MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Fehérje terhesség alatt

Fehérjeforrások és lehetőségek a fehérjebevitelre a terhesség alatt?  Gyakorlati útmutatónkkal segítünk várandós étrended kialakításában.

Aug. 12, 2020

Fehérjeforrások terhesség alatt - Gyakorlati útmutató

 

Babát vársz, és szeretnél mindent jól csinálni, egészséges életmódot folytatni, helyesen étkezni. Mostanra tudod, hogyan és nagyjából mit és hogyan egyél, de most nézzük egy kicsit részletesebben a kérdést! Már találkoztál a „fehérjeforrás” kifejezéssel, de lehet, hogy ez így nem mond sokat – pedig ez az egyik kulcs a kismamák kiegyensúlyozott étrendjéhez.

 

Miért fontosak a fehérjék?

A fehérjék kiemelkedő jelentőségűek lesznek a várandósság során, hiszen fontos szerepet játszanak a sejtek építésében és megújulásában. Leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy a baba ezekből „építkezik”, egészen pontosan abból a fehérjekészletből, amit az anyai szervezet elkezd felhalmozni a magzat számára a várandósság első néhány hete után.

A fehérjebevitel tehát most fontosabb, mint valaha. Az idő előrehaladtával a baba egyre többet használ fel növekedésével a készletből: az első három hónap alatt naponta 0,7 g-ot, a második trimeszterben 3 g-ot ,majd a az utolsó három hónapban már 6 g-ot naponta.

Ebből is látszik, hogy az étrendedet úgy kell átalakítanod, hogy a korábbinál nagyobb mennyiségben tartalmazzon fehérjét. Ez persze meglehetősen megfoghatatlanul hangzik, de olvass tovább, sok gyakorlati tanácsot adunk a fehérjekérdéshez!

 

Fehérjeforrások

A változatos és kiegyensúlyozott étrend lehetővé teszi, hogy fedezd a természetes fehérjeszükségletedet, amely kb. 60 g naponta.  

A fehérjékből egyébként kétféle típus létezik:

 • állati fehérjék – ezekhez akkor juthatsz, amikor húst, halat, tojást, tejet és tejterméket fogyasztasz
 • növényi fehérjék – a gabonafélék (rizs, búza, kukorica, zab, árpa,stb.) és hüvelyesek (szója, lencse, bab stb.) tartalmazzák. Ezeket nem teljes értékű fehérjéknek nevezik, mivel összetételük eltér az állati eredetű, az esszenciális aminosavakat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazó, állati eredetű fehérjéktől. Anélkül, hogy túlságosan bonyolultan írnánk a két növényi fehérjecsoport részletes tulajdonságairól, a legfontosabb azt tudnod, hogy együtt fogyasztva egészítik ki egymást. A megfelelő arány pedig ez:  2/3 gabonaféle és 1/3 hüvelyes zöldség.

Állati és növényi fehérjét egyaránt érdemes fogyasztanod, ha babát vársz, hiszen ezek együtt adják a megfelelő mértékű és minőségű fehérjebevitelt.

 

Jó, de milyen ételekkel tudok fehérjét bevinni?

Nézzük: ahhoz, hogy fedezd a fehérjeszükségletedet, megehetsz mindennap

 • 10-15 dkg húst vagy
 • 10-15 dkg halat vagy
 • 2 tojást, valamint
 • 3-4 adag tejterméket (egy pohár tej, egy pohár joghurt, egy adag túró vagy sajt stb.)

A legjobb, ha váltogatod az állati fehérjeforrásokat: fogyassz egyik nap halat, másnap húst, következő nap pedig tojást.

Fontos, hogy ezek mellé mindennap fogyassz növényi fehérjét. Ne felejtsd el, hogy az állati és a növényi fehérjék kiegészítik egymást, ahogy a növényi fehérjék két csoportja is. Azon alkalmakkor, amikor nem eszel húst, fogyassz gabonát és hüvelyest egyszerre: egy adag rizst és lencsét vagy némi kuszkuszt és csicseriborsót. 

 

           Fehérjebevitel hús nélkül

Ha vegetáriánus vagy, bizonyosodj meg róla, hogy elég halat, tojást és tejterméket fogyasztasz. Vannak, akik a halakat is kizárják az étrendjükből - ekkor a tojásra és a tejtermékekre szűkül az állatifehérje-bevitel lehetősége. Mivel a hús a legfőbb vasforrás, a vashiányt meg kell előznöd más módon: fogyassz tojást, hüvelyeseket, leveles zöldségeket, aszalt gyümölcsöket, és kombináld ezeket olyan ételekkel, amelyek C-vitaminban gazdagok, mert ez segíti a vas felszívódását.

Ha vegán vagy, azaz ha nem fogyasztasz semmilyen állati eredetű ételt (hús, hal, tojás, tejtermékek), jelentősen megnő a kockázata a fehérje-, vas- és B12-vitamin hiánynak. Ebben az esetben feltétlenül konzultálj az orvosoddal vagy egy dietetikussal, és kérd tanácsukat a vitaminpótlással kapcsolatban.

Tudtad? A fehérjében gazdag ételek gyakran sok zsiradékot is tartalmaznak, de ezek nem mindegyike ugyanolyan minőségű. Részesítsd előnyben az omega-3 zsírsavakat, amelyek támogatják a magzat agyi fejlődését. Főleg zsíros halakban, azaz a makrélában, szardíniában, tonhalban vagy lazacban találhatóak meg. 

 

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat