Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Mit jelent a veszélyeztetettség várandósság alatt?

Mit jelent a veszélyeztetettség a várandósság alatt?

Az, hogy milyen faktorok miatt lesz valaki veszélyeztetett terhes, számos tényezőtől függ. Nem jelent minden esetben nagy bajt, viszont fontos betartani az orvos utasításait.

2021/01/29 18:24

A veszélyeztetett terhesség kialakulásának okait és az orvos ezzel kapcsolatos utasításait szinte lehetetlen megjósolni. A kötelező kontroll- és az ultrahangvizsgálatok során derülhet fény olyan tényezőkre, mely a kismama és a fejlődő magzat egészséges érdekében megkívánja az ehhez kapcsolódó eljárásokat. 

Veszélyeztetett terhes kismamák - mit jelent ez?

Ha a születendő gyermek vagy a kismama valami miatt veszélynek van kitéve, az orvos veszélyeztetett terhességet állapít meg. Számos olyan tényező van, ami miatt folyamatos kontrollt, ágynyugalmat vagy adott esetben kórházi felügyeletet rendelhet el az orvos. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a magzatnak valami baja van, mint ahogy azt sem, hogy a gyermek valamilyen rendellenességgel jön majd a világra. Ez mindössze megelőzés, elővigyázatosság, amely alatt a gyakori vizsgálatoknak köszönhetően a szakemberek időben tudnak cselekedni az esetleges eltérések észlelése esetében. Előfordul, hogy az orvos táppénzt és otthoni ágynyugalmat, míg komolyabb esetekben kórházi felügyelet ír elő. 

Milyen okai lehetnek a várandósság alatt veszélyeztetettségnek?

Természetesen minden eset más, ám van néhány olyan ok, amely gyakran vezet veszélyeztetettséghez. „Nagyobb az esély akkor, ha az anya elmúlt harmincöt éves, ha megterhelő munkát végez, esetleg túlsúlyos, túl sovány vagy magas vérnyomással küzd. Igaz ez arra az esetre is, ha az anya kórelőzményében több vetélés szerepel, vagy a magzat nem természetes módon fogant meg, esetleg az édesanya valamilyen nőgyógyászati problémával küzd. Veszélyeztetett terhesnek nyilváníthatják a kismamát emellett ikerterhesség esetén, de akkor is, ha a leendő édesanyánál kialakul a terhességi cukorbetegség. Ha valami miatt rendellenesen fekszik a baja, esetleg esély van a koraszülésre, szintén ez a helyzet." – foglalta össze Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász. 

Mit tehet a kismama, ha veszélyeztetett terhességet állapít meg nála az orvos?

Az egyetlen dolog, amit tehet ilyen helyzetben a kismama, hogy mindig pontosan betartja az orvos utasításait és minden előírt vizsgálaton megjelenik. Érdemes kerülni a stresszt és inkább egy hosszabb pihenésnek felfogni az egészet, melynek során a leendő édesanya megalapozhatja a saját és a születendő gyermek egészségét is, és testben és lélekben is felkészülhet az anyaságra.  

 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!