MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Kérdések és kételyek

0
0 Értékelések

Sikerült, végre babát vársz! Végtelenül boldog vagy, máskor viszont tele vagy kérdésekkel: jó anya leszek? Jól megleszünk ezzel az aprósággal…?

Aug. 12, 2020

Felkészülés a terhességre - Kérdések és kételyek a várandósság alatt

 

Sikerült – kisbabát vársz! Az egész annyira új és izgalmas, hogy nap mint nap ezernyi kérdést tudnál feltenni a terhességgel kapcsolatban… de a legtöbb nőben elsőként a következő gondolat fogalmazódik meg:  „Hogyan fogok megbirkózni az egésszel?”

Ne félj, nem vagy egyedül! Várandós nők milliói tesznek fel ugyanígy kérdéseket, hiszen egy baba érkezése rengeteg változással jár, és legyünk őszinték – nagy felfordulást hoz a közös életetekben is. Szerencsére a természet tökéletes szervező: kilenc hónapot biztosít neked arra, hogy felkészülj testben és lélekben a kisbabád születésére.

 

Érzelmek tengerén

Boldogság, aggodalom, izgatottság, idegesség, büszkeség, kétségbeesés – a hangulatok egymást váltják egy várandós nő lelkében. Nem fogod elhinni, de ez is teljesen természetes! A testedben intenzív hormonális változások zajlanak, amelyek erősen igénybe veszik az érzelmeidet. Az ösztrogén, a progeszteron és a terhességi HCG hormon pszichológiai hatásai tehetnek arról, hogy képtelen vagy megnézni egy híradót, mert minden rossz hír hallatán sírva fakadsz, nehezen koncentrálsz a feladataidra, máskor pedig minden ok nélkül elönt a boldogság.

 

Jó anya leszek?

Valószínűleg ez az a kérdés, ami a legtöbbször hangzik el a kilenc hónap alatt. Úgy vártad, hogy a babád megfoganjon, és most mégis tele vagy kétségekkel. Jól fogom csinálni? Lesz elég türelmem hozzá? Szeretni fog a kisbabám? Bírni fogom a felelősséget?

Fontos tudnod, hogy a bizonytalanság nem hiba! Életed legnagyobb változására készülsz, ami új és ismeretlen még előtted. Ne félj kérdéseket feltenni, fordulj az édesanyádhoz vagy a barátnőidhez, akiknek már van gyerekük. Gondold végig a saját gyerekkorodat – mit vennél át belőle a kisbabád számára, vagy mit csinálnál másképpen, mint a szüleid? Ezek a gondolatok és kérdések segítenek abban, hogy felkészülj arra az életre, ami a kisbabával vár.

Ha mégis úgy érzed, túl sok a kérdés, nyomaszt a felelősség, és a szorongásod egyre erősödik, a saját és kisbabád nyugalma érdekében keress fel egy terapeutát, segíteni fog neked.

 

Átalakul a testem

A kilenc hónap alatt tested sok kis lépést tesz a szülés felé, és aggodalommal tölthet el, hogy úgy érzed, nehéz elfogadnod a változásokat. De fontos tudnod, hogy ezek a változások nem visszafordíthatatlanok! Ha majd megszületik a kisbabád, idővel újra a régi leszel, azzal az értékes különbséggel, hogy édesanya lettél.

Az átalakulás elfogadásában sokat segít, ha mindig követed, mi történik éppen veled és a kisbabáddal. A különböző orvosi és ultrahangos vizsgálatok azért szükségesek, hogy figyelemmel kövessék a kisbabád fejlődését: használd ki ezeket a csodálatos pillanatokat! A babád szívhangjára mindig emlékezni fogsz, akárcsak arra a pillanatra, amikor megtudod, kislányod vagy kisfiad születik majd.

 

Készülődés lélekben

Érdemes körülnézned a szülésre felkészítő foglalkozások között is, mert ezek célja többek közt az is, hogy segítsenek a ráhangolódásra, együttműködésre bátorítsanak a változásokkal. Ezek a foglalkozások nemcsak a testre koncentrálnak, a lelket is segítik - érdemes velük tenned egy próbát.

Fontos, hogy csinosnak érezd magad ebben az időszakban is: szerezz be néhány szuper új ruhát! Nem kell feltétlenül kismamaruhákban gondolkodnod, számos „hétköznapi” ruhatípus hordható  a terhesség korai és középidőszakában is.

Gondold végig, milyen lesz a gyerekszoba, milyen színek, hangulatok uralkodnak majd benne! Nézz körül a neten, milyen saját kezűleg készíthető dekorációkat alkothatsz a baba környezetébe, ez még stresszoldásra is kiváló.

Ám mind közül a legfontosabb, hogy magadra gondolj! Ebben az időszakban te vagy a főszereplő, amikor az egész világ szeretettel és megértéssel vesz körül. Éld meg a várandósságot a maga teljességében, hagyd, hogy érzelmeid a felszínre törjenek, tapasztald meg azokat egészen. Hagyd, hogy a dolgok haladjanak a maguk útján, bízz magadban és az ösztöneidben! Szánj időt saját magadra és a párodra is, beszélgessetek sokat a jövőről, amit már hárman fogtok egymással megosztani.

 

 Simone de Beauvoir azt mondta, „Nem születünk nőnek, hanem azzá válunk”. Ugyanígy nem születünk „jó” vagy „rossz” anyának, hanem saját hibáinkból tanulva, néha botladozva ezen az úton, de anyává érünk. Ne félj, bízz az ösztöneidben – a  kisbabádnak az egész világon te leszel a legfontosabb! 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok