MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Terhességi teszt: mit érdemes tudni?

0
0 Értékelések

A terhességi teszt vajon biztos módszer a várandósságom igazolására? Mi a teendőm akkor, ha kiderül, hogy valószínűleg gyermeket várok, de száz százalékban szeretnék megbizonyosodni róla?

Jún. 6, 2023

A terhességi teszt - Egyszerű és gyors módszer

 

Kétségtelen, hogy életed talán legizgatottabb percei várnak rád, ha úgy döntesz, elvégzel egy terhességi tesztet.

A terhességi teszt használata első látásra talán bonyolultnak tűnik, de valójában rendkívül egyszerű. És nem utolsósorban a leggyorsabb módszer annak kiderítésére, hogy vajon gyermeket hordasz-e a szíved alatt. Terhességi tesztet ma már akár 1000 forinttól is kaphatsz a gyógyszertárakban vagy a különféle drogériákban, de már akár az interneten is vehetsz. Vásárláskor mindig ellenőrizd, hogy a teszt nem járt-e le, ellenkező esetben sajnos nem biztos, hogy megbízható eredményt kapsz! Feltétlenül figyeld a csomagoláson a CE jelölést is, amely azt garantálja, hogy a termék minősége megfelel az európai szabványoknak, amit klinikai vizsgálatokkal is igazoltak.

 

A HCG hormont mutatja ki a terhességi teszt

Érdemes tudnod, hogy ma már többféle terhességi teszt közül is választhatsz. Van kazettás, vizeletsugaras és mártogatós csík is – bármelyik mellett is döntesz, tudnod kell, hogy mindegyik ugyanazt a célt szolgálja.  Mindhárom teszt lényege, hogy a vizeletedben jelenlévő emelkedett HCG hormont mutatja ki.

A terhességi tesztnek van egy úgynevezett mintavételi zónája, indikátora – amely nem más, mint a vizelet helye –, de tartalmaz még egy kontroll- és egy ezzel párhuzamosan elhelyezkedő tesztcsíkot is. A tesztelés során az indikátort általában elegendő néhány másodpercig a vizeletsugárba tartanod, ezután viszont egy-két percig türelmesnek kell lenned, hogy megtudd az eredményt. Ha terhes vagy, akkor – a teszt fajtájától függően – megjelenik egy mosolygós arc, vagy két csík vagy egy „+” jel.

Jó, ha tudod: az ilyen jellegű terhességi tesztek „csupán” 99 százalékban adnak megbízható eredményt, de csakis akkor, ha jól használtad! Előfordulhat, hogy a vizsgálat után nem látsz egyetlen csíkot sem, ilyenkor újra kell tesztelned. Sőt, tévedés azt hinni, hogy csakis akkor lehetsz terhes, ha a teszt pozitívat jelez! Ha nem kaptál számodra megnyugtató eredményt, akkor mindenképpen érdemes két-három nappal később egy újabbal próbálkoznod.

 

Általános szabályok a terhességi tesztnél

Mielőtt a teszteléshez kezdenél, mindenképpen olvasd el a használati utasítást, és kövesd az abban leírtakat!

Íme, egy kis adalék!

 • Bár már a legtöbb tesztet a nap bármelyik szakában elvégezheted, mégis legtöbben azt ajánlják, hogy lehetőleg reggel, ébredés után csináld meg, hiszen a vizelet ekkor a legkoncentráltabb!
 • Ne vegyél túl korán tesztet, annak ellenére, hogy elvileg a terhesség már nagyon korai szakaszában is meggyőződhetsz a pozitív eredményről! Az orvosok mégis azt javasolják, hogy várj még két-három napot, hogy biztos légy a dologban!
 • Nincs értelme tesztelned, vagyis nem kapsz megbízható eredményt akkor, ha a menstruációd várható időpontja előtt végzed el.

 

Pozitív terhességi teszt? Irány a nőgyógyász!

Terhességi tüneteket észleltél magadon mostanság, ráadásul, a teszted is pozitív lett? Akkor mindenképpen menj el a nőgyógyászodhoz, aki majd egy vizsgálattal megerősíti a várandósságod! A laborban végzett vérvizsgálat a teszt 99 százaléka helyett már 100 százalékos biztonsággal állapítja meg a terhességet. Hasznos tudnod, hogy ez a vizsgálat elvégezhető beutaló nélkül is, ám amennyiben orvosi papírral mentél, akkor társadalombiztosítási támogatásban részesülsz.

 

Tudtad-e?

Hallottad már azt a kifejezést, hogy „az angolok partra szálltak”? Nem fogod elhinni, honnan származik! 1815-ben, amikor Bonaparte vereséget szenvedett Waterloonál, az angol csapatok partra szálltak Franciaországban, és piros ruhában vonultak a fővárosba. A párizsi szlengben 1920 óta a vörös ruhásokat összekapcsolták a menstruációs vérrel, így lehet az, hogy amikor egy francia nő menstruál, azt mondják: „az angolok partra szálltak”.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat