Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenkettedik hete

A terhesség tizenkettedik hete

Csökken a vetélés kockázata és múlnak a rosszullétek.

2017/12/08 10:46

A születendő gyermek a tizenkettedik hétre valójában már rendelkezik minden, az élethez szükséges szervvel és végtaggal attól függetlenül, milyen aprócska. 

Mivel ekkorra minimálisra csökken a vetélés veszélye, a tizenkettedik héten esedékes genetikai vizsgálatot követően - mellyel szűrhető a Down – szindróma és ellenőrzik a magzat fejlődését is-, érdemes elújságolni a távolabbi ismerősöknek is a nagy hírt. Ekkorra már a kismama is jobban érzi magát, a rosszullétei nem csak múlnak, de egyenesen megnő az étvágya és kívánós lesz.

Hogy néz ki a magzat tizenkét hetes korban?

A magzat tizenkét hetes korban akkora, akár egy mandarin. Mivel az agya hatalmas fejlődésen ment keresztül, már például fájdalmat is képes érezni. Már mozgatja mellkasát, ökölbe szorítja kezeit, ki tudja nyitni a száját, sőt, néha még csuklik is. Annak ellenére, milyen apró még ebben a korban, gyakorlatilag a legtöbb szerve már kifejlődött ahhoz, hogy életben maradhasson. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

Jellemzően csökkennek a rosszullétek, csupán a fáradékonyság maradhat a tünetek között. Ekkor tapasztalhatja először a kismama, hogy kívánós lett, sokszor akár olyan ételekre is vágyhat, ami egyébként nem tartozik a kedvencei közé. Éppen ezért ebben az időszakban a legnagyobb a hízás veszélye, így fontos tudatosítani a tényt, hogy nem két ember helyett kell ennie a leendő édesanyának. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

A tizenkettedik hétre a vetélés kockázata lecsökken, így már bátran elmondható a munkahelyen és a tágabb ismerősi körben az örömhír. Érdemes kímélnie magát a kismamának, de fontos, hogy nem szabad teljesen felhagyni a testmozgással. Egyszerűen csak sokkal óvatosabbnak és körültekintőbbnek kell lenni. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenkettedik hetében?

A terhesség alatt három kötelező ultrahangon kell részt vennie a kismamának. Az első alkalommal, a tizenkettedik héten megtörténik a nyaki redő mérése, amellyel a Down – szindrómát szűrik. A folyadék felhalmozódása ugyanis rendellenesség esetén a magzat tarkótáji részén gyűlik össze, így ezt mindenképpen ellenőriztetni szükséges. Emellett a nőgyógyász vagy ultrahang specialista ellenőrzi a szív működését, az orrcsont fejlődését, valamint a hasi tájékon található belső szerveket is. A vizsgálatok eredményét követően rendszerint egy igen nyugodt időszak következik a szülők életében, hiszen megbizonyosodhatnak arról, hogy gyermekük az anyaméhben egészségesen fejlődik. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!