Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Babák és nagyszüleik: egy különleges kapcsolat

Babák és nagyszüleik: egy különleges kapcsolat

 

A nagyszülők nélkülözhetetlen szerepet játszanak egy gyermek életében. A szülőkhöz hasonlóan a nagymama és a nagypapa is fontos értékeket és egy másfajta világszemléletet ad át az unokának. De hogyan kezeljük a nagyszülői engedékenységet?

2016/09/01 13:23

Korunk nagyszülői

Dinamikus, sportoló, világjáró vagy még mindig dolgozik – a nagyszülők manapság tudják, hogyan hozhatják ki a legtöbbet az életből. Ezen kívül imádnak vigyázni az unokáikra és nagyszerű segítséget jelenthetnek számodra, ha nem kéred őket, hogy adják fel az aktivitásukat és a szabadságukat. Törekvések, kompromisszumok, cinkosság és nagyon boldog pillanatok teszik ezt a kapcsolatot igazán különlegessé.

 

Egy külön szerep

A nagyszülők nélkülözhetetlen szerepet játszanak egy gyermek életében. A pszichológusok úgy vélik, ők a „másodlagos szocializációs tényezők”. A szülőkhöz hasonlóan ők is értékeket, ám egy másfajta világszemléletet közvetítenek az unokáiknak.

Ők a kapocs a múlt és a jelen között, és kétségtelen, hogy ők képviselik a család történetét. Régi fényképeket mutatnak az unokáiknak és az anyukájuk, valamint az apukájuk fiatalkoráról mesélnek nekik. Ők jelentik a termőföldet és a gyökereket, amelyekből a gyermek táplálkozik a növekedése, fejlődése során. Azok a csemeték, akiket nemcsak szüleik, hanem nagyszüleik is kényeztettek, védtek és vezettek, magabiztosan tudnak a jövőbe nézni.

A nagyszülők kiegészítik a szülőket, mert mindent megtesznek az unokáikkal, amire a szülőknek nincs idejük: játszanak, elviszik őket a múzeumba vagy éppen az erdőbe sétálni.

 

Sokkal jobb a nagyiéknál!

Túl a nevelési feladatokon, a nagyszülők egy pótolhatatlan érzelmi köteléket jelentenek az unokák számára. Csak látnod kell, ahogy a nyakukba ugranak, amikor megérkeznek... A nagyszülők szerepe hálás feladat. Nem nehezedik a vállukra az a felelősség, hogy nekik kell megnevelni az unokákat, így több idejük van a jó dolgokra, általában ráérnek a kicsikre, és meg is hallgatják őket.

A gyerekeknek a nagyszülők elsősorban játszótársak, és pontosan tudják, hogy hogyan hozhatják ki ebből a legtöbbet. Gyorsan megértik, hogy a nagyszülőknél olyan dolgokat is csinálhatnak, amit otthon nem igazán szabad. 

Ismerős például az a helyzet, hogy a szüleid imádnak vigyázni a gyermekedre, de néha túl sok mindent megengednek neki, és hagyják, hogy azt tegyen, amit csak kedve tartja?

Igen, elég gyakori, hogy a nagymama és a nagypapa szemet huny az unokájuk „rosszaságai” fölött, amiért otthon egyébként biztos, hogy büntetés járna. És talán te is találkoztál már olyan anyukával és apukával, aki arra panaszkodott, hogy a nagyinál való nyaralás után nem bírnak otthon a gyerekkel… De vajon hogyan lehet megtalálni az arany középutat, miközben megosztjátok a feladatokat a nagyszülőkkel?

 

Tisztázzátok, kinek mi a feladata!

Egy dolog biztos: mint szülő, a te szavad az utolsó, ha a gyermek neveléséről van szó. Annak érdekében, hogy megértsék, mit szeretnél, világosan kell fogalmaznod már a kezdetektől fogva. Állíts fel házirendet, szabj korlátokat, hozz olyan szabályokat, amit a nagyszülőknél is be kell tartani! Határozd meg például a lefekvés időpontját, az esti mese idejét, tudatosítsd a gyermekedben, hogy a nagyszülőknél is kezet kell mosni vacsora előtt, büntetésként pedig ott is a sarokba kell állni! Azt is érdemes tisztázni, hogy mely területeket szeretnél kizárólag te kezelni. Tudasd tehát a nagyszülőkkel, hogy például a szobatisztaság kérdése vagy éppen a gyermek első találkozása a csokoládé ízével csakis a ti feladatotok! Egyrészt ezzel a konfliktusok elkerülhetők, másrészt pedig a csemetédet sem zavarja össze, ha esetleg a nagyszülők másként gondolkodnak a fentiekről.

 

Doreen, Péter nagymamája:  

„A múlt héten a kisunokánk körberajzolta a konyha összes falát a tollaival. Nem volt szívem leszidni őt, mert annyira büszke volt a művére. Amikor jött érte az apukája, elmeséltem a fiamnak, hogy mit csinált. Azt mondta, ha ő csinálta volna ugyanezt kiskorában, beállítottam volna a sarokba. És igaza volt, így tettem volna.” 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • Tudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • Interaktív eszközökkel várunk
  • Választ kaphatsz kérdéseidre
  • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről