MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Várandósságom hatodik hónapja

0
0 Értékelések

Kirobbanó formában vagyok, és a babám is jól érzi magát, egyfolytában lubickol a pocakomban. Az utolsó ciklusom 24-28 hete volt, így most a terhességem 22-26. heténél tarthatok, és most már egyértelműen látszik, hogy várandós vagyok.  

Szep. 1, 2020

A 6 hónapos magzat és a várandósság hatodik hónapja

 

Hihetetlen, hogy milyen gyorsan megy az idő! Jól mutatja mindezt, hogy az elmúlt hetekben a szíved alatt az az apró vesszőcske mostanra már igazi kisemberformát öltött. Olyannyira, hogy magzatod teste már tényleg egy újszülöttére hasonlít. A bőre alatt szépen lassan felhalmozódó zsír miatt kezd pufókká válni, hogy a születés idejére tartalékokat képezzen belőle. Bőre egész felületét ekkorra egy védelmet nyújtó viaszos réteg, a magzatmáz borítja, de megjelenik a haja és a körmei is.

Ahogyan nő a babád és agyának agykérge, úgy alakulnak ki az idegpályák is. A magzat ekkor már érzékeli az érzékszervek felől érkező jeleket (például az ízeket és szagokat) és hamarosan meg is tudja jegyezni ezeket, mi több, reagálni is tud rájuk.

A babád továbbra is rengeteget ficánkol a méhedben. Érezted már, hogy amikor megsimogatod a hasad, ő, mondjuk, egy rúgással válaszol rá? De nemcsak az érintésedre, hanem a környezetetekben lévő különböző hangokra is reagál már. Jó, ha tudod, hogy a fejlődő magzat nagyon érzékeny az agresszív zajokra, így mindenképpen fontos, hogy számára nyugodt környezetet teremts.

Miután a babád idegrendszere még nem fejlődött ki teljesen, tanácsos elkerülni a túlzásba vitt ingerlést, kommunikálj vele inkább nyugodtan, szelíden! Beszélj hozzá halkan, mesélj neki a napodról, oszd meg vele az érzéseidet, játssz le neki lágy zenét és simogasd meg!

A hatodik hónap végétől kezdve a célegyenesben vagy: következik a terhességed utolsó három hónapja, amikor is elkezdődik a szülésre hangolódás, amelyben segíthetnek neked és a párodnak is a különféle szülésre felkészítő foglalkozások.

 

Helyes táplálkozási szokásaim

A megfelelő terhességi étrend, a kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak a hízás elkerülése miatt fontos, hanem azért is, hogy a babád megtapasztalhassa a különböző ízeket. De vajon hogyan képes erre? Egyszerű a magyarázat: az elfogyasztott ételekben lévő aroma molekulák bejutnak a magzatvízbe, amelyeket a baba lenyel.

Tény: most már nem tudnád letagadni, hogy várandós vagy, a pocakod folyamatosan gömbölyödik, növekszik. Éppen emiatt talán már téged is elért az a kellemetlenség, hogy nehezedre esik elaludni, sőt, könnyen lehet, hogy már egész éjszaka álmatlanul forgolódsz. Az éjjeli éberség ellen megfelelő táplálkozással is sokat tehetsz, például úgy, hogy este már nem fogyasztasz túl zsíros, laktató ételeket.

Olvasd el cikkünket és tippjeinket, hogy te is pihentebben ébredj!

 

A hónap kérdése: hogyan kerülhetem el a gyomorégést?

Szépen fejlődő, egyre gömbölyödő babád több és több helyet foglal el a pocakodban. Természetes jelenség, hogy ennek következtében a gyermeked már nyomást gyakorol a szerveidre is, különösen a gyomrodra, amely a nyelőcsőben refluxot okozhat. Figyelj oda arra, hogy lassan egyél, és alaposan rágj meg minden falatot! Ha ég a gyomrod, mindenképpen tanácsos kerülnöd a fűszeres ételeket. Fogyassz inkább könnyű fogásokat, és naponta kétszer engedj meg magadnak egy kis nassolást! Persze, az a legjobb, ha nem tömény desszertekkel, hanem könnyed, gyümölcsös finomságokkal csillapítod édesség iránti vágyad. Rendszeresen igyál folyadékot, különösen az étkezések között, de lehetőleg ne jéghideg vagy szénsavas italokat, mert azok még jobban irritálhatják a gyomrod!

Nem múló gyomorégéseddel kapcsolatban kérd ki nőgyógyászod, háziorvosod véleményét!  És ígérd meg, hogy sosem veszel be egyetlen enyhülést adó gyógyszert sem anélkül, hogy nem konzultáltál szakemberrel!

 

Sonia, 28 éves és 6 hónapos terhes

„Csodálatos volt a mai nap: jól sikerült a meetingem, és amikor hazaértem, az volt a hab a tortán, hogy a férjem rám nézett és azt mondta, hogy milyen gyönyörű vagyok. Az nem lehet, hogy ezt csak a hormonok okozzák!?”

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok