MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Bébiőr vagy légzésfigyelő?

0
0 Értékelések

Komoly dilemmát okozhat a terhesség idején, hogy meg kell-e vásárolnunk ezeket a modern kütyüket, és ha elszántuk magunkat a vásárlásra, akkor milyen babafigyelőt válasszunk születendő gyermekünknek.

Szep. 29, 2020

Bébiőr vagy légzésfigyelő? Mit válasszunk születendő gyermekünknek?

 

Miért van szükség légzésfigyelőre? Egyáltalán szükség van-e rá a babaszobában? Ha igen, milyet érdemes választani? Vagy talán jobb a bébiőr? – nem csoda, hogy a kismamák ezernyi kérdése és kételye között e téma kapcsán is tanácstalanok, hiszen manapság már annyiféle készülék létezik, hogy választani sem egyszerű. Összeállításunkban igyekszünk a legtöbb, babafigyelőkkel kapcsolatos kérdésre választ adni.

 

A bölcsőhalál megelőzése miatt választanak babafigyelőt

„Jó érzés, hogy még alvás közben is biztonságban tudhatjuk a gyermekünket” – a szülők általában még a terhesség idején, leginkább a bölcsőhaláltól való félelmük miatt döntenek valamilyen babafigyelő beszerzése mellett. A hirtelen csecsemőhalálként is ismert rejtélyes jelenség okát, eredetét még ma sem tudják pontosan. Azt valószínűsítik, hogy az egy évesnél fiatalabb – leggyakrabban 2-4 hónapos korú – csecsemők, a minden előzmény nélkül, többnyire az őszi-téli időszakban bekövetkező halála hátterében többek között magatartási, genetikai és környezeti tényezők állhatnak. Rizikót jelenthet többek között, ha a gyermek családjában korábban már előfordult hirtelen csecsemőhalál, de növeli a kockázatot a koraszülöttség, a gyermek hason altatása, túlöltöztetése, az anya és a baba közelében élők dohányzása és egyes vizsgálatok szerint a gyermekkel egy ágyban alvás is. A légzésfigyelők, a légzéskimaradást jelző készülékek otthoni használata tehát jó döntés lehet, de fontos tudnunk: ezek csupán jeleznek, de nem képesek beavatkozásra! Ezért is ajánlják a szakemberek a szülőknek az újszülött- és csecsemő újraélesztési tanfolyam elvégzését.

 

Amit a légzésfigyelőkről tudni érdemes

Így működik

A légzésfigyelő a kiságy matraca alá helyezett érzékelőlapjainak köszönhetően a baba minden levegővételét felügyeli. Légzésleállás esetén a masina azonnal fény- és hangjelzéssel riaszt. A légzésfigyelők között találhatunk olyat is, amely már a légzésszám csökkenésénél is jelez.

 

Szempontok a készülék kiválasztásához

 • Mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy az egyes készülékek mennyire fedik le a babaágyat. Hasznos tudni, hogy minél nagyobb az érzékelőlap, vagyis minél nagyobb felületet takar be, annál kisebb az esélye a téves riasztásoknak. A baba így ugyanis álmában egyszerűen nem tud levándorolni az érzékelő felületről.
 • Bár manapság már a készülékek többsége általában bármilyen típusú, vastagságú matraccal használható, a vásárlásnál érdemes erre is rákérdezni.
 • Fontos szempont az is, hogy többlapos-e, és persze az is, hogy hogyan, milyen pontossággal állítható be a légzésfigyelő érzékenysége.
 • A mérlegelésben az is segíthet még, hogy a berendezést mennyire egyszerű kezelni és mennyi az üzemideje.
 • Gondoljuk végig azt is, hogy az elektromos hálózatról működtethető vagy az elemes készülékek szimpatikusabbak-e!
 • A vásárlásnál (vagy már előtte) tájékozódjunk a műszaki adatokról, arról, hogy a készülék mennyire megbízható, hol, milyen feltételekkel és milyen gyorsan javítják, ha az elromlik, és a javítás idejére kaphatunk-e cserekészüléket.
 • A CE xxxx számok azt jelzik, hogy a babafigyelő átesett valamilyen független orvosi minősítő vizsgálaton, így mindenképpen ilyen jelzéssel ellátott berendezést keressünk! Hasznos

 

Kamerás bébiőrrel is nézhetjük az alvó gyermeket

Így működik

A babafigyelés történhet bébiőrrel is, amellyel a gyermek minden lélegzetvételét hallhatjuk még akkor is, ha ő a szobában alszik, az anya pedig, mondjuk, a konyhában főz. Mindez a készülék baba- és szülői egységének köszönhető. A bébiőrök alapfunkciójuk alapján több – legalább kettő – csatornán működtethetők, de borsosabb áron már akár nyolc digitális csatornán is szemmel és (füllel) tarthatjuk csemeténket. A készülékek hálózati adapterről és tölthető akkumulátorról is üzemeltethetőek, sőt, akár fél napon át is tökéletesen működtethetőek. Az egyszerűbb, régebbi típusú készülékeknél még elképzelhető, hogy csak a hangszínt lehet állítani, az újabbaknál azonban már gyakori, hogy elektronikus kijelzőjük és hangszintjelző ikonjuk is van.

 

Szempontok a készülék kiválasztásához

 • Jó tudni, hogy a készülékek közötti legnagyobb különbség elsősorban a hatótávolság mértéke: míg egyesek 50-100 méteres, mások akár 250 méteres távolságban is hatékonyan működnek. A választásnál tehát tartsuk szem előtt, hogy újszülöttünk babaszobája milyen távolságban van a lakás más helyiségeitől, amelyben akkor tartózkodunk majd, amikor a kicsi alszik!
 • Gondoljuk végig, mennyire fontos az, hogy alvás közben lássuk is a gyermekünket! A kamerával és egy kis monitorral felszerelt típusoknak köszönhetően akár már a kertből is megfigyelhetjük a kiságyban alvó vagy éppen nem alvó csemetét.
 • Léteznek már altató zenefunkcióval ellátott berendezések is, így a gyermek akkor sem marad nyugtató muzsika nélkül, ha a szülő valamilyen oknál fogva nem énekel.
 • Mérlegeljük, hogy mennyire fontos számunkra, hogy egyszerre legyen légzésfigyelő a babaágyban, bébiőr pedig a bababútorra téve! Léteznek ugyanis készülékek ezek kombinációjában is.

 

Bérelhetünk is babafigyelőt

Az egyébként bababoltokban, elektronikai szaküzletekben és patikákban is kapható babafigyelő berendezéseket nem muszáj megvásárolnunk, dönthetünk akár bérlés mellett is. Ha ez utóbbit választjuk, havi pár ezer forintért addig lehet nálunk, amíg valóban szükségünk van a készülékre. Bérlésnél számoljunk azzal is, hogy letéti díjat fognak kérni tőlünk, amit természetesen a bérlés végén visszakapunk.

 

Neked van már tapasztalatod ilyen légzésfigyelő eszközökkel? Csatlakozz a Facebook oldalunkhoz, és kommentjeiddel segítsd a többi édesanyát!

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat