Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenegyedik hetétől a magzatnak egyre több kapcsolata van édesanyjával és a külvilággal.

A terhesség tizenegyedik hete

Egyre szorosabb a kapcsolat a baba és a mama között.

2017/11/22 15:36

Növekszik a magzat, kialakul a köldökzsinór, minden héttel egyre több kapcsolata van édesanyjával és a külvilággal. 

A rosszullétek egyre kevésbé gyakoriak ebben az időszakban, így a kismama egyre kiegyensúlyozottabbnak érezheti magát. Elkezd visszatérni az elveszett étvágya és sokaknak ekkor már a sportoláshoz is van kedve


Hogy néz ki a magzat tizenegy hetes korban?


A fejlődő magzat súlya már majdnem 7 gramm, mérete pedig akkora, akár egy szem füge. Ebben az időszakban nagy növekedésnek indul, a következő egy hétben annyit nőhet, mint az eddigi tizenegy hétben összesen. A köldökzsinór, melyen keresztül a következő hónapokban tápanyaghoz jut, már teljesen kifejlődött. Veséi már működésbe léptek, képesek a kiválasztásra. Az ujjai lassan különválnak és lassan képes lesz ökölbe szorítani a kezét. 


Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?


A fejfájások gyakoribbá válhatnak, melyet bő folyadékbevitellel és sok vitamindús étellel lehet mérsékelni. Ha eddig rendszeresen mozgott a kismama, továbbra sem kell elhagyni a tevékenységet, de természetesen előtte mindenképpen szükséges konzultálni az orvossal. A sport nem csak a plusz kilók ellen jó, de erősíti az immunrendszert, felkészíti a testet a szülésre és az esetleg jelentkező székrekedést is orvosolhatja a kismama szervezetében.


Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?


A folsav és a D – vitamin bevitele a szervezetbe fontos ebben az időszakban, ám bármilyen vitamint és étrendkiegészítőt vásárol a kismama, szedése előtt mindenképpen szükséges a szakorvossal konzultálni róla. Az A – vitamin túlzott bevitele például hosszútávon nem ajánlott a magzat egészsége érdekében, így erre külön figyelni kell a vitamin tartalmú készítmények kapcsán. Ugyanez vonatkozik arra is, ha van olyan vitamin, amit a terhesség előtt szedett rendszeresen a kismama, hiszen nem biztos, hogy továbbra is élhet az adott étrendkiegészítővel.


Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenegyedik hetében?

Közeleg az első kötelező ultrahang vizsgálat időpontja, melyre érdemes már ekkor időpontot kérni. A vizsgálat során szűrik a Down – szindrómát, megnézik a szív működését, az orrcsont fejlődését, illetve a belső szerveket is. A várandósság alatt három ilyen kötelező szűrővizsgálaton kell majd részt vennie a kismamának.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.