Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harmincegyedik hete

A terhesség harmincegyedik hete

A magzat agya folyamatosan fejlődik még az utolsó hetekben is.

2017/12/08 11:38

Egyre több jelre kell odafigyelnie a kismamának, ám fontos, hogy emiatt egy percig sem érdemes izgulnia. 

A kismama ebben az időszakban már a magzat legkisebb mozdulatát is érzi. Ugyan egyre kevesebb a hely az anyaméhben a mocorgásra, ám a rúgások és a kisebb mozgások így sem maradhatnak el. 

Hogy néz ki a magzat harmincegy hetes korban?

A magzat ekkorra elérheti az 1600 grammos súlyt is, méreteiben akkora, akár egy közepes fej káposzta. Ebben az időszakban már nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak az anyaméhben a születendő gyermekek. Ezért nem lehet egységes fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. 
A magzatvíz egyre kevesebb, a magzat viszont folyamatosan növekszik, így a mozgásai és rúgásai egyre erőteljesebben hatnak a leendő édesanyára. Fontos, hogy ha sok idő telik el anélkül, hogy a kismama érzékelné a magzat mozgását, azonnal fel kell keresnie orvosát. 
A születendő gyermek agya jelenleg is hatalmas fejlődéseken megy keresztül. Körmei folyamatosan nőnek, nem ritka, hogy a babák az ujjbegyen túl nyúló körmökkel jönnek a világra. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

A hátfájás mellett a lábgörcsök is megnehezítik a kismama életét, így érdemes sok kalciumot és foszfort fogyasztani ebben az időszakban. Így csökkenthető az alsó végtagokban jelentkező görcsök száma. A haskeményedés továbbra is gyakori tünet marad, emiatt továbbra sem kell aggódni, csak abban az esetben jelezhet problémát, ha tartósan fennáll ez az állapot.

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

A sok pihenés, a vitamindús ételek fogyasztása és a megfelelő folyadékbevitel továbbra is fontos. A testmozgás végzését ebben az időszakban már szigorú orvosi felügyelet mellett és óvatosan szabad végezni. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség harmincegyedik hetében?

Aktuálissá vált a harmadik kötelező ultrahang időpontja. Amennyiben eddig még nem történt meg, mindenképpen időpontot kell kérni erre a vizsgálatra, ugyani a 30 – 32. héten végezhető el. A szűrés során megfigyelik a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény érettségét és a magzat fejlődését is. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!