Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség nyolcadik hete

A terhesség nyolcadik hete

 Még csupán akkora, mint egy szem málna, de innentől kezdve minden nap növekszik egy kicsit. Már elkezd kirajzolódni az arca és fejlődnek a végtagjai is. 

2017/12/08 10:28

Odafigyelés és pihenés – A kismama két legfőbb feladata.

Ha már tudja a család a várondósság hírét, biztosan mindenki tűkön ül a gyermek érkezése miatt. Fontos tudni, hogy a terhesség kezdeti időszakában elég gyorsan változik minden, beleértve az embrió fejlődését és a kismama tüneteit is, így érdemes figyelmesnek és körültekintőnek lenni.

Hogy néz ki az embrió nyolc hetes korban?

A hatodik héthez képest nagyon sokat nőtt az embrió, a nyolcadik héten már 1,5- 2 cm is lehet, ami körülbelül akkora, mint egy szem málna. Nehéz elképzelni, hogy néhány hónap múlva a szülők kifejlett csecsemőt tarthatnak majd a karjukban. Ettől az időszaktól kezdve azonban lendületes növekedésnek indul az embrió, minden nap körülbelül egy millimétert nő. A terhesség nyolcadik hetében már elkezd alakot ölteni a gyermek, fejlődésnek indulnak a végtagjai és sokszor már az apró orr és a száj vonala is kivehető. Bár nagyon kezdetleges formában, de belső szervei is jelen vannak a testében.

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

A reggeli rosszullét általában jellemző ebben az időszakban, mely egészen a tizenkettedik hétig tarthat. Van, akinél ez tovább tart, de az is előfordul, hogy alig jelentkezik ez a tünet. Enyhítésének legjobb módja a rendszeres folyadékbevitel, a gyakori, ám mértékletes étkezés és a sok pihenés. Egyes esetekben gyakori a vizelési inger jelentkezése is ezekben a hetekben, ezt az alhasban jelentkező hirtelen vérbőség okozhatja.

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Ha még nem történt meg, ideje nőgyógyászt választani, aki végig kíséri az egész terhességet és a következő hónapokban is nagy segítségére lesz a szülőknek. Emellett a területileg illetékes védőnőhöz is el kell látogatni, hiszen tőle is rengeteg hasznos tanácsot és információt kaphat a fiatal pár. Így a magzat folyamatosan ellenőrzés alatt lesz, ráadásul a szülők pontosan tudni fogják, hogy mikor milyen vizsgálatokra kell ellátogatniuk. 

Milyen vizsgálatokra van szükség nyolc hetes terhesen?

Kötelező vizsgálatok ekkor nincsenek, viszont nagy hangsúlyt kell fektetni a kismama életmód váltására és a megfelelő élettér kialakítására. A tüneteknek megfelelően szükséges a megfelelő étrend kialakítása, és ha szükséges, vitaminok pótlása. Utóbbiról mindenképpen szükséges konzultálni a nőgyógyásszal. Emellett jelezni kell neki azt is, ha háziállat van a kismama közelében, hiszen ekkor dönthet a szakember toxoplazmózis szűrés mellett. Ez a fertőzés főként a macskák ürülékével terjed. Előfordulhat, hogy egy egészséges szervezet esetében egyáltalán nem jár tünetekkel egy ilyen fertőzés, ám várandósság esetében magzatkárosító hatása is lehet. Ezzel párhuzamosan érdemes a házikedvencet is orvoshoz vinni, így megbizonyosodhatunk az ő egészségéről is, ami különös jelentőséggel bír egy ilyen helyzetben. 
Ha a kismama továbbra is aktívan dolgozik, érdemes kerülni a fizikai megterhelés és a fokozott stresszel járó helyzeteket, hogy a most még apró embrió hét hónap múlva tökéletes újszülötté fejlődhessen.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!