Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenkettedik hete

A terhesség tizenkettedik hete

Csökken a vetélés kockázata és múlnak a rosszullétek.

2017/12/08 10:46

A születendő gyermek a tizenkettedik hétre valójában már rendelkezik minden, az élethez szükséges szervvel és végtaggal attól függetlenül, milyen aprócska. 

Mivel ekkorra minimálisra csökken a vetélés veszélye, a tizenkettedik héten esedékes genetikai vizsgálatot követően - mellyel szűrhető a Down – szindróma és ellenőrzik a magzat fejlődését is-, érdemes elújságolni a távolabbi ismerősöknek is a nagy hírt. Ekkorra már a kismama is jobban érzi magát, a rosszullétei nem csak múlnak, de egyenesen megnő az étvágya és kívánós lesz.

Hogy néz ki a magzat tizenkét hetes korban?

A magzat tizenkét hetes korban akkora, akár egy mandarin. Mivel az agya hatalmas fejlődésen ment keresztül, már például fájdalmat is képes érezni. Már mozgatja mellkasát, ökölbe szorítja kezeit, ki tudja nyitni a száját, sőt, néha még csuklik is. Annak ellenére, milyen apró még ebben a korban, gyakorlatilag a legtöbb szerve már kifejlődött ahhoz, hogy életben maradhasson. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

Jellemzően csökkennek a rosszullétek, csupán a fáradékonyság maradhat a tünetek között. Ekkor tapasztalhatja először a kismama, hogy kívánós lett, sokszor akár olyan ételekre is vágyhat, ami egyébként nem tartozik a kedvencei közé. Éppen ezért ebben az időszakban a legnagyobb a hízás veszélye, így fontos tudatosítani a tényt, hogy nem két ember helyett kell ennie a leendő édesanyának. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

A tizenkettedik hétre a vetélés kockázata lecsökken, így már bátran elmondható a munkahelyen és a tágabb ismerősi körben az örömhír. Érdemes kímélnie magát a kismamának, de fontos, hogy nem szabad teljesen felhagyni a testmozgással. Egyszerűen csak sokkal óvatosabbnak és körültekintőbbnek kell lenni. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenkettedik hetében?

A terhesség alatt három kötelező ultrahangon kell részt vennie a kismamának. Az első alkalommal, a tizenkettedik héten megtörténik a nyaki redő mérése, amellyel a Down – szindrómát szűrik. A folyadék felhalmozódása ugyanis rendellenesség esetén a magzat tarkótáji részén gyűlik össze, így ezt mindenképpen ellenőriztetni szükséges. Emellett a nőgyógyász vagy ultrahang specialista ellenőrzi a szív működését, az orrcsont fejlődését, valamint a hasi tájékon található belső szerveket is. A vizsgálatok eredményét követően rendszerint egy igen nyugodt időszak következik a szülők életében, hiszen megbizonyosodhatnak arról, hogy gyermekük az anyaméhben egészségesen fejlődik. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.