MyFeed Personalized Content
Babavárás előtt
Cikk
Add this post to favorites

Kisbabát szeretnél? Vizsgáltasd ki magad!

0
0 Értékelések

Most már biztos: anya szeretnék lenni! De mit kell tennem ahhoz, hogy egészséges anya is lehessek? Tényleg igaz, hogy a baba előtt jobban oda kell figyelnem magamra? Hogyan kezdjek hozzá szervezetem felkészítéséhez?

 

Aug. 30, 2020

Gyereket szeretnék

Mindig oda kell figyelned az egészségedre, ezt tudod. És biztosan tisztában vagy azzal is, hogy várandósan ez még fontosabb. De vajon azt tudod-e, hogy a teherbeesés előtt célszerű elvégezni egy fogantatás előtti általános vizsgálatot? Ez ugyan Magyarországon még nem bevett gyakorlat, magad és születendő babád érdekében azonban mindenképpen érdemes elmenned.  Hogy miért? Lássuk!

 

Terhesség előtti vizsgálatok - mikor és miért érdemes elvégeztetni?

 

Kivizsgáltatom magam! 

Elsőként egyeztess egy időpontot a háziorvosoddal vagy a nőgyógyászoddal, és beszélj vele arról, hogy babát szeretnél! Ezután egy általános orvosi vizsgálatra kerül sor, és megtudhatod azt is, hogy mely tényezők befolyásolhatják a terhességed. Például:

 • a testsúlyod – a túlzott soványság vagy a túlsúly is kockázati tényezőként szerepel, különösen akkor, ha terhességed során magas a vérnyomásod.
 • bizonyos betegségek: asztma, szívproblémák, artériás elégtelenség, pajzsmirigy problémák, stb.
 • diabétesz, ha az a családodban már előfordult.
 • a védőoltások érvényessége –  ha szükséges, az orvosod felírhat néhány védőoltást (például  rubeola, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő ellenit), amelyeket a fogantatás előtt három hónappal kell megkapnod.
 • aktuális orvosi kezelés – néhány gyógyszer szedése káros lehet a magzat fejlődésére. Ilyenek az antibiotikumok, a fogyókúrás tabletták, az antidepresszánsok vagy az epilepszia ellenes gyógyszerek, stb.

A vizsgálatra akkor is elmehetsz, ha már egy ideje próbálkoztok a babával. Az orvosoddal megvitathatod, hogy mi állhat az eddigi sikertelenség hátterében. Megismerheted az ovulációs tesztek működési elvét, az ovulációs kalkulátor segítségével meghatározhatjátok, mikor vagy épp termékeny. Nem kell aggódnod, ha a baba nem fogan meg elsőre, az esetek nagy többségében ugyanis ehhez azért több időre vagy szükség, úgyhogy légy türelmes! 

 

Más vizsgálatra is szükség lehet

Az orvos helyzettől függően más vizsgálatokat is előírhat. Ilyenek a következők:

 • vérvizsgálat, annak megállapítására, hogy a kismama védett-e a toxoplazmózis és a rubeola ellen.
 • Hepatitisz B, Hepatitisz C és AIDS vírus elleni teszt.
 • az albumin és cukor ellenőrzése a vizeletben, a vesefejlődési problémák és a cukorbetegség elkerülésének érdekében.

Feltankolok folsavból és vasból

A várandósság első időszakában elengedhetetlen az embrió velőcsövének kialakulásához szükséges folsav (vagy B9 vitamin) bevitele. Egybehangzó szakmai vélemények szerint ezt étrend kiegészítőként ajánlott fogyasztani. Hiány esetén ugyanis fontos a kiegészítés, különösen akkor, ha kiegyensúlyozatlan a kismama étrendje, az édesanya ikreket vár, ha éppen olyan gyógyszert (például epilepszia elleni készítményt) szed, amely meggátolja a vitaminok felszívódását, vagy akkor, ha a családban előfordult velőcső rendellenesség. Jó tudni, hogy az étrend kiegészítő szedését már a fogantatás előtt két hónappal érdemes elkezdeni és folytatni kell az első trimeszter alatt is.

Érdekesség: néhány országban (USA-ban, Nagy-Britanniában) a kismamának akkor is felírják a folsavat, ha nem áll fenn semmilyen kockázati tényező. Ha szükséges, az orvos vaspótlást is javasolhat.

 

 

Viszlát, rossz szokások!

Ha tetszik, ha nem, rossz szokásaid el kell hagynod magad és születendő gyermeked egészségének érdekében. A következő kilenc hónapban ugyanis csak rajtad áll, hogy mindent megteszel-e babád megfelelő fejlődéséért. Tudnod kell: ami neked rossz, az a magzatodnak is árt. Jól jegyezd meg: a méhlepény úgy működik, mint egy szivacs, amely mindent átad a babának, ami áthalad rajta! Szigorúan tartsd be tehát a következőket!

 • Ne fogyassz alkoholt! Már egy pohár ital is hatással lehet a babára.
 • A kábítószerek használata tilos!
 • Ideális esetben a dohányzást is abba kell hagynod, ha eldöntötted, hogy babát szeretnél. Az orvosod egyéb eszközöket javasolhat a nikotin helyettesítésére, de akkor teszel a legjobbat, ha teljesen lemondasz a szenvedélyedről.
 • Természetesen ahhoz, hogy felkészülj a terhességre, a rendszeres mozgás (például lépcsőzés) mellett rendkívül fontos a kiegyensúlyozott étrend is.  

Ne feledd, a születendő kisbabádnak egy biztonságos „gubót” készítesz elő, amelyet barátságosabbá és kényelmesebbé tehetsz azzal, ha felelősségteljesen előre gondolkodsz!

 

Anna, Kamilla anyukája:
„Mindig nagy bulizós voltam, és ki is használtam a dolog előnyeit. Éjszakázások, cigaretta, csodás nyaralások... Sosem tudtam elképzelni egy cumisüveget a kézitáskámban mindaddig, amíg nem találkoztam a leendő férjemmel egy unalmas ügyféltalálkozón. Egy éven belül összeköltöztünk, összeházasodtunk és gyermeket vállaltunk. Egyik napról a másikra megváltozott az életem: sokkal egészségesebb lett, mint a teherbeesésem előtt valaha is volt. Fura módon ez bizonyítéknak is tekinthető.” 

 

 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok