Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség hatodik hetében változik meg igazán a kismama élete.

A terhesség hatodik hete

Ebben az időszakban változik meg igazán a kismama élete.

2017/12/08 10:20

A baba még csak akkora, mint egy borsószem, de már fejlődik a kis szervezete. Ekkor a vizsgálatok után már elújságolhatjátok a hírt, hogy bővül a család!

A hatodik az a bűvös hét, amikor már a kismama „hivatalosan” is várandós anyukává válik, így mind lelkileg, mind pedig testileg el kell kezdenie tudatosan készülni az új szerepre. Ideje nőgyógyászt választani, beszélgetni a védőnővel és meg kell tanulni megfelelően kezelni a terhességgel járó tüneteket is. 


Hogy néz ki a magzat hat hetes korban?


Igazából nehéz elképzelni, de a baba ekkor még csupán akkora, mint egy borsószem. Elkezd kialakulni az emésztő – és légző rendszere, megjelennek az első vérerek, fejlődik az immunrendszere és az idegrendszere is. Bármennyire is hihetetlen, már reagál is egyes ingerekre, bár ebből a kismama még ebben a korban semmit sem érez. Lassan elkezd gömbölyödni majd a mama pocakja is, bár az előforduló rosszullétek miatt az sem ritka, hogy a terhesség ellenére ekkor még karcsúsodik a nők dereka. 


Mi a teendője ebben az időszakban a kismamának?


Az első és legfontosabb, hogy a kismama keressen egy olyan nőgyógyászt, akivel szeretné végig csinálni a következő hónapokat, és akiről el tudja képzelni, hogy levezesse a szülést is. Azért érdemes már ekkor dönteni a szakember személyéről, mert amellett hogy megnyugtató, praktikus is, ha az egész terhességet ugyanaz az orvos kíséri végig. A vizsgálatok alkalmával ő is megismeri a leendő édesanyát, tudja majd, mit szeretne és pontosan odafigyel minden vizsgálatra is. A lényeg, hogy a kismama bízzon a választott dokiban és tartsa be az utasításait is. Emellett érdemes elkezdeni beszélgetni a védőnővel is akár rögtön az első vizsgálat után, hiszen ezek a hónapok alkalmasak arra, hogy felkészüljenek a leendő szülők az anya és apa szerepre, melyben egy ilyen szakember nagy segítségetekre lesz. A szakember a szülőkkel lesz a baba érkezése után is, így különösen fontos, hogy mind szakmailag, mind emberileg jó kapcsolat alakuljon ki közöttük. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának a hatodik héten?


Minden nő másképp éli meg ezt az időszakot. Egyeseknél jelentkeznek bizonyos tünetek, de előfordulhat ingerlékenység vagy gyakori hányinger és hányás. Vannak, akik a szagokra, míg mások az ízekre lesznek érzékenyebbek, de sokan gyakori vizelési ingerről is beszámolnak ebben az időszakban és nem ritka a gyomorégés sem. Ám vannak olyan kismamák, akik semmi kellemetlenséget nem éreznek. 
A hatodik hétben már elkezd változni a test is, a mellek megduzzadnak, a mellbimbók fájdalma is gyakori jelenség, sokan pedig már nehezebben veszik fel a nadrágot is a növekedő pocak miatt. A tünetek viszont hamar enyhülnek, így megfelelő szakmai és családi háttér biztosításával nyugodt és kiegyensúlyozott időszak elé nézhet a kismama. 


Milyen vizsgálatok szükségesek ebben az időszakban?


Ekkor zárja ki a nőgyógyász a méhen kívüli terhességet és állapítja meg azt, ha esetleg ikrekkel várandós a kismama. Ha még nem történt meg, érdemes HCG, valamint progeszteron tesztet is csináltatni, hiszen a hormonszintnek is nagy szerepe van a terhesség normális lefolyásában. A progeszteron szintje folyamatosan emelkedik a terhesség alatt, a HCG hormonok jelenlétének pedig az első trimeszterben kell növekednie, ezekre az értékekre érdemes odafigyelni. Ha ezeken a vizsgálatokon a nőgyógyász mindent rendben talál, be lehet jelenteni a családnak és a barátoknak a jó hírt, hogy kisbaba érkezik.  

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.