Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenharmadik hetében csökken a fertőzésveszély és a vetélés kockázata.

A terhesség tizenharmadik hete

A nyugalom időszaka következik.

2017/11/22 15:42

Mivel a rosszullétek ekkora rendszerint teljesen elmúlnak és várhatóan nem is térnek vissza. A kismama továbbra is kívánós és jellemzően jól érzi magát a bőrében.

A tizenkettedik héten esedékes kötelező ultrahangvizsgálat után rendszerint egy nyugodtabb időszak kezdődik a szülők számára, hiszen nem csak megbizonyosodhattak arról, hogy a fejlődő magzat egészséges, de ekkor már kisebb a veszély bizonyos fertőzésekre és a vetélés kockázata is egyre jobban csökken. 


Hogy néz ki a magzat tizenhárom hetes korban?


A magzat ekkor 20 – 30 gramm súlyú, méreteiben akkora, akár egy borsóhüvely. Szervezetében beindul az emésztés, légzőszervei is folyamatosan fejlődnek. Feje egyelőre sokkal nagyobb, mint a test többi része, ám ez az aránytalanság a fejlődés során eltűnik. Megjelennek a fogcsírák is, bár az ebből fejlődő apró tejfogacskáknak még sokat kell várniuk arra, hogy előbújhassanak. 


Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?


Még alig láthatóan, de elkezdett növekedni a kismama pocakja, így már jó szolgálatot tesznek a korábban megvásárolt kismama ruhák. Mivel egyre nagyobb a leendő édesanya étvágya és nassolási kedve, vigyázni kell az ilyenkor könnyen lerakódó plusz kilókkal. Előfordulhat, hogy a kismama csomósodást észlel a melleiben, ettől nem kell megijedni. Ennek oka, hogy a mell mirigyállománya kezd felkészülni a szoptatás kihívásaira.


 Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?


A megfelelő életmód és a vitamindús étrend továbbra is fontos a baba egészséges fejlődése szempontjából. Továbbra is ajánlott az orvosi felügyelet mellett végzet testmozgás. Mindez azért is fontos, mert ebben az időszakban sem egészséges, ha túl sokat növekszik a kismama súlya. 


Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenharmadik hetében?


A tizenkettedik héten esedékes ultrahangvizsgálat után javasolt elgondolkozni azon, hogy szeretnének – e a leendő szülők integrált teszteket végeztetni, hiszen így számos genetikai rendellenességet tudnak kiszűrni. Fontos tudni azonban, hogy ezek a szűrések önköltségesek. Ha a kismama elmúlt 37 éves, érdemes konzultálni a nőgyógyásszal és a védőnővel az ajánlott vizsgálatokról, melyek a gyermek esetleges genetikai rendellenességeit hivatottak kiszűrni.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!