Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonkettedik hetében a magzat egyre inkább megteremti a kapcsolatot édesanyjával és a külvilággal.

A terhesség huszonkettedik hete

A kismama lelki állapotát is érzékeli a magzat.

2017/11/22 16:13

Az elmúlt hetek alatt nem csak a teste és a szervei fejlődtek nagyon sokat, de a hallás segítségével a külvilággal is megteremti a kapcsolatot.

A kismama már a gyermek későbbi táplálkozási szokásaira is hatással van, hiszen fejlődik a magzat ízérzékelése is. Így már egyre több ponton kap ingereket a baba a külvilág irányából, hiszen érzékeli a fényt, hall és a kismama lelki állapotával is tisztában van.


Hogy néz ki a magzat huszonkét hetes korban?


A magzat ekkorra már 400-450 gramm is lehet, méreteiben akkora, akár egy mangó. Továbbra is rengeteget mocorog, bár ahogy növekszik, egyre kisebb helye lesz az anyaméhben. Sok szopó mozdulatot is végez, hüvelykujja gyakran van a szájában, sőt, már szemöldökét is képes összeráncolni. 
Mivel egyre több magzatvizet nyel, a beleiben salakanyag képződik, amit születés után magzatszuroknak neveznek, ám valójában ez az ő első széklete. A testét magzatmáz védi a felázástól, mely a huszonkettedik hétre teljesen kialakul. 
Már nem csak hallja, de reagálni is képes édesanyja hangjára, sőt, a lelkiállapotát is érzékeli. Ebben az időszakban érdemes sokat beszélni a kicsihez és kerülni a stresszhelyzeteket. Mivel a bőre alatti zsírréteg folyamatosan alakul, az arca egyre jobban felveszi azt az alakot, amit a születés után majd a szülők is láthatnak. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Bármennyire is kívánja a kismama, minimálisra kell csökkenteni az édességek és a sós nassolni valók fogyasztását is, hiszen nem csak a plusz kilók szaladnak fel ilyenkor nagyon gyorsan a leendő édesanyára, de a gyermek ízérzékelése is fejlődik. Így ha valaki a várandósság alatt például csak gyorsétteremben eszik, ne várja el a gyermektől, hogy a későbbiekben szívesen fogyaszt majd brokkolit vagy karfiolt. Amennyiben továbbra is dolgozik a kismama, bizonyára egyre nehezebben viseli majd a munkahelyi stresszt, így érdemes kerülni az ilyen feszültséggel járó helyzeteket. Mivel ekkor még nem túl nagy a leendő édesanya hasa és a tünetek is elenyészőek, érdemes kicsit kimozdulni, kirándulni, nagyokat sétálni, barátokkal találkozni.


 Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


Továbbra is érdemes odafigyelni a vérnyomásra, hiszen könnyen lehet magasabb a megszokottnál. Jellemző tünet ekkor már a gyakori vizelési inger is, ám fontos, hogy ennek ellenére megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon a kismama, így nem csak a vérnyomás tartható alacsonyabb szinten, de az ödéma képződés is elkerülhető. Egyébként ebben az időszakban a kismama arcbőre gyönyörű és pozsgás az intenzívebb vértermelődés miatt, ám továbbra is könnyen kialakulhatnak mitesszerek és pattanások a leendő édesanya bőrén. Érdemes emellett kerülni a közvetlen napfényt is, különösen ha a legnagyobb kánikulában éri el a kismama a várandósság ezen szakaszát. 


Milyen vizsgálatokra van szükség huszonkét hetes terhesen?


A huszonkettedik héten nincs kötelezően előírt vizsgálat, de természetesen a nőgyógyászt és a védőnőt havonta egy alkalommal ilyenkor is meg kell látogatni.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.