Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség hetedik hete

A terhesség hetedik hete

Tudj meg többet a baba fejlődéséről és a neked szánt étrendről

2021/08/20 15:54

Kisbabád már a lenyűgöző, 18 mm-es hosszúságnál tart. Habár még nem érezhető, a kicsi már képes mozogni. A részleteket erről a terhességi hétről lentebb találod. 


Hogy néz ki a magzat hét hetes korban?

Az elsőként kifejlődött izmaival kisbabád első akaratlan mozgásait próbálgatja. A lábak és karok tovább növekednek, a könyök formálódni kezd, az ujjacskák pedig a kezeken és lábakon egyre inkább körvonalazódnak. A látószervek alakulása is szépen halad előre. Rengeteg apró változás történik ezen a héten is. 


Mi a teendője ebben az időszakban a kismamának?

A szervezeted a hormonális változások hatására már előrelátóan működik. Némi zsírtartalékot fog felhalmozni, így készülve a terhesség utolsó hónapjaira és az azt követő szoptatás időszakára. Amennyiben a várandósságot a testalkatodhoz mért ideális testsúllyal kezded, úgy valószínűleg nem szükséges több kalóriát fogyasztanod a megszokottnál. Azonban győződj meg arról, hogy táplálkozásod minden táplálékcsoportot magába foglal, illetve érdemes orvosoddal beszélgetni a várandósok számára készült táplálékkiegészítőkről. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának a hetedik héten?

Mostanában bizonyos ételektől irtózni kezdtél? Ez teljesen természetes. Gyakran előfordul terhesség során, hogy mély ellenszenv alakul ki bizonyos ételek iránt, leginkább az erősebb szagok válthatják ki ezt a tünetet, ami főként az első trimeszterben jelentkezhet. Próbálkozz egyszerűbb ételeket választani azonos táplálékcsoportból, hogy minél inkább elkerüld ezt a kellemetlenséget. Például, ha már a hal látványától is rosszul vagy, próbálkozz csirkehússal, vagy más fehér hússal. Amennyiben pedig nem megoldható, hogy A-vitaminban gazdag narancsot, vagy sárga zöldségeket fogyassz, úgy érdemes helyettük olyan gyümölcsöket választani, amelyek ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazzák, például őszibarackot és kajszibarackot. 


Milyen vizsgálatok szükségesek ebben az időszakban?


A várandósság hetedik hetében érdemes vérvizsgálatokat végrehajtani, amelyek alkalmasak arra, hogy kimutassák a kismamákra veszélyes betegségek (pl. rubella, toxoplazmózis) lehetőségét. 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!