Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonkilencedik hete

A terhesség huszonkilencedik hete

Az utolsó trimeszterben a magzat megháromszorozhatja jelenlegi súlyát.

2017/12/08 11:30

Mindössze tizenegy hét van hátra a szülésig, így már a kismama pocakja ekkorra szépen gömbölyödik és a magzat is egyre inkább készül a méhen kívüli életre. 

A kismama ezekben a hetekben érezheti leginkább „terhesnek” magát, hiszen a jelentkező tünetek mellett az egyre növekvő magzat is akadályozza őt a megszokott mozgásban. Pontosan ezért fontos a sok pihenés és a stressz mentes környezet. 

Hogy néz ki a magzat huszonkilenc hetes korban?

Ebben az időszakban a magzat elérheti a 1300 grammos súlyt is. Az utolsó hetekben a jelenlegi tömege csaknem megháromszorozódik, így érdemes erre felkészülnie az utolsó trimeszterben levő kismamának. Attól függetlenül, hogy egyre nagyobb a születendő gyermek, ugyanannyit mozog mint eddig, viszont mindezt már sokkal erőteljesebben érezheti a kismama, olykor egy – egy rúgás fájdalmat is okozhat. Hamarosan esedékessé válik a következő kötelező ultrahang vizsgálat, ahol már a szülők is láthatják, mennyit mocorog és grimaszol gyermekünk az anyaméhben. Agysejtjei még ebben az időszakban folyamatosan fejlődnek. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

Ahogy növekszik a magzat, úgy lesz kitéve egyre nagyobb terhelésnek a kismama gerince. Pontosan ezért fontos odafigyelni a megfelelő testtartásra, ellenkező esetben ugyanis könnyen jelentkezhetnek gerincbántalmak a szülést követően. Érdemes felpolcolni olykor a lábakat napközben is, így az ekkor ödéma kialakulására hajlamos lábakat is kímélheti a leendő édesanya. Fontos, hogy a vizesedő lábak és az egyre gyakoribb vizelési inger ellenére sem szabad lecsökkenteni a folyadékbevitelt, hiszen ezzel nem csak saját szervezetének, de a magzatnak is árthat. 
Fontos tudni, hogy ebben az időszakban a hormonváltozások miatt a fogíny vérzése gyakori tünet a kismamák körében, így most még inkább érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiéniára. Emellett továbbra is előfordulhat, hogy a kismama hasa megkeményedik, ezekre érdemes odafigyelni, de nem szabad stresszelni miatta. Ha sokáig fennáll ez az állapot, akkor viszont érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

Nem csak a magzat súlygyarapodására kell számítani az utolsó hetekben, de bizony a kismama is nehezebb lesz néhány kilóval. Az utolsó trimeszterben az 5-6 kg-os hízás teljesen normális. A gyakori vizelési inger az éjszakai pihenést is megnehezíti, ezért a kismama a szokásosnál is fáradékonyabbnak érezheti magát napközben. Fontos, hogy ekkor már csak saját magára és a születendő gyermekre koncentráljon a leendő édesanya, érdemes napközbeni pihenéseket is beiktatni különösen akkor, mikor a magzat is pihen. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség huszonkilencedik hetében?

Eljött az ideje a vércsoport szűrésének. A vizsgálat során megvizsgálják a vércsoportodat, majd ellenőrzik azt is, hogy termel-e a szervezeted úgynevezett ellenanyagot. Ez ritkán fordul elő, ám nagyban növeli a kockázatok előfordulásának valószínűségét, így jó erről tudni. Az ellenanyag termelése rendszerint akkor fordul elő, amikor a kismama és a magzat vércsoportja teljesen eltérő, például az egyiküké RH negatív, míg a másiké RH pozitív. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!