Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség kilencedik hetében fontos az egészséges étkezés és az életmód kialakítása a kismama számára.

A terhesség kilencedik hete

Legkésőbb ekkor ki kell alakítani a kismama megfelelő étrendjét.

2017/11/22 15:11

Fontos, hogy a leendő édesanya ne csak testileg, de lelkileg is felkészüljön az új szerepre, melyhez az első nagy lépés az új életmód kialakítása.

Hogy néz ki a magzat kilenc hetes korban?


A magzat kilenc hetes korban már majdnem eléri az 1 grammos súlyt, mérete akkora, akár egy szem szőlő. Már tudja forgatni a fejét, fejlődnek a végtagjai és az ujjai, kialakulnak a szemhéjai és a fülei. Egyre inkább el lehet különíteni a két agyféltekét és a szív négy kamrája is folyamatosan alakul. Szívverése is egyre erősebb. 


Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?


Általában a kismama ebben az időszakban szinte állandóan fáradtnak érzi magát. Mellei megduzzadnak, egyre nehezebbnek tűnnek, sőt egyre érzékenyebbé is válnak. Fontos a megfelelő melltartó kiválasztása, ami a tüneteket enyhíteni tudja. További tünetei lehetnek a kismamának a puffadás és a székrekedés. 


Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?


A legfontosabb feladata a kismamának ebben az időszakban az, hogy kialakítsa egészséges életmódját, mely innentől kezdve nagyon sokáig meghatározza a mindennapjait, hatással lesz saját és születendő gyermeke egészségére. Az egyik legfontosabb az étrend kialakítása. Lényeges, hogy kerülni kell a nyers vagy nem megfelelően átsült vagy átfőtt ételeket, a nem hőkezelt tejet és a máj fogyasztását. Ebbe a körbe beletartozik például a tatár beafsteak, az angolosan sütött húsok és a sushi is. A hal bevitele az étrendbe fontos, heti két – három alkalommal ajánlott halat fogyasztani, főleg lazacot, heringet, szardíniát, pisztrángot, esetleg makrélát. Érdemes kerülni a tonhalat, a cápahúst, a kardhalat és a királymakrélát, ezek ugyanis túl sok higanyt tartalmazhatnak. Egy felnőtt szervezetnek nem lesz tőle baja, a magzatot azonban károsíthatja a túlzott bevitel. Az életmód átalakításának legfőbb lépései közé tartozik a dohányzás elhagyása, ugyanis nem csak elengedő oxigénhez nem jut miatta az embrió, de káros kémiai anyagok is jutnak vele a szervezetbe. Az alkoholfogyasztás főleg a gyermek agyi fejlődését gátolja, érdemes teljesen elfelejteni a várandósság alatt a szeszes italokat. Ha a kismama még dolgozik, mindenképpen kerülje a nehéz fizikai munkával és a stresszel járó helyzeteket. 


Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség kilencedik hetében?


Ha a kismama még nem választott nőgyógyászt és nem kereste fel a védőnőt, akkor érdemes most megtenni ezeket a lépéseket, hiszen tanácsaik fontosak lehetnek a leendő édesanya és a születendő gyermek egészsége szempontjából is.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.