Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A szülés szakaszai

A szülés szakaszai

A szülés szakaszai pontos ismeretében nyugodtabb leszel a kórházban. Ez biztonságot ad, és segít kitartanod a baba születéséig.

2020/08/30 12:04

Te is aggodalmat érzel, ha a szülésre gondolsz – mi fog történni pontosan, fogod-e bírni, meddig fognak tartani a szülés szakaszai. Teljesen érthető, hogy a terhesség vége felé szinte csak ez jár a fejedben. Még azok is tele vannak félelemmel, akik nem első alkalommal vesznek részt ebben a különleges kalandban – ha pedig az első babádat várod, még több a kérdőjel. Szeretnénk, ha úgy indulnál a kórházba majd a nagy napon, hogy minden kérdésedre megkaptad a választ, és így sokkal nyugodtabban vágsz neki a dolognak – a következőkben nézzük át együtt a szülés szakaszait, mellébeszélés nélkül.

A szülés szakaszai - mi fog történni pontosan a szülés során?

 

Kezdődik!

A szülés közeledtének van néhány általánosabb jele: fáradtnak érzed magad, rövid, menstruációszerű görcseid vannak időről időre, fájhat a derekad, néha émelygés fog el.  Ezeknél azonban van egyértelműbb utalás arra, hogy közel a nagy kaland: például a nyákdugó, amely a méhszájat védte a fertőzésektől, kilökődik. Igaz, hogy ez akár napokkal a szülés előtt is megtörténhet, a kismamák viszont sokszor észre sem veszik ezt – akkor mégis milyen bizonyítékból tudhatnád, hogy itt az idő?

Két csalhatatlan, közvetlen jelből tudsz következtetni: ha elfolyik a magzatvíz (a szülések 20 %-a kezdődik így) vagy megindulnak a fájások (80 %-ban ez történik elsőként). Úgy is mondhatnánk, hogy ezek azok az esetek, amikor biztosan el kell indulnod a kórházba – ha elfolyt a magzatvíz, azonnal, fájások esetén pedig akkor, ha már 10 percenként jönnek.

 

Fájások

Megkezdődtek az első fájások? Különösen első babánál nem lehetsz egészen biztos abban, hogy valódi fájásaid vannak, mert a szülést hetekkel-napokkal megelőző jóslófájásokat is viszonylag erősebbnek érezheted. De az igazi fájások nem enyhülnek és nem múlnak el, ha tevékenységet váltasz, sőt, járkálás alatt erősebbnek érzed. További biztos jel, ha a fájások hossza mérhető, és ha nem egy pontban érzed: sugározhat a hát alsó része felől előre a has alsó része felé vagy lentről felfelé.

Ha már rendszeres időközökben, tízpercenként jönnek a fájások, és legalább egy percig tartanak, ideje bemenni a kórházba. Ez azt jelenti, hogy a vajúdás elkezdődött: a méhnyak fokozatosan tágulni kezd.

Ha van választott szülésznőd és orvosod, most van itt az ideje, hogy értesítsd őket a szülés megindulásáról!

 

Érkezés a kórházba

Amint megérkezel a kórházba, megtörténik az ilyenkor szokásos adminisztrációs kör és vizsgálatsorozat: vérnyomást és hőmérsékletet mérnek, kitapintják a méhnyak tágulását és a baba helyzetét a méhben. Ellenőrzik a baba egészségi állapotát, CTG-vizsgálattal meghallgatják szívhangját.

 Ekkor kerül arra is sor, hogy ha igényled, az orvosoddal átbeszéld a fájdalomcsillapítás lehetőségeit: hallgasd meg a véleményét, tanácsait. Ha epidurális érzéstelenítést szeretnél, akkor azt az aneszteziológus fogja beadni fecskendővel a harmadik és negyedik csigolyád közé, a gerincvelő mellé. Amint hatni kezd az injekció, az itt haladó idegek elzsibbadnak, a fájdalmak nagy része elmúlik, és tiszta fejjel élheted át a szülést.

 

Vajúdási vagy tágulási szakasz

Ezután folytatódik a tágulási szakasz, vagyis a szülésnek az a része, ami egyre sűrűbb és fájdalmasabb méhösszehúzódásokkal jár. A vajúdás ideje előre kiszámíthatatlan: lehet egy óránál kevesebb, de lehet akár egy napnál hosszabb is. Arra sincsenek általános szabályok, hogy kit mennyire merít ki ez a fázis: vannak, akik nagyon elgyengülnek, mások tanult relaxációs technikáknak köszönhetően tudnak még energiákat mozgósítani. Ezen ne görcsölj előre: ha nehezen bírod, akkor sem fog senki sem fegyelmezetlennek elkönyvelni – ez egy nehéz, sok energiát igénylő szakasz, de rengeteget segíthet, ha szülésfelkészítőn vettél részt, és ha arra gondolsz, minden egyes fájás közelebb visz ahhoz a pillanathoz, amikor kézbe veheted a kisbabádat.

Az összehúzódások ideje alatt kevesebb oxigén jut a babának, így nagyon fontos a helyes légzéstechnikák alkalmazása. A fájások között próbálj pihenni, erőt gyűjteni, igyál egy korty vizet, és csak magadra koncentrálj. Kérd meg a párodat, hogy masszírozza a derekadat, és keresd meg azt a testhelyzetet, ami segít elviselhetőbbé tenni a fájásokat. Ha alternatív vajúdási módszereket is elfogadó kórházban szülsz, próbáld ki a lehetőségeket: lehet, hogy neked éppen nem fog segíteni a labdán vajúdás, de a gyertyafény igen – minden jó, ami könnyít egy kicsit a fájásokon.

De legtöbbet talán az számít, ha van egy társ melletted – ha a párod valamiért nem tud ott lenni veled, kérj meg valakit, akiben megbízol, hogy kísérjen végig a szülésen.

 

Átmeneti szakasz

Ez a legnehezebb, lelkileg megterhelő része a szülésnek – a méhszáj már 8-9 cm-nyire kitágult, a fájások 2-3 percenként érkeznek, és 1,5-2 percig is eltarthatnak, tehát kevés időd lesz pihenni és erőt gyűjteni.  Ilyenkor a kismamák sokszor elvesztik a türelmüket, ami érthető is: próbálj minél tudatosabban koncentrálni arra, hogy mindez azt jelenti: már közel vagy a végéhez. Az is segíthet, ha a babádra is gondolsz, hiszen most neki sem könnyű. A társadnak kulcsfontosságú szerep jut: biztat, támogat, vagy csendben fogja a kezed, ha épp arra van szükséged.

 

Kitolási szakasz

A fájások felgyorsultak, a méhnyak 10 cm-nyire tágult, a méhszáj eltűnt, a kisbaba fokozatosan előre nyomul. Ekkor fogsz erős nyomási kényszert érezni – fájás közben vegyél nagy levegőt, tartsd bent, és nyomj folyamatosan. Ha tart még a fájás, jöhet még egy nagy levegő, és próbálj újra nyomni. Kövesd az orvos és a szülésznő utasításait, fontos, hogy akkor nyomj, amikor a baba előrenyomul.

Előfordulhat, hogy gátmetszést kell végezni, hogy megkönnyítsék a baba útját – ha viszont gátvédelemmel szülsz, figyelj a szülésznődre: addig ne nyomj, amíg ő nem ad rá utasítást.

A kitolási szakasz végén – ez 5 perctől két óráig is tarthat – először a baba feje születik meg, majd ezután a válla, a törzse és a lába. Szájából és orrából szondával kiszívják a magzatvizet és a nyákot, majd a kórház gyakorlatának megfelelően a szülésznő a mellkasodra teszi a babát, a párod pedig elvághatja a köldökzsinórt.

 

Lepényi szakasz

Ellátják a kisbabát, de a szülés a méhlepény távozásával fejeződik be, és ellenőrzik, teljesen egyben van-e – bármilyen kis rész bent maradása gyulladást okozhat.

Ezzel véghezvitted a hatalmas feladatot, megszülted a kisbabádat. Talán korábban nem hitted, hogy képes leszel rá, de tested tökéletesen tudta a feladatát. Akármilyen fájdalmas is volt, mindig úgy fogsz emlékezni rá, hogy megérte - ezt a napot soha nem felejted el, hiszen csodálatos dolog történt veled.

Édesanya lettél. 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!