Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonkilencedik hete

A terhesség huszonkilencedik hete

Az utolsó trimeszterben a magzat megháromszorozhatja jelenlegi súlyát.

2017/12/08 11:30

Mindössze tizenegy hét van hátra a szülésig, így már a kismama pocakja ekkorra szépen gömbölyödik és a magzat is egyre inkább készül a méhen kívüli életre. 

A kismama ezekben a hetekben érezheti leginkább „terhesnek” magát, hiszen a jelentkező tünetek mellett az egyre növekvő magzat is akadályozza őt a megszokott mozgásban. Pontosan ezért fontos a sok pihenés és a stressz mentes környezet. 

Hogy néz ki a magzat huszonkilenc hetes korban?

Ebben az időszakban a magzat elérheti a 1300 grammos súlyt is. Az utolsó hetekben a jelenlegi tömege csaknem megháromszorozódik, így érdemes erre felkészülnie az utolsó trimeszterben levő kismamának. Attól függetlenül, hogy egyre nagyobb a születendő gyermek, ugyanannyit mozog mint eddig, viszont mindezt már sokkal erőteljesebben érezheti a kismama, olykor egy – egy rúgás fájdalmat is okozhat. Hamarosan esedékessé válik a következő kötelező ultrahang vizsgálat, ahol már a szülők is láthatják, mennyit mocorog és grimaszol gyermekünk az anyaméhben. Agysejtjei még ebben az időszakban folyamatosan fejlődnek. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

Ahogy növekszik a magzat, úgy lesz kitéve egyre nagyobb terhelésnek a kismama gerince. Pontosan ezért fontos odafigyelni a megfelelő testtartásra, ellenkező esetben ugyanis könnyen jelentkezhetnek gerincbántalmak a szülést követően. Érdemes felpolcolni olykor a lábakat napközben is, így az ekkor ödéma kialakulására hajlamos lábakat is kímélheti a leendő édesanya. Fontos, hogy a vizesedő lábak és az egyre gyakoribb vizelési inger ellenére sem szabad lecsökkenteni a folyadékbevitelt, hiszen ezzel nem csak saját szervezetének, de a magzatnak is árthat. 
Fontos tudni, hogy ebben az időszakban a hormonváltozások miatt a fogíny vérzése gyakori tünet a kismamák körében, így most még inkább érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiéniára. Emellett továbbra is előfordulhat, hogy a kismama hasa megkeményedik, ezekre érdemes odafigyelni, de nem szabad stresszelni miatta. Ha sokáig fennáll ez az állapot, akkor viszont érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

Nem csak a magzat súlygyarapodására kell számítani az utolsó hetekben, de bizony a kismama is nehezebb lesz néhány kilóval. Az utolsó trimeszterben az 5-6 kg-os hízás teljesen normális. A gyakori vizelési inger az éjszakai pihenést is megnehezíti, ezért a kismama a szokásosnál is fáradékonyabbnak érezheti magát napközben. Fontos, hogy ekkor már csak saját magára és a születendő gyermekre koncentráljon a leendő édesanya, érdemes napközbeni pihenéseket is beiktatni különösen akkor, mikor a magzat is pihen. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség huszonkilencedik hetében?

Eljött az ideje a vércsoport szűrésének. A vizsgálat során megvizsgálják a vércsoportodat, majd ellenőrzik azt is, hogy termel-e a szervezeted úgynevezett ellenanyagot. Ez ritkán fordul elő, ám nagyban növeli a kockázatok előfordulásának valószínűségét, így jó erről tudni. Az ellenanyag termelése rendszerint akkor fordul elő, amikor a kismama és a magzat vércsoportja teljesen eltérő, például az egyiküké RH negatív, míg a másiké RH pozitív. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.