MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A magzat nyolcadik hete

 Még csupán akkora, mint egy szem málna, de innentől kezdve minden nap növekszik egy kicsit. Már elkezd kirajzolódni az arca és fejlődnek a végtagjai is. 

Nov. 5, 2022

A 8 hetes magzat fejlődése és étrendi tanácsok

 

A terhesség 8. hete egyben a második hónap végét is jelenti. Ebben az időszakban igen intenzíven fejlődik kisbabád. Csontjai megerősödnek, az ízületei formálódnak és az írisz színe is alakulóban van. A kicsi egyre jobban reagál a külső hatásokra, így könnyen segíthetsz neki megnyugodni például egy lágy, ritmikus tánccal.

Olvass tovább, és tudd meg még mi történik ezen a héten!

Ha a családod már tud a várandósságról, biztosan mindenki tűkön ül a gyermek érkezése miatt. Fontos tudni, hogy a terhesség kezdeti időszakában elég gyorsan változik minden, beleértve az embrió fejlődését és a kismama tüneteit is, így érdemes figyelmesnek és körültekintőnek lenni.

 

Hogyan fejlődik a baba a terhesség 8. hetében?

 

A hatodik héthez képest nagyon sokat nőtt az embrió, a nyolcadik héten már 1,5- 2 cm is lehet, ami körülbelül akkora, mint egy szem málna. 

Babád most már mondhatni egészen emberformájú. Az ujjacskái a lábakon és kezeken már teljesen kifejlődtek és egyre többször végez szándékos mozgásokat is. Az apró emésztőrendszer is folyamatosan növekszik - születéskor a bélrendszer hossza eléri majd a 2,85 métert, ami egészen lenyűgöző egy ilyen kicsi szervezethez képest, illetve a szaporító- és kiválasztó szervrendszer is alakulóban van. A baba nemét illetően elmondható, hogy gének szintjén már egyértelmű, viszont egyelőre nem látható. A 8. hét végére érve a szív-, és keringési rendszer kifejlődése befejeződik, minden a helyére kerül. Az ultrahang vizsgálaton a szívdobogás már hallható, amely egyébként megdöbbentően gyors: 120-160 dobbanás percenként. 

Mi történik az anyuka testével a terhesség 8. hetében?

 

Nagyjából a 8. hét körül tapasztalhatod, hogy az alakod változásnak indult. Néhány kismama veszít a súlyából, míg mások híznak valamennyit. A várandósság meglepően hamar megmutatja magát. 

A mérlegre ráállva azt látod, hogy még semmit se híztál, még úgy se, hogy úton van a baba? A súlygyarapodással kapcsolatos ajánlások szerint az első trimeszterben a várandós nők 0,5-2 kg-ot híznak. Illetve, amennyiben a testalkatodhoz szerinti ideális testsúllyal kezdted a várandósságot, úgy nem is szükséges többlet kalóriát bevinned a szervezetedbe az első trimeszter alatt. A súlygyarapodás ajánlásai a magasságodat és terhesség előtti súlyodat veszi alapul. 

 

Mire kell odafigyelned a magzat 8 hetes korában?

 

Itt az ideje hidratálni! Rengeteg vízbevitelre van most szükséged. A víz egy alapvető alkotóeleme a vérnek, aminek mennyisége folyamatosan növekszik szervezetedben, a baba tápanyag szükségletének biztosítása érdekében. A megfelelő vízbevitel segít a kiszáradás elkerülésében, illetve elősegíti a vérmennyiség növekedését. 

A koffein fogyasztás csökkentése bölcs döntés a terhesség időszaka alatt. Helyette halmozz fel a konyhaszekrényben egy válogatást a hívogató koffeinmentes megoldásokból. Illetve, amennyiben eddig nem volt megszokott, hogy az étkezések vagy a nap során rendszeresen hidratáld magad, úgy ez egy jó alkalom az új szokás kialakítására!

 

“8 hetes várandós vagyok és már 5 kilót szedtem fel. Mi a helyzet ezzel?” Akár  megfogalmazódott benned ugyanez a kérdés, akár nem, fontos tudni, hogy a súlytöbblet alakulása változó a várandósoknál. Azonban a korai, gyors súlygyarapodást érdemes orvosodnak jelezni. Amennyiben a testsúlyod az átlagos vagy akár a túlsúlyos kategóriába esett a várandósságod előtt, az orvosod valószínűleg érdeklődni fog a táplálkozási szokásaidról, annak érdekében, hogy segíthesse elkerülni a túlsúlyt a terhesség hátralévő részében.

 

8 hetes magzat tesztek

 

Kötelező vizsgálatok ekkor nincsenek, viszont nagy hangsúlyt kell fektetni a kismama életmódváltására és a megfelelő élettér kialakítására. Fontos a megfelelő étrend kialakítása, és ha szükséges, vitaminok pótlása. Utóbbiról mindenképpen érdemes konzultálni a nőgyógyásszal. Emellett jelezni kell neki azt is, ha háziállat van a kismama közelében, hiszen ekkor dönthet a szakember toxoplazmózis szűrés mellett. Ez a fertőzés főként a macskák ürülékével terjed. Előfordulhat, hogy egy egészséges szervezet esetében egyáltalán nem jár tünetekkel egy ilyen fertőzés, ám várandósság esetében magzatkárosító hatása is lehet. Ezzel párhuzamosan érdemes a házikedvencet is orvoshoz vinni, így megbizonyosodhatunk az ő egészségéről is, ami különös jelentőséggel bír egy ilyen helyzetben. 

Ha a kismama továbbra is aktívan dolgozik, érdemes kerülni a fizikai megterhelés és a fokozott stresszel járó helyzeteket, hogy a most még apró embrió hét hónap múlva tökéletes újszülötté fejlődhessen.

 

 

Rate this article
0