Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség hatodik hetében változik meg igazán a kismama élete.

A terhesség hatodik hete

Ebben az időszakban változik meg igazán a kismama élete.

2017/12/08 10:20

A baba még csak akkora, mint egy borsószem, de már fejlődik a kis szervezete. Ekkor a vizsgálatok után már elújságolhatjátok a hírt, hogy bővül a család!

A hatodik az a bűvös hét, amikor már a kismama „hivatalosan” is várandós anyukává válik, így mind lelkileg, mind pedig testileg el kell kezdenie tudatosan készülni az új szerepre. Ideje nőgyógyászt választani, beszélgetni a védőnővel és meg kell tanulni megfelelően kezelni a terhességgel járó tüneteket is. 


Hogy néz ki a magzat hat hetes korban?


Igazából nehéz elképzelni, de a baba ekkor még csupán akkora, mint egy borsószem. Elkezd kialakulni az emésztő – és légző rendszere, megjelennek az első vérerek, fejlődik az immunrendszere és az idegrendszere is. Bármennyire is hihetetlen, már reagál is egyes ingerekre, bár ebből a kismama még ebben a korban semmit sem érez. Lassan elkezd gömbölyödni majd a mama pocakja is, bár az előforduló rosszullétek miatt az sem ritka, hogy a terhesség ellenére ekkor még karcsúsodik a nők dereka. 


Mi a teendője ebben az időszakban a kismamának?


Az első és legfontosabb, hogy a kismama keressen egy olyan nőgyógyászt, akivel szeretné végig csinálni a következő hónapokat, és akiről el tudja képzelni, hogy levezesse a szülést is. Azért érdemes már ekkor dönteni a szakember személyéről, mert amellett hogy megnyugtató, praktikus is, ha az egész terhességet ugyanaz az orvos kíséri végig. A vizsgálatok alkalmával ő is megismeri a leendő édesanyát, tudja majd, mit szeretne és pontosan odafigyel minden vizsgálatra is. A lényeg, hogy a kismama bízzon a választott dokiban és tartsa be az utasításait is. Emellett érdemes elkezdeni beszélgetni a védőnővel is akár rögtön az első vizsgálat után, hiszen ezek a hónapok alkalmasak arra, hogy felkészüljenek a leendő szülők az anya és apa szerepre, melyben egy ilyen szakember nagy segítségetekre lesz. A szakember a szülőkkel lesz a baba érkezése után is, így különösen fontos, hogy mind szakmailag, mind emberileg jó kapcsolat alakuljon ki közöttük. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának a hatodik héten?


Minden nő másképp éli meg ezt az időszakot. Egyeseknél jelentkeznek bizonyos tünetek, de előfordulhat ingerlékenység vagy gyakori hányinger és hányás. Vannak, akik a szagokra, míg mások az ízekre lesznek érzékenyebbek, de sokan gyakori vizelési ingerről is beszámolnak ebben az időszakban és nem ritka a gyomorégés sem. Ám vannak olyan kismamák, akik semmi kellemetlenséget nem éreznek. 
A hatodik hétben már elkezd változni a test is, a mellek megduzzadnak, a mellbimbók fájdalma is gyakori jelenség, sokan pedig már nehezebben veszik fel a nadrágot is a növekedő pocak miatt. A tünetek viszont hamar enyhülnek, így megfelelő szakmai és családi háttér biztosításával nyugodt és kiegyensúlyozott időszak elé nézhet a kismama. 


Milyen vizsgálatok szükségesek ebben az időszakban?


Ekkor zárja ki a nőgyógyász a méhen kívüli terhességet és állapítja meg azt, ha esetleg ikrekkel várandós a kismama. Ha még nem történt meg, érdemes HCG, valamint progeszteron tesztet is csináltatni, hiszen a hormonszintnek is nagy szerepe van a terhesség normális lefolyásában. A progeszteron szintje folyamatosan emelkedik a terhesség alatt, a HCG hormonok jelenlétének pedig az első trimeszterben kell növekednie, ezekre az értékekre érdemes odafigyelni. Ha ezeken a vizsgálatokon a nőgyógyász mindent rendben talál, be lehet jelenteni a családnak és a barátoknak a jó hírt, hogy kisbaba érkezik.  

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!