Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Kistestvér érkezik

Kistestvér érkezése

Bővül a család, hamarosan várható a kistestvér érkezése. Nagyon boldogok vagyunk, de hogyan reagál majd a nagyobbik gyermekem?

2021/04/15 10:56

Kistestvér érkezik - hogyan készítsük fel a nagyot a kicsi érkezésére?

Abban a legtöbb anya egyetért, hogy minden gyermekével egyedi a kapcsolata, és bizony marad elég szeretet kettő vagy akár több csemete számára is, ám sokakat foglalkoztat az a kérdés is, hogy a kistestvér érkezése mennyi bonyodalmat hoz majd. Tény, hogy amikor ismét kisbaba érkezik a családba, az idősebb gyermek új szerepet kap, ő lesz a nagytestvér. Micsoda felelősség, ráadásul ez azt is jelenti, hogy osztozni kell a szülőkön, vagy akár a gyerekszobán is. Ezt pedig nem mindig könnyű elfogadni. Fontos leszögezni tehát, hogy mint minden kapcsolatnak, a testvérinek is vannak szép és kevésbé szép pillanatai…

 

Hogyan segíthetsz idősebb gyermekednek?

A torkodban dobog a szíved, amikor először közlöd a gyermekeddel, hogy kistestvére lesz? Hogyan kell jól időzíteni? A legmegfelelőbb időpont erre az első trimeszter vége, mert ekkor már csökken a vetélés kockázata és a terhesség is láthatóvá, kézzel foghatóvá válik. Amikor megosztod a gyermekeddel a nagy hírt, használj olyan szavakat, amelyeket ő is könnyedén megért, és hagyd, hogy kifejezze az érzéseit! Lehet, hogy ugrálni fog örömében vagy éppen duzzogni kezd. Ez utóbbi is normális reakció, hiszen a gyermekednek időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon a gondolathoz.

 

  • Beszélj gyakran a csemetéddel a kis jövevényről még a szülés előtt! Magyarázd el neki, hogy az ő élete is meg fog változni, ugyanakkor biztosítsd afelől, hogy továbbra is számíthat rád, és hogy ugyanúgy fogod őt szeretni, mint eddig. A szíved nem tud kétfelé hasadni, viszont képes megnőni, hogy mindkét gyereket egyformán szerethesd.
  • Felkészülhettek úgy is a nagy eseményre, hogy történeteket olvasol fel neki. Sok kedves és vicces könyvet találhatsz a témában.
  • A kicsi születése után vond be a nagytesót is a kicsi körüli teendőkbe, így ő is érezni fogja a felelősséget, és átélheti az új szerepet! Engedd meg neki, hogy megetesse a babát vagy tolhassa a babakocsit! A nagyszülők és apa is sokat segíthet. Amíg a kisbabára vigyázol, az apuka játszhat az idősebb gyermeketekkel, vagy elmehet vele sétálni. Szakíts időt azonban arra is, hogy az idősebb gyermekeddel kettesben lehessetek, például, amíg felolvasol neki! 

 

Szeretet és féltékenység

A féltékenység a testvéri kapcsolatok természetes velejárója, sőt, előfordul, hogy pozitív érzelemként aposztrofáljuk. A civakodás segíti a felnőtté, a függetlenné válást és a személyiségfejlődést. Ilyenkor ugyanis a gyerekek jeleket adnak egymásnak, kijelölik saját fennhatóságukat, feszegetik a korlátaikat, és végül magabiztossá válnak.

Azzal, hogy egymással töltik a hétköznapokat, azt is megtanulják, hogyan kell osztozni, egyességet, kompromisszumot kötni. Röviden: a társadalmi élet szabályait sajátítják el.

  • Amikor civakodnak, hagyd őket békén, rendezzék el egymás között a vitát! Csak akkor szükséges közbeavatkozni, ha erőszakosan próbálják megoldani a vitát. Ha verekednek vagy eldurvul a helyzet, állítsd le őket, de ne foglalj állást!
  • Zárd rövidre a vitát, ha mindig ugyanaz a gyerek próbálja a másikat befolyásolni, de ügyelj arra, hogy korrekt maradj!
  • Szervezd úgy, hogy egymástól külön is töltsetek időt! Vásárlás a kisbabával, míg a nagyobbik otthon főz apával… Meglásd, örömmel fogja eltölteni őket, hogy újra egymás társaságában lehetnek.

 

A nagyobbik gyermek újra kisbaba?

A terhesség bejelentése vagy a kistestvér érkezése után az idősebb gyerek éjjel újra bepisil, kéri a cumisüveget, vagy igényt tart a babakocsira, amikor sétálni mentek? Minden régi szokás, amelyről azt hitted, már a múlté, egyszer csak visszatér…

Ez a viselkedés természetes és igen gyakori. Gyermeked fel szeretné hívni magára a figyelmed, próbálja a tudomásodra hozni, hogy ő is létezik, hiszen mindenki csak a picire figyel. Mindez néha teljesen ellentmondásos érzelmek kifejezéséhez is vezethet: féltékenység, büszkeség, utálat, szeretet. 

Ez a fajta viselkedés egy bizonyos ideig természetes, viszont, ha elhúzódik vagy már hosszú ideje fennáll, beszélj a gyermekorvosotokkal!

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Kistesó hamarosan

Nagyon jó ez a cikk

avatar

Kistesó

Én sokat beszélgettem a lányommal míg várandós voltam és az érzelmeit nagyon jól tudtam kezelni. Békésen megértett mindent és elfogadta hogy nemm csak ő lesz már hanem lesz valaki aki sokkal kissebb mint ő. Azóta is sokat segít és nagyon szereti az öccsét aki hamarosan 3 hónapos lesz

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!