Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harminckettedik hetében a magzatnak már szinte minden esélye megvan a méhen kívüli életre.

A terhesség harminckettedik hete

Már szinte minden esélye megvan a méhen kívüli életre.

2017/11/22 17:12

Érdemes a kismamának ebben az időszakban sokat tájékozódnia a szülés folyamatáról, hiszen ez megkönnyítheti annak lefolyását majd.

A szülők ekkor már alig várják, hogy kezükbe tarthassák a gyermeküket. Ilyenkor a várakozás izgalma és a szülés miatti aggódás keveredik a kismama lelki világában, így érdemes sokat olvasni, kérdezni és beszélgetni a szülés folyamatáról a nőgyógyásszal, a védőnővel és a leendő édesapával is.


Hogy néz ki a magzat harminckét hetes korban?


A magzat ekkor körülbelül1600-1800 grammos, mérete akkora, akár egy sütőtök. Fontos azonban tudni, hogy ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. Sok magzat már ekkor fejjel lefelé helyezkedik el, de van, aki csak a születés előtt nem sokkal fordul a megfelelő irányba. Egyre gyakrabban szopja a hüvelykujját, ásít, mosolyog, még grimaszokat is vág, amit ha szerencséje van a szülőknek, az ultrahang felvételeken is látni lehet. A kisfiúk heréi ebben a korban már leszállnak a herezacskóba. Ha most születne meg, már nagyon nagy esélye lenne az életben maradásra kórházi körülmények között, de természetesen arra kell törekedni, hogy a 38. hét előtt ne induljon meg a szülés. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Az egyik legfőbb feladat ebben az időszakban, hogy minél többet tájékozódjon a kismama a szülés folyamatáról. Fontos, hogy sok és megfelelő információval rendelkezzen mindenről, így kevésbé fog aggódni és simábban fog menni minden a szülés alatt. Sokak szerint a kismama teje is könnyebben megindul a szülés után, ha nyugodtabb a szülést megelőző napokban.
Mindenképpen kerülni kell a stresszes helyzeteket és a nehéz tárgyak emelését, ugyanis ezek koraszülést eredményezhetnek.


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


A várandósság ezen szakaszában már megjelenhet az úgynevezett előtej, amely az emlőben termelődik és általában a terhesség utolsó heteiben jelentkezik. Ez egy sűrű állagú, sárgás színű tej. Ha esetleg még nem tapasztal ilyesmit a kismama, az sem probléma, semmiképpen nem kell emiatt stresszelni, idővel beindul a folyamat. Érdemes nedvszívó párnákat tenni a melltartóba, így nem érheti kellemetlenség a kismamát. 
A terhesség vége felé a láb boka körüli részén gyakran jelentkezik ödéma, aminek egyik oka az anyai szervezetben a keringés változása. Ha esetleg a test más területein is megjelennek hasonló elváltozások, mindenképpen jelezni kell az orvosnak.
Kifejezetten erre az időszakra jellemző az Isiász – szindróma, amely akkor alakul ki, ha a magzat nyom valamilyen ideget a kismama szervezetében. A sokszor hatalmas fájdalmat okozó tüneten leginkább az segíthet, ha a leendő édesanya törökülésben ül a padlóra, hátát pedig párnával támasztja meg. 


Milyen vizsgálatokra van szükség harminckét hetes terhesen?


Ha még eddig nem került sor az utolsó kötelező ultrahang elvégzésére, akkor mindenképpen el kell végeztetni azt a harminckettedik héten.  

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.