Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenharmadik hetében csökken a fertőzésveszély és a vetélés kockázata.

A terhesség tizenharmadik hete

A nyugalom időszaka következik.

2017/11/22 15:42

Mivel a rosszullétek ekkora rendszerint teljesen elmúlnak és várhatóan nem is térnek vissza. A kismama továbbra is kívánós és jellemzően jól érzi magát a bőrében.

A tizenkettedik héten esedékes kötelező ultrahangvizsgálat után rendszerint egy nyugodtabb időszak kezdődik a szülők számára, hiszen nem csak megbizonyosodhattak arról, hogy a fejlődő magzat egészséges, de ekkor már kisebb a veszély bizonyos fertőzésekre és a vetélés kockázata is egyre jobban csökken. 


Hogy néz ki a magzat tizenhárom hetes korban?


A magzat ekkor 20 – 30 gramm súlyú, méreteiben akkora, akár egy borsóhüvely. Szervezetében beindul az emésztés, légzőszervei is folyamatosan fejlődnek. Feje egyelőre sokkal nagyobb, mint a test többi része, ám ez az aránytalanság a fejlődés során eltűnik. Megjelennek a fogcsírák is, bár az ebből fejlődő apró tejfogacskáknak még sokat kell várniuk arra, hogy előbújhassanak. 


Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?


Még alig láthatóan, de elkezdett növekedni a kismama pocakja, így már jó szolgálatot tesznek a korábban megvásárolt kismama ruhák. Mivel egyre nagyobb a leendő édesanya étvágya és nassolási kedve, vigyázni kell az ilyenkor könnyen lerakódó plusz kilókkal. Előfordulhat, hogy a kismama csomósodást észlel a melleiben, ettől nem kell megijedni. Ennek oka, hogy a mell mirigyállománya kezd felkészülni a szoptatás kihívásaira.


 Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?


A megfelelő életmód és a vitamindús étrend továbbra is fontos a baba egészséges fejlődése szempontjából. Továbbra is ajánlott az orvosi felügyelet mellett végzet testmozgás. Mindez azért is fontos, mert ebben az időszakban sem egészséges, ha túl sokat növekszik a kismama súlya. 


Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenharmadik hetében?


A tizenkettedik héten esedékes ultrahangvizsgálat után javasolt elgondolkozni azon, hogy szeretnének – e a leendő szülők integrált teszteket végeztetni, hiszen így számos genetikai rendellenességet tudnak kiszűrni. Fontos tudni azonban, hogy ezek a szűrések önköltségesek. Ha a kismama elmúlt 37 éves, érdemes konzultálni a nőgyógyásszal és a védőnővel az ajánlott vizsgálatokról, melyek a gyermek esetleges genetikai rendellenességeit hivatottak kiszűrni.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.