a babát, leveszem róla a pelenkát, megtörlöm a fenekét, előkészítem a tiszta pelenkát… A fenébe! Már megint fordítva adtam rá…”

 

Rate this article
4