MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Repülhetünk-e várandósan?

A légi utazás önmagában nem árt sem a babának, sem a mamának, de a repülőjegy megvásárlása előtt mindenképpen tanácsos konzultálni az orvossal!

Ápr. 26, 2020

Repülés terhesen - A repülés árthat-e a magzatnak?

 

Tény, hogy várandósan nagyobb körültekintéssel kell tervezni a kirándulást, de egyáltalán nem lehetetlen. Néhány fontos tudnivaló birtokában és jó pár utazási szabály betartásával ugyanis zökkenőmentes lehet egy levegőben tett kiruccanás.

 

Nem káros a repülés

Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász így válaszolt a kérdésre: "A repülés önmagában nem káros sem az anyának, sem a babának, és az eddigi vizsgálatok azt sem igazolták, hogy a légnyomás- és a páratartalom változása ártalmas lenne. Az utazást azonban általában azoknak a kismamáknak nem szokták javasolni, akiknél előfordult valamilyen terhességi komplikáció, esetleg veszélyeztetett terhesek. Ráadásul azt is érdemes tudni, hogy az ülés miatti mozgáshiány következtében lassul a vérkeringés, ez pedig fokozhatja a trombózis kockázatát. Tanácsos tehát a kismamáknak utazás közben sétálgatniuk, mozogniuk, gumiharisnyát viselniük, és olyan helyet találniuk, ahol kinyújthatják a lábukat. Valamint sok folyadékot fogyasztani – ezt bátran kérd a légiutasksérőktől! Csak mondd, hogy kismama vagy, és sok folyadékot kell fogyasztanod, készséggel fognak segíteni, nem kell szégyenlősködni!
Ha hajlamos vagy vérrögösödésre (trombózisra) vagy kifejezetten hosszú repülőútra indulsz, akár az is előfordulhat, hogy az orvosod vérhígító injekciót javasol a repülőút idejére a thrombosis megelőzése céljából."

 

Mikor a legjobb utazni?
A második trimeszter nemcsak a terhesség legnyugodtabb, legkiegyensúlyozottabb időszaka, hanem hónapjai a legideálisabbak a repülésre is. Az első trimeszterben a vetélés magasabb kockázata miatt nem ajánlatos az utazás, a harmadikban pedig az esetleges koraszülés miatt. Mindenesetre még a repülőjegy foglalása előtt érdemes beszélned az orvosoddal, aki objektíven mérlegeli majd, hogy anyának és babának biztonságos lenne-e egy repülőút.

 

Igazolást kérhetnek a légitársaságok
Elképzelhető, hogy az orvosodtól egy papírt is kell majd szerezned arról, hogy nincs akadálya az utazásnak. A légitársaságok legtöbbje ugyanis a terhesség 28. hetétől írásban kér a kismamától egy utazásra való alkalmassági igazolást magyarul és angolul, amely tartalmazza a szülés várható időpontját és orvosi aláírással azt is, hogy a terhesség zökkenőmentes, így az utazásnak nincs akadálya. Egyes légitársaságok olyan komolyan veszik ezt a szabályozást, hogy papír hiányában akár a beszállókaputól is visszafordítják a kismamát. Miután egységes szabályozás nincs, és a terhesen utazással kapcsolatos szabályok légitársaságonként eltérhetnek, az utazás előtt mindenképpen tájékozódj a feltételekről! Egyébként az utazási cégek általában az egy gyermeket váró anyukákat a terhességük 36. hetéig, az ikrekkel várandós nőket a 32. hétig engedik repülni. 

 

 5+1 jótanács várandós utazóknak
1.    Várandósságod alatt lehetőleg sose utazz egyedül, legyen mindig melletted egy „kísérő”!
2.    Gondoskodj megfelelő utasbiztosításról! 
3.    Nagy segítség lehet külföldi utazásod során az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amit ráadásul ingyenesen válthatsz ki. 
4.    A repülőtér biztonsági kapujánál mindenképpen jelezd, hogy kismama vagy, és azt szeretnéd, ha átvilágítás helyett kézzel vizsgálnának át!
5.    Vidd magaddal egy irattartóban az összes orvosi papírod! Ne feledd feljegyezni az orvosod, védőnőd telefonszámát sem, valamint azokét, akiket értesítenél vészhelyzetben!

+1 Érdemes bejelölnöd az adott város térképén azokat az egészségügyi intézményeket is, ahova segítségért fordulhatsz.

Rate this article
0

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat