Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Amit a terhességi tesztekről tudni érdemes

Amit a terhességi tesztekről tudni érdemes

Úgy érzem, terhes vagyok, de száz százalékban szeretnék megbizonyosodni róla. Vajon biztos módszer-e a terhességi teszt a várandósságom igazolására? Mi a teendőm akkor, ha kiderül, hogy valószínűleg gyermeket várok? 

2020/08/31 16:25

A terhességi teszt - Egyszerű és gyors módszer

 

Kétségtelen, hogy életed talán legizgatottabb percei várnak rád, ha úgy döntesz, elvégzel egy terhességi tesztet.

A használata első látásra talán bonyolultnak tűnik, de valójában rendkívül egyszerű. És nem utolsósorban a leggyorsabb módszer annak kiderítésére, hogy vajon gyermeket hordasz-e a szíved alatt. Terhességi tesztet ma már akár 1000 forinttól is kaphatsz a gyógyszertárakban vagy a különféle drogériákban, de már akár az interneten is vehetsz. Vásárláskor mindig ellenőrizd, hogy a teszt nem járt-e le, ellenkező esetben sajnos nem biztos, hogy megbízható eredményt kapsz! Feltétlenül figyeld a csomagoláson a CE jelölést is, amely azt garantálja, hogy a termék minősége megfelel az európai szabványoknak, amit klinikai vizsgálatokkal is igazoltak.

 

A HCG hormont mutatja ki

Érdemes tudnod, hogy ma már többféle teszt közül is választhatsz. Van kazettás, vizeletsugaras és mártogatós csík is – bármelyik mellett is döntesz, tudnod kell, hogy mindegyik ugyanazt a célt szolgálja.  Mindhárom teszt lényege, hogy a vizeletedben jelenlévő emelkedett HCG hormont mutatja ki.

A tesztnek van egy úgynevezett mintavételi zónája, indikátora – amely nem más, mint a vizelet helye –, de tartalmaz még egy kontroll- és egy ezzel párhuzamosan elhelyezkedő tesztcsíkot is. A tesztelés során az indikátort általában elegendő néhány másodpercig a vizeletsugárba tartanod, ezután viszont egy-két percig türelmesnek kell lenned, hogy megtudd az eredményt. Ha terhes vagy, akkor – a teszt fajtájától függően – megjelenik egy mosolygós arc, vagy két csík vagy egy „+” jel.

Jó, ha tudod: az ilyen jellegű tesztek „csupán” 99 százalékban adnak megbízható eredményt, de csakis akkor, ha jól használtad! Előfordulhat, hogy a vizsgálat után nem látsz egyetlen csíkot sem, ilyenkor újra kell tesztelned. Sőt, tévedés azt hinni, hogy csakis akkor lehetsz terhes, ha a teszt pozitívat jelez! Ha nem kaptál számodra megnyugtató eredményt, akkor mindenképpen érdemes két-három nappal később egy újabbal próbálkoznod.

 

Általános szabályok

Mielőtt a teszteléshez kezdenél, mindenképpen olvasd el a használati utasítást, és kövesd az abban leírtakat!

Íme, egy kis adalék!

  • Bár már a legtöbb tesztet a nap bármelyik szakában elvégezheted, mégis legtöbben azt ajánlják, hogy lehetőleg reggel, ébredés után csináld meg, hiszen a vizelet ekkor a legkoncentráltabb!
  • Ne vegyél túl korán tesztet, annak ellenére, hogy elvileg a terhesség már nagyon korai szakaszában is meggyőződhetsz a pozitív eredményről! Az orvosok mégis azt javasolják, hogy várj még két-három napot, hogy biztos légy a dologban!
  • Nincs értelme tesztelned, vagyis nem kapsz megbízható eredményt akkor, ha a menstruációd várható időpontja előtt végzed el.

 

Pozitív a teszt? Irány a nőgyógyász!

Terhességi tüneteket észleltél magadon mostanság, ráadásul, a teszted is pozitív lett? Akkor mindenképpen menj el a nőgyógyászodhoz, aki majd egy vizsgálattal megerősíti a várandósságod! A laborban végzett vérvizsgálat a teszt 99 százaléka helyett már 100 százalékos biztonsággal állapítja meg a terhességet. Hasznos tudnod, hogy ez a vizsgálat elvégezhető beutaló nélkül is, ám amennyiben orvosi papírral mentél, akkor társadalombiztosítási támogatásban részesülsz.

 

Tudtad-e?

Hallottad már azt a kifejezést, hogy „az angolok partra szálltak”? Nem fogod elhinni, honnan származik! 1815-ben, amikor Bonaparte vereséget szenvedett Waterloonál, az angol csapatok partra szálltak Franciaországban, és piros ruhában vonultak a fővárosba. A párizsi szlengben 1920 óta a vörös ruhásokat összekapcsolták a menstruációs vérrel, így lehet az, hogy amikor egy francia nő menstruál, azt mondják: „az angolok partra szálltak”.

 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!