Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonegyedik hete

A terhesség huszonegyedik hete

Rengeteg tápanyagra van szüksége a magzatnak a megfelelő fejlődéshez. 

2017/12/08 11:10

Kialakul a magzat napi ritmusa, melyet a születés után is követ majd. Amikor nem mocorog, valószínűleg éppen alszik. 

Egyre több tápanyagra van szüksége a születendő gyermeknek, melyeknek nagy része a méhlepényen keresztül jut el hozzá, ám már a magzatvízből is képes tápanyagot kinyerni. 

Hogy néz ki a magzat huszonegy hetes korban?

Az elmúlt hetekben sokat fejlődött a magzat, a huszonegyedik hétre súlya akár 400 gramm is lehet, mérete pedig akkora, mint egy kókuszdió. Ebben az időszakban már a kismama is érezheti, mennyire aktív a születendő gyermek, nagyon sokat mozog és reagál a külvilág zajaira. Mikor éppen nem mocorog, valószínűleg alszik, így a leendő édesanya és megfigyelheti a magzat napi ritmusát. A születendő gyermek a legtöbb tápanyagot továbbra is a méhlepényből nyeri, ám ebben a korban már a magzatvízből is képes tápanyagokat nyerni. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

A kismama számára valószínűleg egyre zavaróbb a pocak növekedése és az egyre nagyobb súly, amit cipelnie kell. Jellemző, hogy a lábak feldagadnak, ezeket testmozgással, sok pihenéssel és a megfelelő lábbeli viselésével lehet enyhíteni. 
A várandósság alatt a kismama hüvelyfala érzékenyebb, így sokkal hajlamosabb például a hüvelygomba kialakulására. A legkisebb erre utaló jelnél is érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy időben elejét lehessen venni a problémának.

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Mivel a magzat agya ebben az időszakban kifejezetten gyors fejlődésnek indul, feltétlenül szüksége van omega3 és omega6 zsírsavakra, melyek legnagyobb részéhez a méhlepényen keresztül jut hozzá. Pontosan ezért továbbra is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás. Az omega3 és omega6 zsírsavak beviteléhez a pisztráng, a szardella, a lazac, a dió vagy dióolaj, a mandula vagy mandulaolaj, a repceolaj és a lenmagolaj fogyasztása a legjobb. Amennyiben valamilyen étrendkiegészítőt szeretne szedni a kismama a tápanyagok pótlására, mindenképpen orvossal való konzultáció után kell kiválasztania a megfelelő készítményt

Milyen vizsgálatokra van szükség huszonegy hetes terhesen?

Kötelező vizsgálat nincs ezen a héten, ám a kismama számíthat arra, hogy a várandósság alatt többször vizsgálja a nőgyógyász a méhszáj állapotát. A tapintásos vizsgálat során azt ellenőrzik, hogy nyitott vagy zárt állapotban van-e a méhszáj. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.