MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A magzat negyedik hete

0
0 Értékelések

Már majdnem eltelt 1 hónap! Ezen a héten rengeteg minden történik a testedben.

Nov. 5, 2022

A 4 hetes magzat fejlődése és étrendi tanácsok

 

Hogyan fejlődik a baba a terhesség 4. hetében?

 

Kisbabád egyre inkább 3 dimenziós formát ölt. Ez a hét szintén fontos mérföldkő az embrionális fejlődésben: elkezdődik a organogenezis fázisa, amely során kezdetét veszi a szervek, szervrendszerek kialakulása. A negyedik hét végére kisbabád 0,36-1,5 mm hosszúságú (nagyjából, mint egy mákszem), a magzati vérkeringés pedig már tökéletesen működik a méhlepénnyel kiegészülve. 

 

Mi történik az anyuka testével a terhesség 4. hetében?

 

A hormontermelésed ezekben a napokban ugrásszerűen megnő. Az úgynevezett terhességi hormonok segítik kialakítani a baba számára ideális viszonyokat testedben. Elsőként említendő a terhességi hormonok közül a progeszteron és az ösztrogén, amelyek szintje folyamatosan növekszik. Hatásukra nem következik be újabb menstruációs ciklus a várandósság során, illetve segítenek a méhlepény kialakulásában is. Hogy mire is való a méhlepény? Oxigénnel és tápanyagokkal látja el kisbabádat, illetve megvédi a kórokozóktól és különböző káros anyagoktól. Sajnos azonban nem képes minden károsító tényezőt kizárni - a dohányzás káros anyagait például nem tudja kiszűrni, így amennyiben dohányzol, itt az ideje leszokni - az apukának is.

A terhességi hormonok közé sorolhatjuk a relaxint, az oxitocint és a prolaktint is, amelyek majd a szülés folyamatában, a mellek szoptatásra való felkészítésében és magában a szoptatásban lesznek kardinálisak.

A megnövekedett hormonok hatása testi-, lelki változásokat okoz. Nem ritka, hogy a kismama a terhesség korai szakaszában fáradékonynak érzi magát, esetleg hányingerrel küzd, amelyek mellé érzelmi “hullámvasút” is gyakran társulhat. A progeszteron pedig lassítja az anyagcserét, így székrekedéssel és puffadással is számolni kell. Szerencsére ezekre a kellemetlen panaszokra általában van megoldás, így mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, amennyiben tapasztalod magadon ezeket.

 

Mire kell odafigyelned a magzat 4 hete korában?

 

Mindenki azt tanácsolja, hogy várandósként “étkezz egészségesen”, ám ez sokszor egy üres, megfoghatatlan jótanácsként hangozhat. Jó támpont lehet azonban, ha arra figyelsz, hogy minőségi ételeket válassz - így már a terhességed legelején kedvező szokásokat alakíthatsz ki. Mindenképpen körültekintően készítsd el ételeid, hogy biztosan elkerüld az ételmérgezés kockázatát. Mindig süsd át teljesen a húsokat - tatár beefsteak, illetve véres húsok ebben az időszakban nem ajánlottak! Alaposan moss kezet kertészkedés vagy állat etetés után, illetve mielőtt főzni kezdesz, bizonyosodj meg arról, hogy a gyümölcsök és zöldségek kellően tiszták-e. A rendszeres hűtő takarításhoz használhatsz szappanos vizet és fertőtlenítőszert, ám ez után is szánj időt az alapos kézmosásra. Azokat a maradék ételeket, amiket nem raksz be egyből a hűtőszekrénybe, inkább kerüld el, hiszen már könnyen elszaporodhattak bennük a baktériumok. Csupán egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy kisbabáddal jól érezzétek magatokat.

 

Vajon jó ötlet étrend kiegészítő vitaminokat szedni a várandósság ideje alatt?

 

A várandós szervezetnek megemelkedik a vitamin- és ásványianyag szükséglete, így például a fehérje, vas, cink, dokozahexaénsav (DHA: egy igen egészséges zsírsav, amely leginkább halakban és állati eredetű ételekben található meg) és a folsav szükséglet. A vitamin és ásványi anyagok pótlása a szervezetnek nagy segítséget jelent a megemelkedett szükségletben. Mint bármelyik orvosság esetében, úgy az étrendkiegészítők tekintetében is fontos konzultálnod orvosoddal, mielőtt elkezdenéd a vitaminok szedését. Ő a számodra legmegfelelőbb étrendkiegészítőt fogja javasolni. Figyelem: ne légy önmagad orvosa! A nem megfelelő dózisok bizonyos tápanyagokból (A-vitamin, D-vitamin, szelén, fluor) kifejezetten ártalmasak lehetnek kisbabád számára.

 

4 hetes magzat tesztek

 

Voltál már szülész-nőgyógyásznál? A legelső találkozásra biztosan sor fog kerülni még a 3. hónap vége előtt. Orvosod valószínűleg előír majd egy korai vérvizsgálatot és időpontot ad az első ultrahang vizsgálatra is, a 12. hétre.

Addig is kérhetsz időpontot HCG vizsgálatra. Ez a vérvétel opcionális jellegű, és segít megbizonyosodni arról, hogy várandós vagy.

 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok