Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség kilencedik hetében fontos az egészséges étkezés és az életmód kialakítása a kismama számára.

A terhesség kilencedik hete

Legkésőbb ekkor ki kell alakítani a kismama megfelelő étrendjét.

2017/11/22 15:11

Fontos, hogy a leendő édesanya ne csak testileg, de lelkileg is felkészüljön az új szerepre, melyhez az első nagy lépés az új életmód kialakítása.

Hogy néz ki a magzat kilenc hetes korban?


A magzat kilenc hetes korban már majdnem eléri az 1 grammos súlyt, mérete akkora, akár egy szem szőlő. Már tudja forgatni a fejét, fejlődnek a végtagjai és az ujjai, kialakulnak a szemhéjai és a fülei. Egyre inkább el lehet különíteni a két agyféltekét és a szív négy kamrája is folyamatosan alakul. Szívverése is egyre erősebb. 


Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?


Általában a kismama ebben az időszakban szinte állandóan fáradtnak érzi magát. Mellei megduzzadnak, egyre nehezebbnek tűnnek, sőt egyre érzékenyebbé is válnak. Fontos a megfelelő melltartó kiválasztása, ami a tüneteket enyhíteni tudja. További tünetei lehetnek a kismamának a puffadás és a székrekedés. 


Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?


A legfontosabb feladata a kismamának ebben az időszakban az, hogy kialakítsa egészséges életmódját, mely innentől kezdve nagyon sokáig meghatározza a mindennapjait, hatással lesz saját és születendő gyermeke egészségére. Az egyik legfontosabb az étrend kialakítása. Lényeges, hogy kerülni kell a nyers vagy nem megfelelően átsült vagy átfőtt ételeket, a nem hőkezelt tejet és a máj fogyasztását. Ebbe a körbe beletartozik például a tatár beafsteak, az angolosan sütött húsok és a sushi is. A hal bevitele az étrendbe fontos, heti két – három alkalommal ajánlott halat fogyasztani, főleg lazacot, heringet, szardíniát, pisztrángot, esetleg makrélát. Érdemes kerülni a tonhalat, a cápahúst, a kardhalat és a királymakrélát, ezek ugyanis túl sok higanyt tartalmazhatnak. Egy felnőtt szervezetnek nem lesz tőle baja, a magzatot azonban károsíthatja a túlzott bevitel. Az életmód átalakításának legfőbb lépései közé tartozik a dohányzás elhagyása, ugyanis nem csak elengedő oxigénhez nem jut miatta az embrió, de káros kémiai anyagok is jutnak vele a szervezetbe. Az alkoholfogyasztás főleg a gyermek agyi fejlődését gátolja, érdemes teljesen elfelejteni a várandósság alatt a szeszes italokat. Ha a kismama még dolgozik, mindenképpen kerülje a nehéz fizikai munkával és a stresszel járó helyzeteket. 


Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség kilencedik hetében?


Ha a kismama még nem választott nőgyógyászt és nem kereste fel a védőnőt, akkor érdemes most megtenni ezeket a lépéseket, hiszen tanácsaik fontosak lehetnek a leendő édesanya és a születendő gyermek egészsége szempontjából is.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!