Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség nyolcadik hete

A terhesség nyolcadik hete

 Még csupán akkora, mint egy szem málna, de innentől kezdve minden nap növekszik egy kicsit. Már elkezd kirajzolódni az arca és fejlődnek a végtagjai is. 

2017/12/08 10:28

Odafigyelés és pihenés – A kismama két legfőbb feladata.

Ha már tudja a család a várondósság hírét, biztosan mindenki tűkön ül a gyermek érkezése miatt. Fontos tudni, hogy a terhesség kezdeti időszakában elég gyorsan változik minden, beleértve az embrió fejlődését és a kismama tüneteit is, így érdemes figyelmesnek és körültekintőnek lenni.

Hogy néz ki az embrió nyolc hetes korban?

A hatodik héthez képest nagyon sokat nőtt az embrió, a nyolcadik héten már 1,5- 2 cm is lehet, ami körülbelül akkora, mint egy szem málna. Nehéz elképzelni, hogy néhány hónap múlva a szülők kifejlett csecsemőt tarthatnak majd a karjukban. Ettől az időszaktól kezdve azonban lendületes növekedésnek indul az embrió, minden nap körülbelül egy millimétert nő. A terhesség nyolcadik hetében már elkezd alakot ölteni a gyermek, fejlődésnek indulnak a végtagjai és sokszor már az apró orr és a száj vonala is kivehető. Bár nagyon kezdetleges formában, de belső szervei is jelen vannak a testében.

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

A reggeli rosszullét általában jellemző ebben az időszakban, mely egészen a tizenkettedik hétig tarthat. Van, akinél ez tovább tart, de az is előfordul, hogy alig jelentkezik ez a tünet. Enyhítésének legjobb módja a rendszeres folyadékbevitel, a gyakori, ám mértékletes étkezés és a sok pihenés. Egyes esetekben gyakori a vizelési inger jelentkezése is ezekben a hetekben, ezt az alhasban jelentkező hirtelen vérbőség okozhatja.

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Ha még nem történt meg, ideje nőgyógyászt választani, aki végig kíséri az egész terhességet és a következő hónapokban is nagy segítségére lesz a szülőknek. Emellett a területileg illetékes védőnőhöz is el kell látogatni, hiszen tőle is rengeteg hasznos tanácsot és információt kaphat a fiatal pár. Így a magzat folyamatosan ellenőrzés alatt lesz, ráadásul a szülők pontosan tudni fogják, hogy mikor milyen vizsgálatokra kell ellátogatniuk. 

Milyen vizsgálatokra van szükség nyolc hetes terhesen?

Kötelező vizsgálatok ekkor nincsenek, viszont nagy hangsúlyt kell fektetni a kismama életmód váltására és a megfelelő élettér kialakítására. A tüneteknek megfelelően szükséges a megfelelő étrend kialakítása, és ha szükséges, vitaminok pótlása. Utóbbiról mindenképpen szükséges konzultálni a nőgyógyásszal. Emellett jelezni kell neki azt is, ha háziállat van a kismama közelében, hiszen ekkor dönthet a szakember toxoplazmózis szűrés mellett. Ez a fertőzés főként a macskák ürülékével terjed. Előfordulhat, hogy egy egészséges szervezet esetében egyáltalán nem jár tünetekkel egy ilyen fertőzés, ám várandósság esetében magzatkárosító hatása is lehet. Ezzel párhuzamosan érdemes a házikedvencet is orvoshoz vinni, így megbizonyosodhatunk az ő egészségéről is, ami különös jelentőséggel bír egy ilyen helyzetben. 
Ha a kismama továbbra is aktívan dolgozik, érdemes kerülni a fizikai megterhelés és a fokozott stresszel járó helyzeteket, hogy a most még apró embrió hét hónap múlva tökéletes újszülötté fejlődhessen.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.