Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Orvosi napló a terhességről

Orvosi napló a terhességről

A 9 hónap alatt sokszor kell majd megjelenned az orvosnál. Egy kis segítség: összefoglaltuk, milyen terhességi vizsgálatok várnak rád.

2020/08/12 15:57

Most, hogy a terhességi teszted pozitív lett, itt az ideje, hogy először ellátogass a nőgyógyászodhoz. Az első terhességi vizsgálatot még sok-sok fogja követni, valószínűleg úgy be lesz osztva az időd, mint még soha… de a vizsgálatok nagy része örömteli lesz, meghallod majd a babád szívhangját, aztán nemsokára meglátod majd őt magát is az ultrahangvizsgálaton, a képernyőn. Megnyugtató érzés lesz hallani, hogy szépen fejlődik, és a méreteire sokkal büszkébb leszel, mint bármi másra a világon.

Hogy ne érjen váratlanul a számtalan vizsgálat, összefoglaltuk neked az orvosi menetrendet, ami a szülésig vár rád.

 

Az első látogatás kismamaként

Kezdd azzal, hogy kérsz egy időpontot a nőgyógyászodtól. Jobb erre mielőbb sort keríteni, de fontos tudnod, hogy legkésőbb a terhesség harmadik hónapjának vége előtt meg kell történnie az első vizsgálatnak.

Ez az alkalom adminisztrációs szempontból is fontos, mert most fogod kézhez kapni a terhességet igazoló leletet. Ezzel a lelettel kell felkeresned védőnődet, akitől az úgynevezett várandósgondozási kiskönyvedet fogod megkapni. A várandósgondozási kiskönyvbe minden elvégzett vizsgálat bekerül majd, így ezt mindig vidd magaddal, ha orvoshoz mész.

Az orvosi vizsgálat az első alkalommal meglehetősen átfogó lesz, hiszen először jelensz meg kismamaként: az orvos elvégzi az általános rutint, megméri a súlyod, a vérnyomásod, ellenőrzi a szívritmusod, és kikérdez, hogy előfordult-e a családban korábban valamilyen betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás stb.). Az utolsó menstruáció időpontját alapul véve az orvos megállapítja a terhesség kezdetének feltételezhető dátumát és így a szülés várható időpontját is.

 

További terhességi vizsgálatok

Az orvosod a következő vizsgálatokat írhatja elő neked:

  • rákszűrés – ha nem naprakészek a vizsgálati eredményeid
  • vérvétel szifilisz, rubeola, toxoplazmózis és az AIDS kiszűrésére, vércsoport-meghatározással
  • vizeletvizsgálat fehérje-meghatározás céljából.

 

Havi látogatások

Az első vizsgálatot követően legalább havonta el kell majd látogatnod az orvosodhoz, hogy elvégezhesse a szükséges rutinvizsgálatokat, rajtad és a babán is - megmérik a súlyotokat, a vérnyomást, a szívritmust.

 A 4. hónapban aktuális látogatáskor az orvos vérvizsgálatot ír elő a Down-kór kiszűrésére.

Számíts rá, hogy most már havonta ellenőrzik majd a vizeletedet, hogy nincs-e benne protein – ennek megnövekedett szintje terhességi toxémiára utalhat, ezért erre különösen figyelni fognak.

 

Kötelező ultrahang-vizsgálatok

Valószínűleg ezek lesznek azok az alkalmak, amelyekre a legnagyobb izgalommal fogsz készülni, hiszen már nem kell 9 hónapot várnod, mint régen a várandósoknak, hogy láthasd a babádat – az ultrahang-berendezés képernyőjén már korábban megpillanthatod.

Az első ultrahangvizsgálat (9-11. hét között) alkalmával láthatod a babát először, és a szívhangját is hallhatod. A korábban meghatározott fogantatási dátum és a szülés várható ideje alapján ellenőrzik, a méretei megfelelnek-e a korának. Leginkább két fontos méret néznek meg: a fej tetejétől a farig mért hosszúságot (CRL) és a nyaki redő vastagságát (NT). Amennyiben ez utóbbi 3 mm fölött van, amniocentézist (magzatvíz-vizsgálatot) javasolnak.

A második ultrahangvizsgálat során az orvos meghatározza a baba nemét (jelezd előre, hogy szeretnéd-e tudni), megvizsgálja a szívét és teljes körű morfológiai vizsgálatot végez.

A harmadik ultrahangvizsgálatra a 30-32. hét között kerül sor, amikor az orvos ellenőrzi a babád fejlődését, és megállapítja, hol tapad a méhlepény.

 

Amniocentézis (magzatvíz-mintavétel)

Az amniocentézis, vagyis magzatvíz-mintavétel a veleszületett fejlődési és genetikai rendellenességek kiszűrésére alkalmas opcionális vizsgálat. A vizsgálat során a kismama hasán keresztül egy vékony tűvel mintát vesznek a magzatvízből. A beavatkozást általában a 18. terhességi hét környékén végzik, de a vetélés kockázata miatt (amely egyébként kevesebb, mint 1%), kizárólag szakorvosi indokoltság esetén. Ez a teszt csak akkor ajánlott, amikor egyes vizsgálatok eredménye nem megfelelő, vagy a kismama a fogantatás pillanatában, már elmúlt 37 éves, mert ez az egyetlen biztos módja a Down-kór kiszűrésének.

A vizsgálat után, amely inkább csak kellemetlen, tanácsos 1-2 napot pihenni. A vizsgálat eredményére rendszerint 15 napot kell várni.

 

Áron és Krisztina, a hat hónapos kislány, Szonja szülei:
„A feleségem és én nem akartuk tudni a gyerek nemét.  Meglepetést szerettünk volna, egészen a legvégső időpontig. Hagytuk, hogy a természet tegye a dolgát. Amikor az ultrahangvizsgálatra mentünk, ezt el is mondtuk a nővérnek. A radiológus megérkezett, és elkezdte felvenni a méreteket: koponya, lábak stb… magával ragadott minket a képernyőn látott kép, fogtuk egymás kezét és vigyorogtunk. A vizsgálat végén a radiológus azt mondta: „a kislány tökéletes”. Egy szót sem tudtunk szólni, kitört belőlünk a nevetés… "

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!