Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonkettedik hetében a magzat egyre inkább megteremti a kapcsolatot édesanyjával és a külvilággal.

A terhesség huszonkettedik hete

A kismama lelki állapotát is érzékeli a magzat.

2017/11/22 16:13

Az elmúlt hetek alatt nem csak a teste és a szervei fejlődtek nagyon sokat, de a hallás segítségével a külvilággal is megteremti a kapcsolatot.

A kismama már a gyermek későbbi táplálkozási szokásaira is hatással van, hiszen fejlődik a magzat ízérzékelése is. Így már egyre több ponton kap ingereket a baba a külvilág irányából, hiszen érzékeli a fényt, hall és a kismama lelki állapotával is tisztában van.


Hogy néz ki a magzat huszonkét hetes korban?


A magzat ekkorra már 400-450 gramm is lehet, méreteiben akkora, akár egy mangó. Továbbra is rengeteget mocorog, bár ahogy növekszik, egyre kisebb helye lesz az anyaméhben. Sok szopó mozdulatot is végez, hüvelykujja gyakran van a szájában, sőt, már szemöldökét is képes összeráncolni. 
Mivel egyre több magzatvizet nyel, a beleiben salakanyag képződik, amit születés után magzatszuroknak neveznek, ám valójában ez az ő első széklete. A testét magzatmáz védi a felázástól, mely a huszonkettedik hétre teljesen kialakul. 
Már nem csak hallja, de reagálni is képes édesanyja hangjára, sőt, a lelkiállapotát is érzékeli. Ebben az időszakban érdemes sokat beszélni a kicsihez és kerülni a stresszhelyzeteket. Mivel a bőre alatti zsírréteg folyamatosan alakul, az arca egyre jobban felveszi azt az alakot, amit a születés után majd a szülők is láthatnak. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Bármennyire is kívánja a kismama, minimálisra kell csökkenteni az édességek és a sós nassolni valók fogyasztását is, hiszen nem csak a plusz kilók szaladnak fel ilyenkor nagyon gyorsan a leendő édesanyára, de a gyermek ízérzékelése is fejlődik. Így ha valaki a várandósság alatt például csak gyorsétteremben eszik, ne várja el a gyermektől, hogy a későbbiekben szívesen fogyaszt majd brokkolit vagy karfiolt. Amennyiben továbbra is dolgozik a kismama, bizonyára egyre nehezebben viseli majd a munkahelyi stresszt, így érdemes kerülni az ilyen feszültséggel járó helyzeteket. Mivel ekkor még nem túl nagy a leendő édesanya hasa és a tünetek is elenyészőek, érdemes kicsit kimozdulni, kirándulni, nagyokat sétálni, barátokkal találkozni.


 Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


Továbbra is érdemes odafigyelni a vérnyomásra, hiszen könnyen lehet magasabb a megszokottnál. Jellemző tünet ekkor már a gyakori vizelési inger is, ám fontos, hogy ennek ellenére megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon a kismama, így nem csak a vérnyomás tartható alacsonyabb szinten, de az ödéma képződés is elkerülhető. Egyébként ebben az időszakban a kismama arcbőre gyönyörű és pozsgás az intenzívebb vértermelődés miatt, ám továbbra is könnyen kialakulhatnak mitesszerek és pattanások a leendő édesanya bőrén. Érdemes emellett kerülni a közvetlen napfényt is, különösen ha a legnagyobb kánikulában éri el a kismama a várandósság ezen szakaszát. 


Milyen vizsgálatokra van szükség huszonkét hetes terhesen?


A huszonkettedik héten nincs kötelezően előírt vizsgálat, de természetesen a nőgyógyászt és a védőnőt havonta egy alkalommal ilyenkor is meg kell látogatni.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!