MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Vitaminok és ásványi sók

Babavárás idején a vitaminok és az ásványi sók kulcsfontosságú szerepet kapnak. Nézzük, melyek közül azok, amelyekre most leginkább szükséged van!

Júl. 31, 2023

Biztosan nem mondunk neked újat azzal, hogy a vitaminok és ásványi sók a hétköznapokban is fontosak, de most, hogy babavárás az életed része lett, egyenesen nélkülözhetetlenné váltak.

  • Fontosak már akkor is, amikor még csak készülsz a várandósságra, hiszen ideális állapot úgy teherbe esni, hogy feltöltötted a tested vitaminkészleteit – a babád így a fogantatás pillanatától optimális környezetbe kerül.
  • Ezután, a terhességed első három hónapjában is kulcsfontosságú a megfelelő vitamin- és ásványisó-ellátás, hiszen a baba létfontosságú szervei ebben az időszakban fejlődnek ki.
  • Végül a terhesség vége felé is gondolnod kell arra, hogy ellásd magad a szükséges vitaminokkal, hiszen a szervezeted mostanra gőzerővel koncentrál a baba ellátására, és most már kettőtök egészsége érdekében van szükséged a vitaminok által adott támogatásra.

 

Vitaminok terhesség alatt - mit és mennyit fogyasszunk?

 

  • Az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek funkcióinak ellátásában, a látásban, a bőr és a nyálkahártya épségének megőrzésében és az immunrendszer működésében.

Megtalálható: a tejben, vajban, tojásban, a halakban; béta-karotin formájában a spenótban, paradicsomban, sárgarépában, sárgabarackban és a mangóban.

  • A B vitaminok csoportja hozzájárul az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Megtalálható: a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, húsokban, halakban, tejtermékekben és a tojásban.

A B vitaminok között is a legfontosabb a B9, más néven a folsav: ez a sejtosztódáshoz szükséges vitamin, ami kulcsszerepet játszik a magzat központi idegrendszerének kialakulásakor. Folsavat tartalmaznak a zöld leveles zöldségfélék (brokkoli, spárga) főzelékfélék (lencse, bab, borsó) és citrusfélék, valamint a mogyoró és teljes kiőrlésű termékek.

Jó tudni: a vegánok (akik nem esznek semmilyen állati eredetű terméket) B12 vitaminhiányban szenvedhetnek. Ez a vitamin a sejtképzéshez nélkülözhetetlen, hiánya befolyásolhatja a gyorsan cserélődő sejtek termelődését, mint pl. a vörösvérsejtekét – így ha vegán életmódot folytatsz, mindenképpen fordulj a vitaminpótlás kapcsán az orvosodhoz vagy egy dietetikushoz!

  • A C-vitamin szerepet játszik a szervezet immunrendszerének erősítésében, megvédi a sejteket és jelentősen hozzájárul a vas felszívódásához.

Megtalálható: zöldségekben, gyümölcsökben, különösen a citrusfélékben és a kiviben. 

  • A K-vitamin fontos szerepet tölt be a véralvadás szempontjából.

Megtalálható: a zöld színű zöldségekben.

  • A D-vitamin a csontok mineralizálódásában (keménnyé és ellenállóvá válás) és a kalcium beépülésében játszik fontos szerepet.

Megtalálható: néhány élelmiszerben (lazac, szardínia, máj, stb.), de napfény hatására a bőr is képes előállítani. Ezért érdemes sokat a szabadban tartózkodnod! Cseppek formájában gyakran írnak fel kiegészítést a terhesség hetedik hónapjában. 

 

Miért fontosak az ásványi sók?

A vas a hemoglobin, azaz a vérben oxigént megkötő fehérje fő alkotóeleme. A terhesség alatt a vér mennyisége megnő, így a szervezetnek az oxigénszállító hemoglobint tartalmazó vörösvértesteket is lényegesen magasabb számban kell előállítania. Ha a vasszint alacsony, vashiány lép fel, aminek a következménye gyengeség- és fáradtségérzet, levertség lehet, a fertőző betegségek iránti fogékonyság pedig megnövekedik.

A terhesség alatti vashiány az elégtelen mértékű vérellátás miatt oxigénhiányhoz is vezet, ezáltal a babára is veszélyes. A vas leginkább vörös húsokban, belsőségekben található meg, de kis mennyiségben bevihető szárított és friss zöldségekkel is.

A kalcium a csontok és a fogak fejlődésében játszik különösen fontos szerepet, de az izmok működéséhez is hozzájárul. Gazdag kalciumforrás a tej és a tejtermékek, ásványvizek, zöldségek (brokkoli, kel, zöldbab), valamint a szardínia.

A jód a pajzsmirigy megfelelő működését biztosítja. Még babatervezés előtt érdemes a pajzsmirigyhormonokat a nőgyógyásszal vagy belgyógyásszal ellenőriztetni, mert terhesség alatt zajló hormonális változások befolyásolhatják a pajzsmirigyhormonok szintjét. Nagyszerű jódforrások a halak, valamint a jódozott só (ez utóbbit mértékkel alkalmazva).

A magnézium a sejtosztódás és csontképződés szempontjából nélkülözhetetlen, hiánya terhességi görcsök kialakulásához vezethet. A magnéziumot viszont igazán kellemes módon tudod pótolni, ugyanis megtalálható az étcsokoládéban, aszalt gyümölcsökben, szárított zöldségekben, banánban stb.

A szelén az immunrendszer működését támogatja. Legjobb forrásai a húsok, halak, a tojás és a teljes kiőrlésű gabonák.

A cink a sejtszaporodás és az immunrendszer megfelelő működésének szempontjából játszik kulcsszerepet, de a szénhidrát-anyagcserét is segíti. A szervezetbe bevihető húsok, halak, tejtermékek, gabonafélék és hüvelyesek fogyasztásával.

 

Ahogy látod, a vitaminoknak és az ásványi sóknak mind-mind megvan a maguk fontos szerepe abban, hogy kisbabád egészséges fejlődését elősegítsék. Ezért fontos, hogy a várandósság miatt megnövekedett vitaminszükségletedet mindenképpen kielégítsd: vagy az étrended tudatos, célzott átalakításával vagy vitaminpótlással – ezzel kapcsolatban a nőgyógyászod fog tudni segíteni neked.

Rate this article
0