Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harminckettedik hetében a magzatnak már szinte minden esélye megvan a méhen kívüli életre.

A terhesség harminckettedik hete

Már szinte minden esélye megvan a méhen kívüli életre.

2017/11/22 17:12

Érdemes a kismamának ebben az időszakban sokat tájékozódnia a szülés folyamatáról, hiszen ez megkönnyítheti annak lefolyását majd.

A szülők ekkor már alig várják, hogy kezükbe tarthassák a gyermeküket. Ilyenkor a várakozás izgalma és a szülés miatti aggódás keveredik a kismama lelki világában, így érdemes sokat olvasni, kérdezni és beszélgetni a szülés folyamatáról a nőgyógyásszal, a védőnővel és a leendő édesapával is.


Hogy néz ki a magzat harminckét hetes korban?


A magzat ekkor körülbelül1600-1800 grammos, mérete akkora, akár egy sütőtök. Fontos azonban tudni, hogy ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. Sok magzat már ekkor fejjel lefelé helyezkedik el, de van, aki csak a születés előtt nem sokkal fordul a megfelelő irányba. Egyre gyakrabban szopja a hüvelykujját, ásít, mosolyog, még grimaszokat is vág, amit ha szerencséje van a szülőknek, az ultrahang felvételeken is látni lehet. A kisfiúk heréi ebben a korban már leszállnak a herezacskóba. Ha most születne meg, már nagyon nagy esélye lenne az életben maradásra kórházi körülmények között, de természetesen arra kell törekedni, hogy a 38. hét előtt ne induljon meg a szülés. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Az egyik legfőbb feladat ebben az időszakban, hogy minél többet tájékozódjon a kismama a szülés folyamatáról. Fontos, hogy sok és megfelelő információval rendelkezzen mindenről, így kevésbé fog aggódni és simábban fog menni minden a szülés alatt. Sokak szerint a kismama teje is könnyebben megindul a szülés után, ha nyugodtabb a szülést megelőző napokban.
Mindenképpen kerülni kell a stresszes helyzeteket és a nehéz tárgyak emelését, ugyanis ezek koraszülést eredményezhetnek.


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


A várandósság ezen szakaszában már megjelenhet az úgynevezett előtej, amely az emlőben termelődik és általában a terhesség utolsó heteiben jelentkezik. Ez egy sűrű állagú, sárgás színű tej. Ha esetleg még nem tapasztal ilyesmit a kismama, az sem probléma, semmiképpen nem kell emiatt stresszelni, idővel beindul a folyamat. Érdemes nedvszívó párnákat tenni a melltartóba, így nem érheti kellemetlenség a kismamát. 
A terhesség vége felé a láb boka körüli részén gyakran jelentkezik ödéma, aminek egyik oka az anyai szervezetben a keringés változása. Ha esetleg a test más területein is megjelennek hasonló elváltozások, mindenképpen jelezni kell az orvosnak.
Kifejezetten erre az időszakra jellemző az Isiász – szindróma, amely akkor alakul ki, ha a magzat nyom valamilyen ideget a kismama szervezetében. A sokszor hatalmas fájdalmat okozó tüneten leginkább az segíthet, ha a leendő édesanya törökülésben ül a padlóra, hátát pedig párnával támasztja meg. 


Milyen vizsgálatokra van szükség harminckét hetes terhesen?


Ha még eddig nem került sor az utolsó kötelező ultrahang elvégzésére, akkor mindenképpen el kell végeztetni azt a harminckettedik héten.  

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!