Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszadik hetében a magzat szíve erősebben ver, a súlya pedig folyamatosan gyarapodik.

A terhesség huszadik hete

A magzat szíve erősebben ver, a súlya pedig folyamatosan gyarapodik.

2017/11/22 16:08

Egyre nagyobb a súly, amit a kismamának cipelnie kell, így ez járhat kellemetlenséggel, ám a magzat gyakori mozgolódása azt jelzi, a gyermek folyamatosan erősödik édesanyja méhében. 

A huszadik hétben különleges kapocs alakul ki a baba és édesanyja között, hiszen először érzi fizikailag szíve alatt hordott gyermekét. Már nem csak az anyukája hangját, hanem az erősebb zajokat is hallja a gyermek, sőt, mozdulatokkal reagál is rájuk.


Hogy néz ki a magzat húsz hetes korban?


Az elmúlt két hét alatt akár 50 grammal is gyarapodhatott a magzat. Mérete most akkora, akár egy kisebb banán. Már rengeteget mozog édesanyja pocakjában, melyet most már ő is érzékel. Sőt, ha az édesapa jól figyel, ő is elkaphat néhány pillanatot, mikor „tornázik” a születendő gyermeke. A sok mozgással folyamatosan erősödik a baba. Már az sem marad titok az édesanya előtt, ha csuklik a magzat, ilyenkor egyenletes mozgásokat érez a pocakjában. Nem kell megijedni, a csuklás hamar elmúlik és semmilyen problémát nem okoz. Ebben az időszakban a baba már reagál az erős zajokra, egyre inkább fejlődik a tudata. Kifejlődik a hörgőrendszere és húsz hetes korára szívverése is megerősödik. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


Eljött a lábgörcsök és a lábak zsibbadásának időszaka, hiszen a kismama egyre nagyobb súlyt cipel, ami megviseli a lábait. A görcsöket okozhatja tartós, nem megfelelő testhelyzet, a kevés folyadék fogyasztása vagy akár a magnézium hiány is. Ebben az időszakban légszomj is jelentkezhet, mivel a mellkas térfogatát az egyre jobban növekvő méh csökkenti. Ha túl gyakran fordul elő, érdemes jelezni ezt a nőgyógyász felé. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


A magnézium hiány kifejezetten jellemző erre az időszakra, hiszen a magzatnak egyre több ásványi anyagra van szüksége, melyet az édesanya szervezetéből von el. Érdemes az étrendet is ennek megfelelően alakítani, hasznos például a mandula, a déligyümölcsök és a csipkebogyó fogyasztása, melyek magas magnézium tartalommal rendelkeznek. A kalcium bevitele továbbra is fontos, hiszen a magzatnak nagy szüksége van erre is. Ezt leginkább tejtermékek, mák és tökmag fogyasztásával viheti be a kismama a szervezetébe, ám természetesen az egyéni érzékenységekre ekkor is figyelni kell.


Milyen vizsgálatokra van szükség húsz hetes terhesen?


Ezen a héten nincs kötelező vizsgálat, de az édesanya minden pillanatban figyelheti, ellenőrizheti babáját és saját teste változásait.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!