Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonegyedik hete

A terhesség huszonegyedik hete

Rengeteg tápanyagra van szüksége a magzatnak a megfelelő fejlődéshez. 

2017/12/08 11:10

Kialakul a magzat napi ritmusa, melyet a születés után is követ majd. Amikor nem mocorog, valószínűleg éppen alszik. 

Egyre több tápanyagra van szüksége a születendő gyermeknek, melyeknek nagy része a méhlepényen keresztül jut el hozzá, ám már a magzatvízből is képes tápanyagot kinyerni. 

Hogy néz ki a magzat huszonegy hetes korban?

Az elmúlt hetekben sokat fejlődött a magzat, a huszonegyedik hétre súlya akár 400 gramm is lehet, mérete pedig akkora, mint egy kókuszdió. Ebben az időszakban már a kismama is érezheti, mennyire aktív a születendő gyermek, nagyon sokat mozog és reagál a külvilág zajaira. Mikor éppen nem mocorog, valószínűleg alszik, így a leendő édesanya és megfigyelheti a magzat napi ritmusát. A születendő gyermek a legtöbb tápanyagot továbbra is a méhlepényből nyeri, ám ebben a korban már a magzatvízből is képes tápanyagokat nyerni. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

A kismama számára valószínűleg egyre zavaróbb a pocak növekedése és az egyre nagyobb súly, amit cipelnie kell. Jellemző, hogy a lábak feldagadnak, ezeket testmozgással, sok pihenéssel és a megfelelő lábbeli viselésével lehet enyhíteni. 
A várandósság alatt a kismama hüvelyfala érzékenyebb, így sokkal hajlamosabb például a hüvelygomba kialakulására. A legkisebb erre utaló jelnél is érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy időben elejét lehessen venni a problémának.

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Mivel a magzat agya ebben az időszakban kifejezetten gyors fejlődésnek indul, feltétlenül szüksége van omega3 és omega6 zsírsavakra, melyek legnagyobb részéhez a méhlepényen keresztül jut hozzá. Pontosan ezért továbbra is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás. Az omega3 és omega6 zsírsavak beviteléhez a pisztráng, a szardella, a lazac, a dió vagy dióolaj, a mandula vagy mandulaolaj, a repceolaj és a lenmagolaj fogyasztása a legjobb. Amennyiben valamilyen étrendkiegészítőt szeretne szedni a kismama a tápanyagok pótlására, mindenképpen orvossal való konzultáció után kell kiválasztania a megfelelő készítményt

Milyen vizsgálatokra van szükség huszonegy hetes terhesen?

Kötelező vizsgálat nincs ezen a héten, ám a kismama számíthat arra, hogy a várandósság alatt többször vizsgálja a nőgyógyász a méhszáj állapotát. A tapintásos vizsgálat során azt ellenőrzik, hogy nyitott vagy zárt állapotban van-e a méhszáj. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!