MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Mit jelent a veszélyeztetettség a várandósság alatt?

0
0 Értékelések

Az, hogy milyen faktorok miatt lesz valaki veszélyeztetett terhes, számos tényezőtől függ. Nem jelent minden esetben nagy bajt, viszont fontos betartani az orvos utasításait.

Jan. 29, 2021

Veszélyeztetett terhes kismamák - mit jelent ez?

Ha a születendő gyermek vagy a kismama valami miatt veszélynek van kitéve, az orvos veszélyeztetett terhességet állapít meg. Számos olyan tényező van, ami miatt folyamatos kontrollt, ágynyugalmat vagy adott esetben kórházi felügyeletet rendelhet el az orvos. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a magzatnak valami baja van, mint ahogy azt sem, hogy a gyermek valamilyen rendellenességgel jön majd a világra. Ez mindössze megelőzés, elővigyázatosság, amely alatt a gyakori vizsgálatoknak köszönhetően a szakemberek időben tudnak cselekedni az esetleges eltérések észlelése esetében. Előfordul, hogy az orvos táppénzt és otthoni ágynyugalmat, míg komolyabb esetekben kórházi felügyelet ír elő. 

Milyen okai lehetnek a várandósság alatt veszélyeztetettségnek?

Természetesen minden eset más, ám van néhány olyan ok, amely gyakran vezet veszélyeztetettséghez. „Nagyobb az esély akkor, ha az anya elmúlt harmincöt éves, ha megterhelő munkát végez, esetleg túlsúlyos, túl sovány vagy magas vérnyomással küzd. Igaz ez arra az esetre is, ha az anya kórelőzményében több vetélés szerepel, vagy a magzat nem természetes módon fogant meg, esetleg az édesanya valamilyen nőgyógyászati problémával küzd. Veszélyeztetett terhesnek nyilváníthatják a kismamát emellett ikerterhesség esetén, de akkor is, ha a leendő édesanyánál kialakul a terhességi cukorbetegség. Ha valami miatt rendellenesen fekszik a baja, esetleg esély van a koraszülésre, szintén ez a helyzet." – foglalta össze Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász. 

Mit tehet a kismama, ha veszélyeztetett terhességet állapít meg nála az orvos?

Az egyetlen dolog, amit tehet ilyen helyzetben a kismama, hogy mindig pontosan betartja az orvos utasításait és minden előírt vizsgálaton megjelenik. Érdemes kerülni a stresszt és inkább egy hosszabb pihenésnek felfogni az egészet, melynek során a leendő édesanya megalapozhatja a saját és a születendő gyermek egészségét is, és testben és lélekben is felkészülhet az anyaságra.  

 

 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok