MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A magzat tizenkettedik hete

Csökken a vetélés kockázata és múlnak a rosszullétek.

Nov. 11, 2022

A 12 hetes magzat fejlődése és étrendi tanácsok

 

A születendő gyermek a tizenkettedik hétre valójában már rendelkezik minden, az élethez szükséges szervvel és végtaggal attól függetlenül, milyen aprócska. 

Gratulálunk, elérkeztél az első trimeszter végéhez! Lássuk, mi minden történik ezen a héten!

 

Hogyan fejlődik a baba a terhesség 12. hetében?

 

A magzat tizenkét hetes korban akkora, akár egy mandarin, nagyjából 60-65mm. 

Mivel az agya hatalmas fejlődésen ment keresztül, már például fájdalmat is képes érezni. Már mozgatja mellkasát, ökölbe szorítja kezeit, ki tudja nyitni a száját, sőt, néha még csuklik is. 

Az első trimeszter végére a kicsi arcának részletei már jól látszódnak.  És micsoda ragyogó kis arcról van szó!  

A csontvelő is termel már vérsejteket, de a vérképzésben egészen a szülésig a máj és a lép, amely vörösvértesteket termel, fog nagyobb szerepet játszani. Megszületés után pedig már csak a csontvelő fogja ezt a kiemelkedő szerepet betölteni gyermeked egész hátralévő életében. Amennyiben kisfiút vársz, az ultrahangos vizsgálat során már kivehető lesz a hímvessző. Mindenképpen tájékoztasd időben a veled foglalkozó szakembereket arról, ha egészen a szülésig nem szeretnéd tudni a baba nemét, amennyiben erre a döntésre jutottál, nehogy véletlenül elszólják magukat.

 

Mi történik az anyuka testével a terhesség 12. hetében?
 

Jó hír, hogy a legtöbb várandós az első trimeszter végére egyik napról a másikra búcsút int a hányingernek. Ha esetleg izgulnál, hogy még nem érzed a magzatmozgásokat, fontos tudnod hogy általában ezeket a 20. hét körül érzik meg a kismamák. Ne aggódj, hiszen ez teljesen természetes főként, ha első babádat várod, hiszen még nem is tudhatod, hogy pontosan milyen érzés ez. Eleinte ne földrengésszerű érzésre számíts, sokkal inkább finom, pillangó szárnyverdesésre fog hasonlítani. Amikor már biztosan a kicsi mozgásait érzed, köszönj vissza neki te is egy kis kopogtatással!Mire kell odafigyelned a magzat 12 hetes korában?
 

Mostanában éhesebb vagy? Amíg az első trimeszterben extra kalória bevitelre nem volt szükség, addig most hirtelen körülbelül 340 kalóriával többre lesz szükséged naponta, kisbabád növekedésének támogatása érdekében. A többlet kalóriát tápanyagdús ételekkel és falatkákkal érdemes bevinni, odafigyelve, hogy mind az 5 élelmiszercsoportból (gyümölcs, zöldség, gabonafélék, tejtermékek és húsok/halak/fehérjedús ételek) kerüljön a tányérodra, így segítve kisbabád méhen belüli fejlődését, ami a megszületését követő időszakra is jótékony hatással van.
Lássuk, hogyan is néz ki ez az extra kalória a valóságban: Nagyjából 340 kalóriát jelent egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér a tetején 60 gramm pulykamellel, 1 teáskanál majonézzel, némi salátával és egy paradicsom szelettel. Tegyél még hozzá egy kis gyümölcsöt és fél pohár tejet!

A legtöbb anyukát foglalkoztatja, hogy mi történik, ha megbetegszik a terhesség során. Egy nátha vagy gyomorrontás nincs hatással a születendő gyermekre. Az viszont mindenképpen fontos, hogy jelezd orvosodnak, ha megbetegszel, hiszen ő fogja tudni pontosan, hogy milyen kezelésre van szükséged, amely természetesen nem árt babádnak. Inkább ne próbáld magadat kúrálni! 

A tizenkettedik hétre a vetélés kockázata lecsökken, így már bátran elmondható a munkahelyen és a tágabb ismerősi körben az örömhír. Érdemes kímélnie magát a kismamának, de fontos, hogy nem szabad teljesen felhagyni a testmozgással. Egyszerűen csak sokkal óvatosabbnak és körültekintőbbnek kell lenni. 

 

12 hetes magzat tesztek

 

A terhesség alatt három kötelező ultrahangon kell részt vennie a kismamának. Az első alkalommal, a tizenkettedik héten megtörténik a nyaki redő mérése, amellyel a Down-szindrómát szűrik. A folyadék felhalmozódása ugyanis rendellenesség esetén a magzat tarkótáji részén gyűlik össze, így ezt mindenképpen ellenőriztetni szükséges. Emellett a nőgyógyász vagy ultrahang specialista ellenőrzi a szív működését, az orrcsont fejlődését, valamint a hasi tájékon található belső szerveket is. A vizsgálatok eredményét követően rendszerint egy igen nyugodt időszak következik a szülők életében, hiszen megbizonyosodhatnak arról, hogy gyermekük az anyaméhben egészségesen fejlődik.

 

A fentebb leírt ultrahangvizsgálat a legfontosabb ezen a héten. Érdemes tudni, hogy a magzat 11-13. hetes korában végezhető el, így nem vagy elkésve, ha esetleg később sikerül eljutni a vizsgálatra.

 

Opcionális vizsgálat az úgynevezett preeclampsia szűrés, amelyre szintén a 12. héten kerülhet sor. A korábban terhességi mérgezésnek (toxémia) is nevezett preeklampszia enyhe, középsúlyos és súlyos formában is egyaránt jelentkezhet – utóbbi esetben az anya és a magzat élete is veszélybe kerülhet. Jelenleg nincs biztos módja a preeclampsia elkerülésének, ám a magas rizikó csoportba tartozó várandósok esetén a 16. hétig megkezdett megelőző kezeléssel minimalizálható a kialakulása. Érdeklődj a részletekről szülész-nőgyógyász szakorvostól!

 

Az első trimeszteri vizsgálatok a következők: háziorvosi vizsgálat, vérkép és vizelet vizsgálat, vércsoport meghatározás, vércukorszint ellenőrzés, szifilisz és B típusú hepatitisz szűrése, továbbá fogorvosi vizsgálat. Az első genetikai ultrahangvizsgálat a legfontosabb ezen a héten. Szükség esetén genetikai tanácsadásra is sor kerülhet, illetve több választható vizsgálat közül választhatsz, ilyen például a TORCH szűrés, amely különböző fertőzéseket szűr, vagy komplex kromoszóma vizsgálatot is kérhetsz, amely segít kiszűrni a genetikai eltéréseket. Az első trimeszter végére érve ellenőrizd, hogy minden kötelező vizsgálaton részt vettél-e!

Rate this article
0