MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Babák és nagyszüleik: egy különleges kapcsolat

0
0 Értékelések

A szülőkhöz hasonlóan a nagymama és a nagypapa is fontos értékeket és rengeteg szeretetet ad át az unokának. Kincset érnek, azonban – pont a különböző szerepekből adódóan – a szülőkkel néhanapján előfordulhatnak nézeteltérések is a gyermeknevelés cseppet sem egyszerű témaköreit illetően. Így felmerülhet a kérdés: hogyan kezeljük a túlzott nagyszülői engedékenységet?

Szep. 1, 2020

Baba és a nagyszülők: egy különleges kapcsolat

 

Korunk nagyszülői

Dinamikus, sportoló, világjáró vagy még mindig dolgozik – a nagyszülők manapság tudják, hogyan hozhatják ki a legtöbbet az életből. Ezen kívül általában imádnak vigyázni az unokáikra és nagyszerű segítséget jelenthetnek számodra. Törekvések, kompromisszumok, cinkosság és nagyon boldog pillanatok teszik ezt a kapcsolatot igazán különlegessé.


Egy külön szerep
A pszichológusok úgy vélik, a nagyszülők „másodlagos szocializációs tényezők” a gyermekek életében. A szülőkhöz hasonlóan ők is értékeket, ám gyakran másfajta világszemléletet közvetítenek az unokáiknak.

"A család több generációnak történeteit jól ismerőként régi fényképeket mutatnak az unokáiknak a múltból és az anyukájuk, valamint az apukájuk fiatalkoráról mesélnek nekik. Ők jelentik a termőföldet és a gyökereket, amelyekből gyermeked táplálkozik növekedése, fejlődése során."

A nagyszülők kiegészítik a szülőket, mert másfajta szórakozási lehetőségeket biztosítanak. A gyerekek imádják a változatosságot, a nagyszülők pedig lubickolnak a szerepükben! Ha a szülők távol vannak, a mamák és papák fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kisunokáik a lehető legjobban érezzék magukat náluk: együtt játszanak a kicsikkel, szórakoztatják, kényeztetik őket, programokat szerveznek számukra.


„Sokkal jobb a nagyiéknál!”

A nagyszülők szerepe igen hálás feladat. Nem nehezedik a vállukra az a felelősség, hogy nekik kell megnevelni az unokákat, így szinte kizárólag csak mókáznak unokáikkal.

A gyerekeknek a nagyszülők elsősorban játszótársak, és pontosan tudják, hogy hogyan hozhatják ki ebből a legtöbbet. Gyorsan megértik, hogy olyan dolgokat is csinálhatnak és megtehetnek velük, amit otthon nem igazán szabad. A nagyszülők pedig hajlamosak elfeledkezni arról, hogy hajdanán ők is sokat fáradoztak azon, hogy megfelelő nevelési és viselkedési szabályokat állítsanak fel saját gyermekeiknek. Te pedig csak állsz értetlenül, amikor végignézed, ahogy az anyukád vagy az apukád mosolyogva szemet huny afelett, ahogy a gyermeked körberajzolja a konyha falát, holott neked ezért anno komoly büntetés járt volna…

Bizony, elég gyakori, hogy a nagymama és a nagypapa túl sok mindent megenged az unokáknak, és hagyja, hogy azt tegyék, amihez csak kedvük van.  Talán te is találkoztál már olyan szülővel, aki arra panaszkodott, hogy a nagyiéknál való nyaralás után nem bírt otthon a gyerekkel (esetleg már személyes tapasztalatból is tudod, hogy ez bizony néha előfordul). Természetesen szeretnéd elkerülni a komoly vitákat, viszont szó nélkül sem hagyhatod a dolgot a saját és a gyermeked érdekei szempontjából sem. De vajon hogyan lehet megtalálni az arany középutat, miközben megosztjátok a feladatokat a nagyszülőkkel?


Tisztázzátok, kinek mi a feladata!

Egy dolog biztos: mint szülő, a te szavad az utolsó, ha a gyermek neveléséről van szó. Annak érdekében, hogy megértsék, mit szeretnél, világosan kell fogalmaznod már a kezdetektől fogva. Állíts fel házirendet, szabj korlátokat, hozz olyan szabályokat, amit a nagyszülőknél is be kell tartani! Határozd meg például a lefekvés időpontját, az esti mese és a TV nézés idejét, tudatosítsd a gyermekedben, hogy a nagyszülőknél is kezet kell mosni vacsora előtt, és ha rosszalkodik, a büntetés ott sem marad el! Azt is érdemes tisztázni a nagyiékkal, hogy mely területek azok, amiket szeretnél kizárólag te kezelni. Például ilyen a gyermek első találkozása a csokoládé vagy a cukorka ízével. Ezzel a konfliktusokat is megelőzheted, másrészt pedig a csemetédet sem zavarja össze, ha esetleg a nagyszülők másként gondolkodnak a fentiekről


Dorottya, Petike nagymamája:  
„A múlt héten nálunk aludt a kisunokánk. Mondanom sem kell, az egész délután játékkal telt! Este aztán, a bőséges házi finomságokból készített vacsora után – ahogy a lányomék kérték – egyenest fürdeni és fogat mosni vezetett az utunk. Lehet, hogy ha rajtam múlt volna, még megnézünk egy mesét a tévében és játszunk egy kicsit fürdés előtt, de nem akartam kizökkenteni Petikét az otthon megszokott rendszerből. Milyen jól is tettem! A fürdőkád habzó vizénél nincs is jobb játékterep!”
 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok