Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizedik hete

A terhesség tizedik hete

A magzat már hallja édesanyja hangját.

2017/12/08 10:40

Még ugyan a kismama nem érzi a magzat mozgását, ő már odabent önkénytelenül mocorogni kezd, amit leginkább az agy fejlődése vált ki.

Tíz hetes korban a magzat már rengeteget mozog a méhben, ami összefüggésben van azzal, hogy ebben az időszakban elképesztő fejlődésnek indul az agya. A hormonok változásai miatt gyakran változékony lehet a kismama hangulata, ám ez valakinél erősebben jelentkezik, míg van olyan, akinél szinte egyáltalán nem. 

Hogy néz ki a magzat tíz hetes korban?

Ekkor körülbelül 2,5-3 cm-es a magzat, így már akkora, akár egy szem szilva. A tizedik hétre már minden létezéshez szükséges szerve kialakul és elkezdődik azok összehangolt működése is. Emellett az agy is fejlődésnek indul, percenként akár 25.000 idegsejt is létrejöhet az agyában. Elkezdenek fejlődni az ízületek is, így már hivatalosan is véget ér az embrionális korszak, innentől kezdve már magzatról beszélhetünk. Kifejlődnek a fülek is, így már hallja édesanyja hangját. A külső nemi jelleg is megjelenik, bár ekkor jellemzően még nem állapítható meg egyértelműen, hogy kisfiú vagy kislány érkezik a családba. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

A tizedik hétre már enyhülhetnek a reggeli rosszullétek, ám a szagokra való érzékenység, az ingerlékenység és fáradékonyság jellemző tünet lehet. A hormonok változásai miatt előfordulhat az is, hogy a kismamánál hangulatingadozások jelentkeznek.
A magasabb vérnyomás is gyakori ebben az időszakban. Viszont lassan elkezd nőni a kismama pocakja, így rövid időn belül a külső szemlélő számra sem marad titok, hogy bővül a család. Jellemzően ekkor nő meg a mellek mérete is, érzékennyé válhatnak és a bimbó udvar is elszíneződhet. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

A kismama legfontosabb dolga, hogy legyen kiegyensúlyozott, pihenjen sokat és ha van rá lehetősége, sétáljon egy kicsit a friss levegőn, így csökkenthető a szív terheltsége. A kismama szervezetének ebben az időszakban leginkább vasra van szüksége, hiszen a magzat agyának fejlődése miatt ezt vonja el leginkább édesanyja szervezetéből. Érdemes vörös húsokat, halat, tojást és egyéb vasban gazdag ételeket fogyasztani. Hasznos lehet ekkor már étrend kiegészítőket és vitaminokat is szedni, azonban kizárólag akkor, ha ez a nőgyógyász szerint is szükséges. A tizedik héten érdemes beszerezni az első kismama ruhákat, ugyanis innentől kezdve igen gyors növekedésnek indul majd a magzat és ezzel együtt a kismama pocakja is. Amellett, hogy a régi farmer nem lesz túl kényelmes viselet a következő hónapokban, nem is túl egészséges, hiszen nagyobb a megfázás vagy az egyéb külső behatás esélye, ha nem védi megfelelő ruha a has tájékát.

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizedik hetében?

A tizedik hétben már megjelenik a külsőleges nemi jelleg, ám biztosan csak a tizenhatodik hétben lehet megállapítani a születendő gyermek nemét. Ha eddig még nem kereste fel a kismama a fogorvost, itt az ideje megnézetni a fogakat. Mivel a magzat az anyai szervezetből vonja el a fejlődéséhez szükséges kalciumot, ezért fokozottan figyelni kell annak pótlására és a megfelelő szájhigiéniára. A hormonális változások is hatással vannak az ínyre, ráadásul a reggeli rosszullétek sem a fogak barátai. Egy puha sörtéjű fogkefe beszerzése és a rendszeres szájápolás megelőzheti a problémákat, szakemberhez azonban akkor is el kell látogatni, ha látszólag a kismama minden foga egészséges. 

 

 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!