MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Orvosi napló a terhességről

0
0 Értékelések

A 9 hónap alatt sokszor kell majd megjelenned az orvosnál. Egy kis segítség: összefoglaltuk, milyen terhességi vizsgálatok várnak rád.

Aug. 12, 2020

Most, hogy a terhességi teszted pozitív lett, itt az ideje, hogy először ellátogass a nőgyógyászodhoz. Az első terhességi vizsgálatot még sok-sok fogja követni, valószínűleg úgy be lesz osztva az időd, mint még soha… de a vizsgálatok nagy része örömteli lesz, meghallod majd a babád szívhangját, aztán nemsokára meglátod majd őt magát is az ultrahangvizsgálaton, a képernyőn. Megnyugtató érzés lesz hallani, hogy szépen fejlődik, és a méreteire sokkal büszkébb leszel, mint bármi másra a világon.

Hogy ne érjen váratlanul a számtalan vizsgálat, összefoglaltuk neked az orvosi menetrendet, ami a szülésig vár rád.

 

Az első látogatás kismamaként

Kezdd azzal, hogy kérsz egy időpontot a nőgyógyászodtól. Jobb erre mielőbb sort keríteni, de fontos tudnod, hogy legkésőbb a terhesség harmadik hónapjának vége előtt meg kell történnie az első vizsgálatnak.

Ez az alkalom adminisztrációs szempontból is fontos, mert most fogod kézhez kapni a terhességet igazoló leletet. Ezzel a lelettel kell felkeresned védőnődet, akitől az úgynevezett várandósgondozási kiskönyvedet fogod megkapni. A várandósgondozási kiskönyvbe minden elvégzett vizsgálat bekerül majd, így ezt mindig vidd magaddal, ha orvoshoz mész.

Az orvosi vizsgálat az első alkalommal meglehetősen átfogó lesz, hiszen először jelensz meg kismamaként: az orvos elvégzi az általános rutint, megméri a súlyod, a vérnyomásod, ellenőrzi a szívritmusod, és kikérdez, hogy előfordult-e a családban korábban valamilyen betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás stb.). Az utolsó menstruáció időpontját alapul véve az orvos megállapítja a terhesség kezdetének feltételezhető dátumát és így a szülés várható időpontját is.

 

További terhességi vizsgálatok

Az orvosod a következő vizsgálatokat írhatja elő neked:

 • rákszűrés – ha nem naprakészek a vizsgálati eredményeid
 • vérvétel szifilisz, rubeola, toxoplazmózis és az AIDS kiszűrésére, vércsoport-meghatározással
 • vizeletvizsgálat fehérje-meghatározás céljából.

 

Havi látogatások

Az első vizsgálatot követően legalább havonta el kell majd látogatnod az orvosodhoz, hogy elvégezhesse a szükséges rutinvizsgálatokat, rajtad és a babán is - megmérik a súlyotokat, a vérnyomást, a szívritmust.

 A 4. hónapban aktuális látogatáskor az orvos vérvizsgálatot ír elő a Down-kór kiszűrésére.

Számíts rá, hogy most már havonta ellenőrzik majd a vizeletedet, hogy nincs-e benne protein – ennek megnövekedett szintje terhességi toxémiára utalhat, ezért erre különösen figyelni fognak.

 

Kötelező ultrahang-vizsgálatok

Valószínűleg ezek lesznek azok az alkalmak, amelyekre a legnagyobb izgalommal fogsz készülni, hiszen már nem kell 9 hónapot várnod, mint régen a várandósoknak, hogy láthasd a babádat – az ultrahang-berendezés képernyőjén már korábban megpillanthatod.

Az első ultrahangvizsgálat (9-11. hét között) alkalmával láthatod a babát először, és a szívhangját is hallhatod. A korábban meghatározott fogantatási dátum és a szülés várható ideje alapján ellenőrzik, a méretei megfelelnek-e a korának. Leginkább két fontos méret néznek meg: a fej tetejétől a farig mért hosszúságot (CRL) és a nyaki redő vastagságát (NT). Amennyiben ez utóbbi 3 mm fölött van, amniocentézist (magzatvíz-vizsgálatot) javasolnak.

A második ultrahangvizsgálat során az orvos meghatározza a baba nemét (jelezd előre, hogy szeretnéd-e tudni), megvizsgálja a szívét és teljes körű morfológiai vizsgálatot végez.

A harmadik ultrahangvizsgálatra a 30-32. hét között kerül sor, amikor az orvos ellenőrzi a babád fejlődését, és megállapítja, hol tapad a méhlepény.

 

Amniocentézis (magzatvíz-mintavétel)

Az amniocentézis, vagyis magzatvíz-mintavétel a veleszületett fejlődési és genetikai rendellenességek kiszűrésére alkalmas opcionális vizsgálat. A vizsgálat során a kismama hasán keresztül egy vékony tűvel mintát vesznek a magzatvízből. A beavatkozást általában a 18. terhességi hét környékén végzik, de a vetélés kockázata miatt (amely egyébként kevesebb, mint 1%), kizárólag szakorvosi indokoltság esetén. Ez a teszt csak akkor ajánlott, amikor egyes vizsgálatok eredménye nem megfelelő, vagy a kismama a fogantatás pillanatában, már elmúlt 37 éves, mert ez az egyetlen biztos módja a Down-kór kiszűrésének.

A vizsgálat után, amely inkább csak kellemetlen, tanácsos 1-2 napot pihenni. A vizsgálat eredményére rendszerint 15 napot kell várni.

 

Áron és Krisztina, a hat hónapos kislány, Szonja szülei:
„A feleségem és én nem akartuk tudni a gyerek nemét.  Meglepetést szerettünk volna, egészen a legvégső időpontig. Hagytuk, hogy a természet tegye a dolgát. Amikor az ultrahangvizsgálatra mentünk, ezt el is mondtuk a nővérnek. A radiológus megérkezett, és elkezdte felvenni a méreteket: koponya, lábak stb… magával ragadott minket a képernyőn látott kép, fogtuk egymás kezét és vigyorogtunk. A vizsgálat végén a radiológus azt mondta: „a kislány tökéletes”. Egy szót sem tudtunk szólni, kitört belőlünk a nevetés… "

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok