Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harmincegyedik hete

A terhesség harmincegyedik hete

A magzat agya folyamatosan fejlődik még az utolsó hetekben is.

2017/12/08 11:38

Egyre több jelre kell odafigyelnie a kismamának, ám fontos, hogy emiatt egy percig sem érdemes izgulnia. 

A kismama ebben az időszakban már a magzat legkisebb mozdulatát is érzi. Ugyan egyre kevesebb a hely az anyaméhben a mocorgásra, ám a rúgások és a kisebb mozgások így sem maradhatnak el. 

Hogy néz ki a magzat harmincegy hetes korban?

A magzat ekkorra elérheti az 1600 grammos súlyt is, méreteiben akkora, akár egy közepes fej káposzta. Ebben az időszakban már nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak az anyaméhben a születendő gyermekek. Ezért nem lehet egységes fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. 
A magzatvíz egyre kevesebb, a magzat viszont folyamatosan növekszik, így a mozgásai és rúgásai egyre erőteljesebben hatnak a leendő édesanyára. Fontos, hogy ha sok idő telik el anélkül, hogy a kismama érzékelné a magzat mozgását, azonnal fel kell keresnie orvosát. 
A születendő gyermek agya jelenleg is hatalmas fejlődéseken megy keresztül. Körmei folyamatosan nőnek, nem ritka, hogy a babák az ujjbegyen túl nyúló körmökkel jönnek a világra. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

A hátfájás mellett a lábgörcsök is megnehezítik a kismama életét, így érdemes sok kalciumot és foszfort fogyasztani ebben az időszakban. Így csökkenthető az alsó végtagokban jelentkező görcsök száma. A haskeményedés továbbra is gyakori tünet marad, emiatt továbbra sem kell aggódni, csak abban az esetben jelezhet problémát, ha tartósan fennáll ez az állapot.

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

A sok pihenés, a vitamindús ételek fogyasztása és a megfelelő folyadékbevitel továbbra is fontos. A testmozgás végzését ebben az időszakban már szigorú orvosi felügyelet mellett és óvatosan szabad végezni. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség harmincegyedik hetében?

Aktuálissá vált a harmadik kötelező ultrahang időpontja. Amennyiben eddig még nem történt meg, mindenképpen időpontot kell kérni erre a vizsgálatra, ugyani a 30 – 32. héten végezhető el. A szűrés során megfigyelik a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény érettségét és a magzat fejlődését is. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.