Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harmincadik hetében kerül sor az utolsó kötelező ultrahang vizsgálatra

A terhesség harmincadik hete

Ekkor kerül sor az utolsó kötelező ultrahang vizsgálatra.

2017/11/22 16:59

Elképesztő, de ha a kismama ebben az időszakban beszél gyermekéhez és közben kezét a hasához teszi, a magzat apró testével odabújik és hallgatja édesanyja hangját. 

A magzat agya a harmincadik hétben nagyon sokat fejlődik, melyet az ekkor esedékes ultrahang vizsgálaton a saját szemükkel is láthatnak a szülők. Mocorog, gyakran fogja meg apró kezeivel a köldökzsinórt és engedi el azt, valamint reagál az apróbb zajokra is. 

Hogy néz ki a magzat harminc hetes korban?

 

A magzat súlya ebben a korban elérheti az 1500 grammot is, méreteiben körülbelül akkora, akár egy karfiol. A kismama ebben az időszakban már egy egészen másféle mozgást érez a méhében mint eddig,  hiszen a magzatnak már nincs olyan sok helye a mozgáshoz. Leginkább a végtagjaival kapálózik, ekkor érezheti a leendő édesanya, hogy „nagyot rúg a baba”. A magzat bőre már sokkal kevésbé ráncos, a magzatpihék kezdenek eltűnni, ám a magzatmáz továbbra is védi az apró testét. Az utolsó hetekben a baba agya is hatalmas fejlődésnek indul, az eddigi sík felületen megjelennek a „barázdák”. Egyre több kapcsolata van a külvilággal. Már hallja az apró zajokat és édesanyjával minden eltöltött héttel egyre szorosabbá válik a kapcsolata. Például ha a kismama a pocakjához teszi a kezét és beszél gyermekéhez, apró testével közelebb húzódik. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

 

Továbbra is fennáll a húgyúti fertőzés veszélye, így érdemes rendszeresen vörösáfonya levet fogyasztania a kismamának. A változatos, vitamindús étrendet továbbra is tartani kell, így a magzat is megfelelően fejlődik és az anyára sem rakódnak felesleges kilók. Emellett fontos, hogy ha az orvos engedi, továbbra is mozogjon rendszeresen a leendő édesanya, ez segítségre lesz a szülésnél is. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 

 

Különösebb tünetek a várandósság ezen szakaszában nem jellemzőek, ám mivel a gyermek az anyaméhben folyamatosan fejlődik, egyre inkább nyomhatja a belső szerveket. Ha például a tüdőt nyomja, légszomj jelentkezhet, amennyiben pedig a húgyhólyagot, kifejezettebben érezheti a vizelési ingert a kismama. 

Milyen vizsgálatokra van szükség harminc hetes terhesen?

 

Ebben az időszakban kerül sor az utolsó, kötelező ultrahang vizsgálatra, melyet nőgyógyász szakorvos végez. A magzatvíz mennyisége, a méhlepény érettsége és a magzat fejlődésének megfigyelése mellett a szakember pontosíthatja a szülés várható időpontját is. Sőt, a baba várható születési súlyát is megtudhatják a szülők. A monitoron pedig láthatják, milyen sokat fejlődött gyermekük a legutóbbi vizsgálat óta. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.