MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

10 jó tanács, hogy pihentebben ébredj

Most különösen fontos, hogy éjszakánként jól aludj, hiszen a szervezeted mindennap nagy munkát végez – adhatunk 10 tippet a pihentetőbb éjszakákért?

Aug. 30, 2020

10 jó tanács a nyugodt alvás érdekében terhesen 

 

Biztos, hogy te magad is próbálsz változtatni a dolgokon, hogy a reggelek ne induljanak így, de mi is szeretnénk segíteni neked. Ezért összeszedtük a 10 legjobb tanácsot, hogy kismamaként is pihenni tudj éjjelenként, még az utolsó, nehezebb hónapokban is!

 

  1. Könnyíts a lelkeden!

Természetes, hogy tele vagy aggodalommal, különösen ha az első babádat várod. Ahogy lekapcsolódik este a villany, ezer meg ezer kérdés jut eszedbe a szülésről, a baba gondozásáról, egyáltalán mindenről – és az alvás csak egyre távolabb kerül. Pihenned viszont mindenképpen kell, tehát gondold végig, kivel tudnád megbeszélni a nyugtalanító kérdéseket? Az orvosod és a szülésznőd mindenben segít, legyél hozzájuk bizalommal, vagy fordulj egy dúlához, aki eloszlatja a kételyeidet. Vannak olyan szülésfelkészítő módszerek, amelyek kifejezetten stresszoldó hatásúak – például a szofrológia -, tegyél egy próbát velük, biztos, hogy segítségedre lesznek.

  1. Mozogj többet!

A mozgás terhesség alatt is végezhető formái hasznosabbak lehetnek, mint gondolnád. A jóga például megtanít ellazulni, az aquanatal a víz energiáját mozgósítja a stresszoldás érdekében, de egy hosszú séta után is nyugodtabbak lesznek a gondolataid.

  1. Válts testhelyzetet!

A harmadik trimeszter alatt inkább a bal oldaladon aludj. Kerek pocakkal ez a legkényelmesebb pozíció: ebben a helyzetben nem nehezedik nyomás a méh jobb oldalán futó vénára.

  1. Változtass az étrendeden! 

Ha lefekvés előtt nehéz, zsíros ételeket eszel, biztos, hogy az álom jó ideig elkerül majd. Ráadásul a gyomorégés is meghiúsíthatja az elalvást, ami általános gond a kismamák körében. Nem kell belenyugodnod, több dolgot is tehetsz azért, hogy az emésztés ne álljon az álom útjába: vacsorára kisebb mennyiséget egyél, könnyű fogásokat válassz, és mellőzd a csípős, erős fűszereket. A felsőtestedet egy nagyobb párnával támaszd alá (ne csak a fejedet), ez is sokat segíthet.

  1. Felejtsd el az élénkítő italokat!

Vagy legalábbis délutántól már ne igyál kávét és teát. Ha hiányzik a megszokott meleg ital, válassz nyugtató hatású gyógyteát, vagy igyál meg egy bögre meleg tejet, ezzel a kalciumszintednek is sokat segítesz.

  1. Készülj az alvásra!

Ha csak úgy beesel az ágyba, még sokáig fognak motoszkálni a fejedben a félbehagyott dolgok. Ezért este már ne foglalkozz rendrakással vagy bármilyen más munkával, hanem szánj időt arra, hogy készülődsz a lefekvéshez. Legyenek meg a saját kis rituáléid: egy kellemes séta, illatos fürdő, olvasás – teremtsd meg a magad kis esti oázisát.

  1. Levegőt!

A friss levegő alapfeltétele a jó alvásnak. Mindennap szellőztesd át a hálószobát, és ha az időjárás megengedi, hagyd nyitva résnyire az ablakot!

  1. Ne éjszakázz!

Próbálj mindig ugyanabban az időben lefeküdni, mert így a szervezeted szépen beáll majd az új rendre. Az időpontot úgy állapítsd meg, hogy elegendő időd legyen az alvásra. Persze egy-egy esti vendégséget nem kell lemondanod, de ilyenkor másnapra tervezz kicsit több pihenést, hogy legyen módod regenerálódni.

  1. Pihenj egy kicsit napközben is!

Ha van rá módod, napközben is szusszanj egy negyedórát. Ne aggódj, ez nem fogja megzavarni az éjszakai pihenésedet, sőt, még inkább meghozza majd a kedvedet hozzá!

  1. Kérj segítséget!

Mindent betartasz, mégsem tudsz aludni? Ne nyugodj bele a helyzetbe. Ha túl sok a teendőd, és ezért nem tudsz pihenni, kérd meg a családtagokat, barátokat, hogy segítsenek egy kicsit. Viszont ha a változtatások ellenére sem tudod kialudni magad, beszélj az orvosoddal, hogy adjon további tanácsokat - mert a szervezetednek most valóban nagy szüksége van a pihenésre.

Rate this article