Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenegyedik hetétől a magzatnak egyre több kapcsolata van édesanyjával és a külvilággal.

A terhesség tizenegyedik hete

Egyre szorosabb a kapcsolat a baba és a mama között.

2017/11/22 15:36

Növekszik a magzat, kialakul a köldökzsinór, minden héttel egyre több kapcsolata van édesanyjával és a külvilággal. 

A rosszullétek egyre kevésbé gyakoriak ebben az időszakban, így a kismama egyre kiegyensúlyozottabbnak érezheti magát. Elkezd visszatérni az elveszett étvágya és sokaknak ekkor már a sportoláshoz is van kedve


Hogy néz ki a magzat tizenegy hetes korban?


A fejlődő magzat súlya már majdnem 7 gramm, mérete pedig akkora, akár egy szem füge. Ebben az időszakban nagy növekedésnek indul, a következő egy hétben annyit nőhet, mint az eddigi tizenegy hétben összesen. A köldökzsinór, melyen keresztül a következő hónapokban tápanyaghoz jut, már teljesen kifejlődött. Veséi már működésbe léptek, képesek a kiválasztásra. Az ujjai lassan különválnak és lassan képes lesz ökölbe szorítani a kezét. 


Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?


A fejfájások gyakoribbá válhatnak, melyet bő folyadékbevitellel és sok vitamindús étellel lehet mérsékelni. Ha eddig rendszeresen mozgott a kismama, továbbra sem kell elhagyni a tevékenységet, de természetesen előtte mindenképpen szükséges konzultálni az orvossal. A sport nem csak a plusz kilók ellen jó, de erősíti az immunrendszert, felkészíti a testet a szülésre és az esetleg jelentkező székrekedést is orvosolhatja a kismama szervezetében.


Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?


A folsav és a D – vitamin bevitele a szervezetbe fontos ebben az időszakban, ám bármilyen vitamint és étrendkiegészítőt vásárol a kismama, szedése előtt mindenképpen szükséges a szakorvossal konzultálni róla. Az A – vitamin túlzott bevitele például hosszútávon nem ajánlott a magzat egészsége érdekében, így erre külön figyelni kell a vitamin tartalmú készítmények kapcsán. Ugyanez vonatkozik arra is, ha van olyan vitamin, amit a terhesség előtt szedett rendszeresen a kismama, hiszen nem biztos, hogy továbbra is élhet az adott étrendkiegészítővel.


Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenegyedik hetében?

Közeleg az első kötelező ultrahang vizsgálat időpontja, melyre érdemes már ekkor időpontot kérni. A vizsgálat során szűrik a Down – szindrómát, megnézik a szív működését, az orrcsont fejlődését, illetve a belső szerveket is. A várandósság alatt három ilyen kötelező szűrővizsgálaton kell majd részt vennie a kismamának.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!