MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A leendő édesanya teste

Amióta babát vársz, szinte az egész külsőd átalakult. Mindenki azt mondja, csak úgy ragyogsz, de te sokszor nem így érzed…

Aug. 12, 2020

A női test változása terhesség alatt

 

A várandósság elmúlt néhány hónapjában a tested számos láthatatlan és látható változáson ment át, hogy tökéletes otthona legyen fejlődő kisbabádnak. Bár ezek a változások csodálatosak, lehetnek napok, amikor te magad éppen nem így találod… akkor gondolj arra, hogy a várandós nőket mindenki különlegesen ragyogónak és szépnek látja – és ez rád is tökéletesen igaz!

 

A bőr változásai

Ha eddig száraz bőröd volt, most hirtelen bezsírosodhat, vagy éppen fordítva - de az is megeshet, hogy érzékeny bőröd még inkább kiszárad, vagy a zsíros bőrön pattanások jelennek meg.  Ezekről a változásokról mind a hormonok hatása tehet. Kellemesebben fogod magad érezni, ha a bőrápolásra most extra figyelmet fordítasz: minden reggel és este tisztítsd meg a bőrödet, ápold hidratálóval, ne feledkezz meg a belső folyadékpótlásról sem: igyál meg naponta legalább 1,5-2 liter vizet.

Fontos, hogy a terhesség alatt védd magad a naptól, ugyanis a bőr pigmentációja megnövekszik a hormonszint-változások következtében, ez pedig gyorsabb barnulást, esetleg barna foltok megjelenését okozhatja. Ezért ne menj ki a napra megfelelő napvédő krém használata nélkül a májfoltok megelőzése érdekében!

 

Erősebb haj

Ha vékonyszálú a hajad, kifejezetten rajongani fogsz a terhesség időszakáért: ekkor ugyanis a várandós nők többségénél a megnövekedett ösztrogénszint hatására a hajszálak erősebbé, fényesebbé, dúsabbá válnak, ráadásul megáll a hajhullás természetes, hétköznapi folyamata. Éppen ezért a szülés után ezek az extrán megmaradt hajszálak a természet rendjének megfelelően kihullanak majd - a legtöbb kismama ilyenkor nagyon megijed, de az előzőekből is következik, hogy csak a plusz hajszálmennyiség tűnik el, és visszaáll a terhesség előtti állapot.

 

A legnagyobb átalakulás

A méh alaphelyzetben nem más, mint egy csupán 50 g súlyú, kis, fordított körte alakú izom, amely hatalmas változásra képes – a terhesség végére eléri a 1,5 kg súlyt. Már az első néhány hét után, és végig az egész terhesség alatt is folyamatosan tágul, hogy igazodjon a baba növekedéséhez. 

A folyamat visszafelé is ugyanilyen gördülékenyen zajlik: szülés után a méh összezsugorodik, felveszi eredeti alakját és helyzetét. Ez nem egyik napról a másikra történik, de várj türelemmel: körülbelül hat hónapba telik, mire újra lapos lesz a hasad.

Az első trimeszter alatt gyakori a vizelési inger (ahogy a méh nyomja a húgyhólyagot), és feszítő érzést tapasztalhatsz az alhasadban, ahogy az izmot tartó szalagok tágulnak. A második trimeszter alatt a méh a hasüregbe kerül, ahogy a pocakod egyre kerekedik. A harmadik trimeszterben a méh tovább növekszik és nyomást gyakorol más szervekre, például a tüdőre és a belekre. Ezért lehet, hogy ebben az időszakban nehézlégzéssel, székrekedéssel vagy gyomorégéssel küzdesz – persze ez korántsem törvényszerű.

A várandósság vége felé közeledve a hormonok már azért dolgoznak, hogy a medence kitágulhasson és a szalagok megnyúljanak.  Bár ez alhasi fájdalmat és hátfájást okozhat, ne gondolj semmi rosszra, ez így van rendjén: a tested felkészül a szülésre. Továbbra is a pihenés a legjobb megoldás. Mindig találd meg a megfelelő pozíciót: ha ülsz, ülj hátra jól a székben, ha állsz, picit döntsd előre a medencédet.

Mindezek a változások belül zajlanak, kívül csupán az látszik, hogy a pocakod egyre szebben kerekedik, és megjelenhet rajta egy barna csík, amely a köldöködtől a szeméremcsontodig húzódhat. Ez is a hormonokkal van összefüggésben: a magas ösztrogénszint hatására fokozódik a melanin (pingmentsejt) kiválasztás, de ne aggódj, ez is csak a szülésig tart majd, és utána nyomtalanul el is tűnik.

 

Mellesleg…

A terhesség egyik legelső jele, hogy a mellek megduzzadnak, és érzékennyé, fájdalmassá válnak. A mellbimbók is megváltoznak: nagyobbak és keményebbek lesznek. Ez így van rendjén, a hormonok máris gőzerővel dolgoznak – a test így készül fel a szoptatásra. A kilenc hónap alatt megnő a mellek tömege, legtöbbször nagyjából a duplájára. Ez nagy és gyors változás, ami igénybe veszi a mell érzékeny bőrét, és sokszor nyomot is hagy rajta striák képében.  Nincs olyan csodaszer, amely garantáltan megelőzhetné ezeket és megőrizné a bőr tökéletes épségét, de az édesmandula-olaj és búzacsíraolaj alapú ultrahidratáló krém napi rendszeres használatával nagyon sokat tehetsz bőröd szépségéért.

 

 

 

 

Rate this article