MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Kistestvér érkezése

5
5/5 2 Értékelések

Bővül a család, hamarosan várható a kistestvér érkezése. Nagyon boldogok vagyunk, de hogyan reagál majd a nagyobbik gyermekem?

Júl. 28, 2023

Kistestvér érkezik - hogyan készítsük fel a nagyot a kicsi érkezésére?

Abban a legtöbb anya egyetért, hogy minden gyermekével egyedi a kapcsolata, és bizony marad elég szeretet kettő vagy akár több csemete számára is, ám sokakat foglalkoztat az a kérdés is, hogy a kistestvér érkezése mennyi bonyodalmat hoz majd. Tény, hogy amikor ismét kisbaba érkezik a családba, az idősebb gyermek új szerepet kap, ő lesz a nagytestvér. Micsoda felelősség, ráadásul ez azt is jelenti, hogy osztozni kell a szülőkön, vagy akár a gyerekszobán is. Ezt pedig nem mindig könnyű elfogadni. Fontos leszögezni tehát, hogy mint minden kapcsolatnak, a testvérinek is vannak szép és kevésbé szép pillanatai…

 

Hogyan segíthetsz idősebb gyermekednek?

A torkodban dobog a szíved, amikor először közlöd a gyermekeddel, hogy kistestvére lesz? Hogyan kell jól időzíteni? A legmegfelelőbb időpont erre az első trimeszter vége, mert ekkor már csökken a vetélés kockázata és a terhesség is láthatóvá, kézzel foghatóvá válik. Amikor megosztod a gyermekeddel a nagy hírt, használj olyan szavakat, amelyeket ő is könnyedén megért, és hagyd, hogy kifejezze az érzéseit! Lehet, hogy ugrálni fog örömében vagy éppen duzzogni kezd. Ez utóbbi is normális reakció, hiszen a gyermekednek időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon a gondolathoz.

 

 • Beszélj gyakran a csemetéddel a kis jövevényről még a szülés előtt! Magyarázd el neki, hogy az ő élete is meg fog változni, ugyanakkor biztosítsd afelől, hogy továbbra is számíthat rád, és hogy ugyanúgy fogod őt szeretni, mint eddig. A szíved nem tud kétfelé hasadni, viszont képes megnőni, hogy mindkét gyereket egyformán szerethesd.
 • Felkészülhettek úgy is a nagy eseményre, hogy történeteket olvasol fel neki. Sok kedves és vicces könyvet találhatsz a témában.
 • A kicsi születése után vond be a nagytesót is a kicsi körüli teendőkbe, így ő is érezni fogja a felelősséget, és átélheti az új szerepet! Engedd meg neki, hogy megetesse a babát vagy tolhassa a babakocsit! A nagyszülők és apa is sokat segíthet. Amíg a kisbabára vigyázol, az apuka játszhat az idősebb gyermeketekkel, vagy elmehet vele sétálni. Szakíts időt azonban arra is, hogy az idősebb gyermekeddel kettesben lehessetek, például, amíg felolvasol neki! 

 

Szeretet és féltékenység

A féltékenység a testvéri kapcsolatok természetes velejárója, sőt, előfordul, hogy pozitív érzelemként aposztrofáljuk. A civakodás segíti a felnőtté, a függetlenné válást és a személyiségfejlődést. Ilyenkor ugyanis a gyerekek jeleket adnak egymásnak, kijelölik saját fennhatóságukat, feszegetik a korlátaikat, és végül magabiztossá válnak.

Azzal, hogy egymással töltik a hétköznapokat, azt is megtanulják, hogyan kell osztozni, egyességet, kompromisszumot kötni. Röviden: a társadalmi élet szabályait sajátítják el.

 • Amikor civakodnak, hagyd őket békén, rendezzék el egymás között a vitát! Csak akkor szükséges közbeavatkozni, ha erőszakosan próbálják megoldani a vitát. Ha verekednek vagy eldurvul a helyzet, állítsd le őket, de ne foglalj állást!
 • Zárd rövidre a vitát, ha mindig ugyanaz a gyerek próbálja a másikat befolyásolni, de ügyelj arra, hogy korrekt maradj!
 • Szervezd úgy, hogy egymástól külön is töltsetek időt! Vásárlás a kisbabával, míg a nagyobbik otthon főz apával… Meglásd, örömmel fogja eltölteni őket, hogy újra egymás társaságában lehetnek.

 

A nagyobbik gyermek újra kisbaba?

A terhesség bejelentése vagy a kistestvér érkezése után az idősebb gyerek éjjel újra bepisil, kéri a cumisüveget, vagy igényt tart a babakocsira, amikor sétálni mentek? Minden régi szokás, amelyről azt hitted, már a múlté, egyszer csak visszatér…

Ez a viselkedés természetes és igen gyakori. Gyermeked fel szeretné hívni magára a figyelmed, próbálja a tudomásodra hozni, hogy ő is létezik, hiszen mindenki csak a picire figyel. Mindez néha teljesen ellentmondásos érzelmek kifejezéséhez is vezethet: féltékenység, büszkeség, utálat, szeretet. 

Ez a fajta viselkedés egy bizonyos ideig természetes, viszont, ha elhúzódik vagy már hosszú ideje fennáll, beszélj a gyermekorvosotokkal!

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
2 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  2
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Évi Jún. 27, 2019

Nagyon jó ez a cikk

5
Kinga Jún. 18, 2019

Én sokat beszélgettem a lányommal míg várandós voltam és az érzelmeit nagyon jól tudtam kezelni. Békésen megértett mindent és elfogadta hogy nemm csak ő lesz már hanem lesz valaki aki sokkal kissebb mint ő. Azóta is sokat segít és nagyon szereti az öccsét aki hamarosan 3 hónapos lesz