MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A magzat ötödik hete

0
0 Értékelések

Habár csupán borsószem nagyságú, kisbabád rohamosan növekszik. Olvasd el, hogy mi történik ezen a héten!

 

 

Nov. 5, 2022

Az 5 hetes magzat fejlődése és étrendi tanácsok

 

Hogyan fejlődik a baba a terhesség 5. hetében?

 

A magzat 5 hetes korában az embrió körül folyadék kezd el felgyűlni, illetve a méhlepény is kialakul és megkezdi működését. Egyik legfontosabb szerepe az oxigén és széndioxid csere, amely a baba számára a légzést jelenti. A méhlepény továbbá tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi anyagokat juttat növekvő gyermekednek, illetve antitesteket is, amelyek a születés utáni első hetekben immunvédelmet biztosítanak a számára.

 

Ezen a héten megindul az agy fejlődése, a két agyfélteke megjelenésével. Az érzékszervek is körvonalazódni kezdenek, illetve az orr-, és száj kezdemény is megfigyelhető. Az arc vonalai is egyre inkább kivehetőek. Apránként a légzőrendszer és az emésztőrendszer elemei is formálódni kezdenek. Kisbabád szíve pedig már elég fejlett ahhoz, hogy tökéletesen működjön - amennyiben ezen a héten kerül sor ultrahang vizsgálatra, úgy látni fogod, hogy tisztán kivehető kisbabád szívverése. Lassan, de biztosan a méhedbe költözött picike élet egyre kivehetőbbé válik, és nagyjából 1-3 mm.

 

Mi történik az anyuka testével a terhesség 5. hetében?

 

Most, terhességed 5. hetében úgy érezheted, hogy valami megváltozik a testedben. A legtöbb nő érzékel ilyesmit ebben a korai fázisban. Valószínűleg az átlagosnál feszültebbnek, idegesebbnek érzed magad. Ezt a hormonális változások okozzák, amelyek nem csak érzelmi, hanem testi tüneteket is produkálnak. A mellek teltebbnek érződnek, illetve bizonyos esetekben a nők húzódó, vagy akár enyhébb fájdalmat éreznek a kismedence területén, amelyet az intenzívebbé váló véráramlás okoz. Ezek a tünetek mind teljesen rendben vannak, a várandósság gyakori velejárói.

 

Mire kell odafigyelned a magzat 5 hetes korában? 

 

Émelygés jelentkezhet ebben az időszakban. És igen, sajnos a reggeli rosszullétek nem csak a reggeli órákban jelentkezhetnek, hanem más napszakban is. Íme pár ötlet, amelyek segítséget jelenthetnek. 

Először is lehetőleg ne hagyd ki a reggelit, a kis mennyiségű táplálékbevitel segíthet az émelygés elkerülésében. Próbálkozhatsz még az étkezések tudatosabb szétválasztásával is. Iktass be tízórait és uzsonnát a három főétkezés mellé. Segíthet még a gyömbér is, amely tökéletesen enyhíti a hányingert, hányáscsillapító hatású és serkenti a gyomornedv kiválasztását. Emellett javítja az étvágyat, szabályozza az emésztést és enyhíti az emésztési zavarokat. Nem utolsó sorban pedig, figyelj oda a folyadékfogyasztásra is, hogy kellően hidratált legyél!

 

Már ezekben a korai hetekben érdemes odafigyelni táplálkozási szokásaidra. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni az étrended tervezésénél:

 • egyél sok zöldséget, gyümölcsöt - ezek biztosítják az alapvető vitaminokat és nyomelemeket,
 • hagyj fel a dupla adagokkal - a többlet kalória nem csak plusz kilókat jelent, hanem emeli a magas vérnyomás kockázatát, a vizesedés megjelenését és a cukorbetegség kialakulásának esélyét
 • gondoskodj a megfelelő higiéniáról az ételek elkészítése során - alaposan mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket, süsd át a húsokat és tárold megfelelően az elkészült ételeket,
 • kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a nyers húsokat és halakat (pl. sushi), illetve a pasztörizálatlan tejeket, az abból készített sajtokat, penészes sajtokat,
 • próbáld meg csökkenteni az egyszerű szénhidrátok (cukrok) fogyasztását,
 • lehetőleg kerüld el az alkohol fogyasztását!

 

Tudtad, hogy ételeid íze, amelyeket elfogyasztasz, a méhlepényen keresztül a növekvő magzat számára is érzékelhetőek? Pár héten belül kifejlődnek a kicsi ízlelőbimbói, így a terhesség alatt már alakítható kisbabád későbbi ízpreferenciája. Ha erőteljesebb ízeket választasz, mint például a fokhagyma, vagy ánizs, úgy valószínűleg ezek az ízek már ismerősek lesznek a számára, és később szívesen fogadja majd.

 

5 hetes magzat tesztek

 

Amennyiben teljesen biztos szeretnél lenni abban, hogy várandós vagy, úgy a nőgyógyászati vizsgálat előtt lehetőséged van HCG hormon vizsgálatra. Ez a vérvétel egy választható vizsgálat. 

Miután a szülész-nőgyógyász szakorvos megállapította a terhességedet, leleteddel a területileg illetékes védőnőnél kell jelentkezned, akitől megkapod a várandósgondozási kiskönyvet. Ez a kiskönyv tartalmazza a beutalókat a kötelező terhességi vizsgálatokra. Az első trimeszterben sor fog kerülni háziorvosi vizsgálatra, az első vérkép- és vizelet vizsgálatra, vércsoport meghatározásra, vércukorszint ellenőrzésre, szifilisz és B típusú hepatitis szűrésre, továbbá fogorvosi vizsgálatra is. Ezeken kívül a 11-13. héten az úgynevezett első genetikai ultrahangvizsgálat is meg fog történni, szükség esetén pedig genetikai tanácsadásra is sor kerül majd. Több választható vizsgálat közül választhatsz, ilyen például a TORCH szűrés, amely különböző fertőzéseket szűr, vagy komplex kromoszóma vizsgálatot is kérhetsz, amely segít kiszűrni a genetikai eltéréseket.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat