Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Ezt jelentheti a vérzés várandósság alatt.

Mit jelenthet a vérzés a terhesség alatt?

Annak, hogy vérzés jelentkezik a várandósság alatt, többféle oka lehet. Bizonyos esetekben szövődményt is jelezhet, ezért fontos azonnal orvoshoz fordulni ilyenkor.

2021/01/29 18:36

A várandósság alatt jelentkező hüvelyi vérzéstől vagy pecsételéstől minden kismama tart. Ha előfordul ilyen a terhesség valamely szakaszában, bár adhat okot aggodalomra, nem jelenti egyértelműen azt, hogy veszélyben van a születendő gyermek. Ennek ellenére komolyan kell venni és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Vérzés terhesség alatt - Mi okozhatja és van ok aggodalomra?

A menstruáció alatt jelentkező hüvelyi vérzést a hormonok indítják el. Azonban amikor egy nő teherbe esik, HCG hormon kezd el termelődni a szervezetében, mely megszakítja a menstruációs ciklust a terhesség időszakára. Ennek ellenére olykor a korai szakaszban is előfordulhat néhányszor vérzés, különösen az első egy-két hónapban. Akárcsak a menzesz, jellemzően görcsökkel és felfúvódással is járhat. Ez okozhat ijedtséget az első trimeszterben levő kismamáknál. A nagyon korai terhesség szakaszában úgynevezett implantációs vérzés is előfordulhat. Így nevezik azt, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe. A kezdeti szakaszban jelentkező vérzést emellett egy belső vizsgálat vagy egy szexuális együttlét is okozhatja a méhnyak irritációját követően. Ezekben az esetekben jellemzően pecsételő, könnyű, vaginális vérzés jelentkezik. A vér színe ilyenkor vöröses – rózsaszínes, esetleg barna.

Ennél sokkal komolyabb oka is lehet a vérzésnek, hiszen méhen kívüli terhességet is jelezhet. Az Egyesült Királyságban körülbelül minden nyolcvan – kilencvenedik várandósság esetében jelentkezik ilyesmi. Akkor fordul elő, amikor a megtermékenyített petesejt a méhen kívül ágyazódik be, ahol egy idő után már nem tud fejlődni. 

A másik komoly ok, amely vérzést eredményezhet a várandósság korai szakaszában, az a vetélés. A többi esettel ellentétben, jellemzően erős görcsök és alhasi fájdalom kíséri. Jól látható tehát, hogy a vérzés jelentkezésének számos oka lehet, így fontos, hogy a kismama azonnal keresse fel orvosát ilyen esetben. 

Mi okozhatja a vérzést a terhesség későbbi szakaszában?

A második vagy harmadik trimeszterben is előfordulhat hüvelyi vérzés, mely szintén nem feltétlenül jelent bajt, ám fontos, hogy minél előbb az orvos is megbizonyosodjon erről. Több oka is lehet. Továbbra is jelentkezhet a vérzés szexuális együttlétet követően, ám ugyanígy fennáll a vetélés, a koraszülés lehetősége is. Emellett számos más dolog is állhat a vérzés hátterében a terhesség későbbi szakaszában. Nem gyakori, de igen súlyos állapot, amikor a placenta a méh falán mélyen, közel a belső méhszájhoz, vagy a méhnyakon helyezkedik el. 

„Azoknál a kismamáknál, akiknél kialakul ez az úgynevezett „mélyen /elől fekvő méhlepény, gyakran tapasztaljuk azt, hogy a méhlepény mélyen fekszik, közel a belső méhszájhoz, ami vérzést okoz.” – magyarázza Dr. Vörös Anna szülész – nőgyógyász. Ilyen esetben az orvos ágynyugalomra utasíthatja a kismamát, súlyosabb esetben kórházi befekvés lehet szükséges. Azonban ahogy az idő előrehaladtával a baba, és vele együtt a méh is növekszik, magával húzza a méhlepényt, így a terhesség későbbi szakaszában már nem fog a lepény túl mélyen tapadni, ezáltal megszűnik a vérzés és a természetes szülés elől is elgördül az akadály.

Ritka, ám annál súlyosabb oka lehet a vérzésnek a méhlepény hirtelen leválása a méh faláról. Ez jellemzően dohányzó, magas vérnyomásban szenvedő vagy veseproblémákkal küzdő kismamáknál fordul elő, de sajnos néha teljesen egészséges várandósoknál is jelentkezhet. Ilyen esetben azonnali kórházi felvétel, szigorú megfigyelés, súlyos esetben azonnali császármetszés szükséges a magzat és az anya életének megmentése érdekében. 

Van azonban pozitív jele is a vérzésnek, ám csak a harminchetedik hetet követően. Ugyanis ekkor már jelentheti a méhszáj tágulását, mely jelezheti, hogy nemsokára megindul a szülés és a kismama hamarosan a karjaiban tarthatja gyermekét. 

Tehát milyen esetben szükséges a kismamának orvoshoz fordulni?

Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szerint ha bármilyen vérzést – legyen az pecsételő vagy bő vérzés – tapasztal a kismama, érdemes mielőbb felkeresnie az orvosát. Bő vérzés esetén mindenképp azonnal hívjon mentőt!

„Így nem csak az esetleges szövődmények kialakulása kerülhető el, de a leendő anyuka is megkímélheti magát a tartósan stresszes állapottól. Az orvosi vizsgálatot követően szerezhetünk csak bizonyosságot a vérzés okáról, függetlenül attól, hogy a várandósság mely szakaszában fordul elő a jelenség." – teszi hozzá. 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!