Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A-, B-, C-vitamin a terhesség alatt

Miért lehet szükség a terhesvitaminokra?

A terhesvitaminok kérdése rendszerint megosztja a véleményeket a kismamák körében. Vannak, akik szerint elengedhetetlen a szedése, míg mások hallani sem akarnak róla. Cikkünkben többek közt az A-, B-, C-vitamin a terhesség alatt történő szedéséről ís írunk.  

2020/04/26 15:01

Valahol a két vélemény között van az aranyközépút, hiszen a megfelelő vagy a szükséges vitaminok bejuttatása nagyon fontos. Az a legjobb, ha ezek nagy részét a táplálkozás során fogyasztja el a leendő anyuka,az ilyen módon nehezen bevihető tápanyagokat pedig terhesvitamin készítménnyel pótolja. Nem mindegy azonban, milyen összetevőket tartalmaznak ezek a készítmények, így érdemes az orvossal közösen kiválasztani a leendő anyuka és a magzat számára a legjobbat. 

Mi a lényege a terhesvitaminoknak?

 

Vannak olyan vitaminok, melyekre mindenképpen szüksége van a kismama szervezetének ahhoz, hogy kilenc hónapon keresztül megfelelően tudja táplálni a méhben fejlődő magzatot. Mivel ezeknek az ásványi anyagoknak csak egy bizonyos részét van mód a táplálkozás során bevinni a szervezetbe, szükség van ezek pótlására. Bizonyos vitaminokból, amelyek feltétlen szükségesek a magzat megfelelő fejlődéséhez, azonban még egészséges táplálkozással, a legnagyobb jószántunk ellenére sem tudunk eleget fogyasztani, így azokat feltétlenül szükséges vitaminkészítménnyel pótolni. Ilyen például a folsav a terhesség első tizenkét hetében. A terhesvitaminok lényege az, hogy többféle vitamint egy készítményben juttasson be a kismama szervezetébe. Ha a kismama számára megfelelő vitaminokat tartalmazó a választott készítmény, az orvossal való egyeztetést követően probléma nélkül szedhető. 

 

Milyen vitaminokra van szüksége a kismamának?

 

Van néhány olyan vitamin, amely kifejezetten fontos a magzat fejlődése és egészsége szempontjából. Ha ezeket a választott terhesvitamin megfelelő mennyiségben tartalmazza, akkor egyetlen készítmény fedezheti a napi vitaminszükségletet a kismama számára. Az egyik ilyen a folsav, melyet már a terhesség kezdetétől ajánlott szedni. Napi 800-1000 mg folsav bevitelével ugyanis számos fejlődési rendellenesség előzhető meg. Csökkenti a nyitott hátgerincet okozó nem megfelelő idegcső −velőcső− záródás esélyét, valamint a vetélés kockázatát is. 
Fontos a kismama számára a komplex B-vitamin bevitele is. Ez szintén csökkenti a vetélés kockázatát, különösen folsavval együtt szedve. 
Az A-vitaminnak a szív- és keringési, valamint az idegrendszer kialakulásánál van nagy szerepe. Vigyázni kell azonban, mert túladagolás esetén esetleg fejlődési rendellenességeket idézhet elő, így akár komplex vitaminként szedi a kismama, akár táplálékkal viszi be a szervezetébe, érdemes odafigyelni a mennyiségre. 
A C-vitamin terhesség alatt szintén nagyon fontos szerepet tölt be az édesanya egészségében, ugyanis csökkenti a vetélés és a vérzés előfordulásának kockázatát, valamint a fogak elromlásának esélyét.
Magnéziumot rendszerint nem tartalmaznak a terhesvitaminok, ám a görcsök, a haskeményedés és a koraszülés elkerülése érdekében érdemes megfelelő mennyiségben fogyasztani. 


Azonban nem elég, ha csupán a terhesvitamin címkéje alapján választ a kismama. Minden esetben fontos kikérni az orvos véleményét! „Természetesen az az ideális, ha a kismama a legtöbb vitamint egészséges táplálkozás keretein belül juttatja a szervezetébe, azonban a legtöbb esetben elengedhetetlen a vitaminok pótlása. Viszont minden ember más, így minden leendő anyuka szervezetének másra van szüksége, így ahogy a gyógyszerek és az étrendkiegészítők szedése esetében, úgy itt sem javasolt önállóan dönteni. Egy szakember által javasolt terhesvitamin már a méhben megalapozza a születendő gyermek egészségét.” – mondja Dr. Vörös Anna szülész – nőgyógyász. 

 

Tévhitek és az igazság

 

Számos olyan legenda kering a köztudatban arról, hogy a terhesvitaminok fogyasztása felhizlalja a születendő gyermeket, mint ahogy arról is sokat hallani, hogy az ilyen gyerekeknek „nagy lesz a feje”. A komplex készítmények lényege az, hogy biztosítsa az anya és a magzat számára a szükséges vitaminokat, melyek elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez. Így ezek a tápanyagok jól megválasztott termék esetén beépülnek a fejlődő szervezetbe és segítik a megfelelő növekedést, de önmagukban túlnövekedést nem okoznak. A B-vitaminok valóban növelhetik az étvágyat, ám ez nem jelenti azt, hogy a vitaminoktól meghízik a leendő anyuka vagy hatalmas lesz a baba születési súlya. Ezeknek az oka inkább az egyébként is megnövekedett kismama-étvágy és a környezet helytelen nyomása („kettő helyett kell enned”) , hiszen így indokolatlanul a sok üres kalóriát fogyasztó várandósra könnyebben szaladnak fel a kilók, ami a baba növekedését is átbillentheti a túl nagy irányába.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Végig

Végig szedtem terhesvitamint várandósságom alatt.

avatar

Arany középút

Én szedtem vitamint, az első 3 hónapban mindennap, aztán a terhesség előre haladtával két naponta, aztán rossz gyógyszer szedő módjára egyre ritkábban jutott eszembe.

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!