Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszadik hetében a magzat szíve erősebben ver, a súlya pedig folyamatosan gyarapodik.

A terhesség huszadik hete

A magzat szíve erősebben ver, a súlya pedig folyamatosan gyarapodik.

2017/11/22 16:08

Egyre nagyobb a súly, amit a kismamának cipelnie kell, így ez járhat kellemetlenséggel, ám a magzat gyakori mozgolódása azt jelzi, a gyermek folyamatosan erősödik édesanyja méhében. 

A huszadik hétben különleges kapocs alakul ki a baba és édesanyja között, hiszen először érzi fizikailag szíve alatt hordott gyermekét. Már nem csak az anyukája hangját, hanem az erősebb zajokat is hallja a gyermek, sőt, mozdulatokkal reagál is rájuk.


Hogy néz ki a magzat húsz hetes korban?


Az elmúlt két hét alatt akár 50 grammal is gyarapodhatott a magzat. Mérete most akkora, akár egy kisebb banán. Már rengeteget mozog édesanyja pocakjában, melyet most már ő is érzékel. Sőt, ha az édesapa jól figyel, ő is elkaphat néhány pillanatot, mikor „tornázik” a születendő gyermeke. A sok mozgással folyamatosan erősödik a baba. Már az sem marad titok az édesanya előtt, ha csuklik a magzat, ilyenkor egyenletes mozgásokat érez a pocakjában. Nem kell megijedni, a csuklás hamar elmúlik és semmilyen problémát nem okoz. Ebben az időszakban a baba már reagál az erős zajokra, egyre inkább fejlődik a tudata. Kifejlődik a hörgőrendszere és húsz hetes korára szívverése is megerősödik. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


Eljött a lábgörcsök és a lábak zsibbadásának időszaka, hiszen a kismama egyre nagyobb súlyt cipel, ami megviseli a lábait. A görcsöket okozhatja tartós, nem megfelelő testhelyzet, a kevés folyadék fogyasztása vagy akár a magnézium hiány is. Ebben az időszakban légszomj is jelentkezhet, mivel a mellkas térfogatát az egyre jobban növekvő méh csökkenti. Ha túl gyakran fordul elő, érdemes jelezni ezt a nőgyógyász felé. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


A magnézium hiány kifejezetten jellemző erre az időszakra, hiszen a magzatnak egyre több ásványi anyagra van szüksége, melyet az édesanya szervezetéből von el. Érdemes az étrendet is ennek megfelelően alakítani, hasznos például a mandula, a déligyümölcsök és a csipkebogyó fogyasztása, melyek magas magnézium tartalommal rendelkeznek. A kalcium bevitele továbbra is fontos, hiszen a magzatnak nagy szüksége van erre is. Ezt leginkább tejtermékek, mák és tökmag fogyasztásával viheti be a kismama a szervezetébe, ám természetesen az egyéni érzékenységekre ekkor is figyelni kell.


Milyen vizsgálatokra van szükség húsz hetes terhesen?


Ezen a héten nincs kötelező vizsgálat, de az édesanya minden pillanatban figyelheti, ellenőrizheti babáját és saját teste változásait.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.