Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harmincadik hetében kerül sor az utolsó kötelező ultrahang vizsgálatra

A terhesség harmincadik hete

Ekkor kerül sor az utolsó kötelező ultrahang vizsgálatra.

2017/11/22 16:59

Elképesztő, de ha a kismama ebben az időszakban beszél gyermekéhez és közben kezét a hasához teszi, a magzat apró testével odabújik és hallgatja édesanyja hangját. 

A magzat agya a harmincadik hétben nagyon sokat fejlődik, melyet az ekkor esedékes ultrahang vizsgálaton a saját szemükkel is láthatnak a szülők. Mocorog, gyakran fogja meg apró kezeivel a köldökzsinórt és engedi el azt, valamint reagál az apróbb zajokra is. 

Hogy néz ki a magzat harminc hetes korban?

 

A magzat súlya ebben a korban elérheti az 1500 grammot is, méreteiben körülbelül akkora, akár egy karfiol. A kismama ebben az időszakban már egy egészen másféle mozgást érez a méhében mint eddig,  hiszen a magzatnak már nincs olyan sok helye a mozgáshoz. Leginkább a végtagjaival kapálózik, ekkor érezheti a leendő édesanya, hogy „nagyot rúg a baba”. A magzat bőre már sokkal kevésbé ráncos, a magzatpihék kezdenek eltűnni, ám a magzatmáz továbbra is védi az apró testét. Az utolsó hetekben a baba agya is hatalmas fejlődésnek indul, az eddigi sík felületen megjelennek a „barázdák”. Egyre több kapcsolata van a külvilággal. Már hallja az apró zajokat és édesanyjával minden eltöltött héttel egyre szorosabbá válik a kapcsolata. Például ha a kismama a pocakjához teszi a kezét és beszél gyermekéhez, apró testével közelebb húzódik. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

 

Továbbra is fennáll a húgyúti fertőzés veszélye, így érdemes rendszeresen vörösáfonya levet fogyasztania a kismamának. A változatos, vitamindús étrendet továbbra is tartani kell, így a magzat is megfelelően fejlődik és az anyára sem rakódnak felesleges kilók. Emellett fontos, hogy ha az orvos engedi, továbbra is mozogjon rendszeresen a leendő édesanya, ez segítségre lesz a szülésnél is. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 

 

Különösebb tünetek a várandósság ezen szakaszában nem jellemzőek, ám mivel a gyermek az anyaméhben folyamatosan fejlődik, egyre inkább nyomhatja a belső szerveket. Ha például a tüdőt nyomja, légszomj jelentkezhet, amennyiben pedig a húgyhólyagot, kifejezettebben érezheti a vizelési ingert a kismama. 

Milyen vizsgálatokra van szükség harminc hetes terhesen?

 

Ebben az időszakban kerül sor az utolsó, kötelező ultrahang vizsgálatra, melyet nőgyógyász szakorvos végez. A magzatvíz mennyisége, a méhlepény érettsége és a magzat fejlődésének megfigyelése mellett a szakember pontosíthatja a szülés várható időpontját is. Sőt, a baba várható születési súlyát is megtudhatják a szülők. A monitoron pedig láthatják, milyen sokat fejlődött gyermekük a legutóbbi vizsgálat óta. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!